Szakszuka z mozzarellą
przepis, śniadania

Szakszuka z mozzarellą

0 komentarzy

Dziś przenosimy się w magiczne zakątki Bliskiego Wschodu, gdzie kulinarne inspiracje są tak różnorodne, jak tamtejsze krajobrazy. Jeden z najbardziej charakterystycznych smaków regionu to szakszuka, danie składające się z duszonych pomidorów, jajek i ziół. Tym razem postanowiłam dodać włoskiego akcentu i stworzyć coś wyjątkowego – szakszukę z mozzarellą. Chcecie wiedzieć, jak to zrobić? Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

Szakszuka z mozzarellą – składniki

Danie główne:

  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
  • 4 duże pomidory, pokrojone w kostkę
  • 4 jajka
  • 1 kulka mozzarelli, pokrojona w plastry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka harissy lub innej ostrej pasty chili
  • Świeże zioła (np. kolendra, bazylia) do dekoracji

Alternatywy:

  • Zamiast mozzarelli można użyć sera feta.
  • Harissa może być zastąpiona dowolnym ostrym sosem, jeśli nie lubicie zbyt pikantnych potraw.

Szakszuka z mozzarellą – przepis krok po kroku

  1. Przygotowanie warzyw: Posiekajcie cebulę, czosnek, paprykę i pomidory.
  2. Smażenie warzyw: Na dużej patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek, a następnie dodajcie cebulę i czosnek. Smażcie, aż staną się szkliste.
  3. Dodawanie papryki i pomidorów: Do cebuli i czosnku dodajcie paprykę oraz pomidory. Duszenie tej mieszanki to klucz do stworzenia wyjątkowej szakszuki z mozzarellą.
  4. Dodawanie przypraw: Wprowadźcie słodką paprykę, harissę, sól i pieprz. Mieszajcie i dusźcie przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
  5. Formowanie wgłębień na jajka: Utwórzcie cztery wgłębienia w sosie i delikatnie wbijcie do nich jajka.
  6. Dodawanie mozzarelli: Rozłóżcie plastry mozzarelli między jajkami, tak aby szakszuka z mozzarellą była równomiernie przykryta serem.
  7. Duszenie pod przykryciem: Przykryjcie patelnię i dusźcie na małym ogniu przez około 10 minut, aż białka jajek się zetną, a żółtka pozostaną lekko płynne.
  8. Dekoracja i podawanie: Przed podaniem posypcie szakszukę świeżymi ziołami i podawajcie gorącą, najlepiej ze świeżym chlebem.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]