Dzisiaj chcę Was zaprosić na małą wyprawę, podczas której odkryjemy tajemnice meksykańskiej kuchni. Naszym celem będzie przygotowanie aromatycznej i sycącej tortilli meksykańskiej z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą. To danie, choć proste w wykonaniu, zachwyci niejednego smakosza. Świetnie sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach czy imprezach ze znajomymi. Zatem, chwytajcie za patelnie i do dzieła!
Tortilla meksykańska z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą – składniki
Na 4 porcje:
- 8 placków tortilli (najlepiej kukurydzianych)
- 500g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego)
- 1 puszka czerwonej fasoli (około 400g)
- 1 puszka kukurydzy (około 200g)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżeczki przyprawy do taco
- 150g startego sera (np. cheddar)
- sól, pieprz do smaku
- Opcjonalnie: świeża kolendra, awokado, śmietana, papryczki jalapeño
Alternatywy:
- Zamiast mięsa mielonego można użyć sojowego mielonego dla wersji wegetariańskiej.
- Możesz zastąpić przyprawę do taco ulubioną mieszanką ziół i przypraw, np. kuminem, papryką, oregano.
Tortilla meksykańska z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą – przepis krok po kroku
- Przygotowanie warzyw: Cebulę i czosnek obieramy i siekamy drobno.
- Smażenie mięsa: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i smażymy przez 2 minuty. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy, aż się zrumieni. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do taco.
- Dodawanie reszty składników: Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę, mieszamy i dusimy przez kolejne 5 minut.
- Przygotowanie tortilli: Tortille podgrzewamy na suchej patelni po obu stronach, aż staną się elastyczne.
- Składanie tortilli: Na środek każdej tortilli nakładamy porcję farszu z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą, posypujemy serem i składamy na pół.
- Podawanie: Tortilla meksykańska z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą podawana jest gorąca, najlepiej z dodatkami, takimi jak śmietana, awokado czy świeża kolendra.
Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?
Kasza gryczana to jeden z najchętniej wykorzystywanych produktów spożywczych w polskich kuchniach. Może być doskonałą alternatywą dla ziemniaków oraz ryżu...
Czytaj dalej
Placki z brokuła z parmezanem
Gotowanie w czasach zarazy zaczyna być odrobinę upierdliwe. Ciągłe stanie w kuchni, kilka posiłków dziennie. Staram się przygotowywać dania na...
Czytaj dalej
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek
Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.
