Tortilla meksykańska z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą

Dzisiaj chcę Was zaprosić na małą wyprawę, podczas której odkryjemy tajemnice meksykańskiej kuchni. Naszym celem będzie przygotowanie aromatycznej i sycącej tortilli meksykańskiej z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą. To danie, choć proste w wykonaniu, zachwyci niejednego smakosza. Świetnie sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach czy imprezach ze znajomymi. Zatem, chwytajcie za patelnie i do dzieła!

Tortilla meksykańska z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą – składniki

Na 4 porcje:

  • 8 placków tortilli (najlepiej kukurydzianych)
  • 500g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego)
  • 1 puszka czerwonej fasoli (około 400g)
  • 1 puszka kukurydzy (około 200g)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki przyprawy do taco
  • 150g startego sera (np. cheddar)
  • sól, pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: świeża kolendra, awokado, śmietana, papryczki jalapeño

Alternatywy:

  • Zamiast mięsa mielonego można użyć sojowego mielonego dla wersji wegetariańskiej.
  • Możesz zastąpić przyprawę do taco ulubioną mieszanką ziół i przypraw, np. kuminem, papryką, oregano.

Tortilla meksykańska z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą – przepis krok po kroku

  1. Przygotowanie warzyw: Cebulę i czosnek obieramy i siekamy drobno.
  2. Smażenie mięsa: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i smażymy przez 2 minuty. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy, aż się zrumieni. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do taco.
  3. Dodawanie reszty składników: Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę, mieszamy i dusimy przez kolejne 5 minut.
  4. Przygotowanie tortilli: Tortille podgrzewamy na suchej patelni po obu stronach, aż staną się elastyczne.
  5. Składanie tortilli: Na środek każdej tortilli nakładamy porcję farszu z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą, posypujemy serem i składamy na pół.
  6. Podawanie: Tortilla meksykańska z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą podawana jest gorąca, najlepiej z dodatkami, takimi jak śmietana, awokado czy świeża kolendra.
CZYTAJ DALEJ  Pstrąg pieczony w piekarniku z masłem czosnkowym
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *