Dziś przenosimy się w magiczne zakątki Bliskiego Wschodu, gdzie kulinarne inspiracje są tak różnorodne, jak tamtejsze krajobrazy. Jeden z najbardziej charakterystycznych smaków regionu to szakszuka, danie składające się z duszonych pomidorów, jajek i ziół. Tym razem postanowiłam dodać włoskiego akcentu i stworzyć coś wyjątkowego – szakszukę z mozzarellą. Chcecie wiedzieć, jak to zrobić? Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
Szakszuka z mozzarellą – składniki
Danie główne:
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
- 4 duże pomidory, pokrojone w kostkę
- 4 jajka
- 1 kulka mozzarelli, pokrojona w plastry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka harissy lub innej ostrej pasty chili
- Świeże zioła (np. kolendra, bazylia) do dekoracji
Alternatywy:
- Zamiast mozzarelli można użyć sera feta.
- Harissa może być zastąpiona dowolnym ostrym sosem, jeśli nie lubicie zbyt pikantnych potraw.
Szakszuka z mozzarellą – przepis krok po kroku
- Przygotowanie warzyw: Posiekajcie cebulę, czosnek, paprykę i pomidory.
- Smażenie warzyw: Na dużej patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek, a następnie dodajcie cebulę i czosnek. Smażcie, aż staną się szkliste.
- Dodawanie papryki i pomidorów: Do cebuli i czosnku dodajcie paprykę oraz pomidory. Duszenie tej mieszanki to klucz do stworzenia wyjątkowej szakszuki z mozzarellą.
- Dodawanie przypraw: Wprowadźcie słodką paprykę, harissę, sól i pieprz. Mieszajcie i dusźcie przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
- Formowanie wgłębień na jajka: Utwórzcie cztery wgłębienia w sosie i delikatnie wbijcie do nich jajka.
- Dodawanie mozzarelli: Rozłóżcie plastry mozzarelli między jajkami, tak aby szakszuka z mozzarellą była równomiernie przykryta serem.
- Duszenie pod przykryciem: Przykryjcie patelnię i dusźcie na małym ogniu przez około 10 minut, aż białka jajek się zetną, a żółtka pozostaną lekko płynne.
- Dekoracja i podawanie: Przed podaniem posypcie szakszukę świeżymi ziołami i podawajcie gorącą, najlepiej ze świeżym chlebem.
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.