grzanka z awokado i jajkiem w koszulce, szybie pyszne śniadanie
na słono, przekąski, przepis, śniadania, wegetariańskie

grzanka z awokado i jajkiem w koszulce

2 komentarze

Niezbyt często jem kanapki, niezbyt często kupuję chleb, najczęściej się to zdarza jak mamy gości. Dzięki temu jem więcej warzyw, jest prościej, nie trzeba chodzić do piekarni, a potem wyrzucać ususzonych resztek. Ale jak już mi się zdarzy go kupić, to kanapki mogłabym jeść na okrągło, ale nie wystarczy mi taka zwykła z serem czy szynką. Musi to być kanapka wypasiona, upieczona z serem i pomidorami, posypana rukolą; z łososiem, serkiem kozim i ogórkiem albo prezentowana dziś grzanka z awokado i jajkiem w koszulce. Tą ostatnią delektuję się dość często, bo uwielbiam awokado, a jajka w koszulce jeszcze bardziej ????

przejdź prosto do przepisu

Chlebek wybrałam razowy, na zakwasie, a że prawie wszystko po wizycie w piekarniku staje się lepsze, zatem zrobiłam z niego grzanki. Lepiej będą kontrastować z kremowym awokado.

grzanka z awokado i jajkiem w koszulce, szybie pyszne śniadanie

Jajka zrobiłam na patelni w wodzie, czyli w koszulkach, większość ludzi robi je w garnku, z dodatkiem octu, mi tak nie wychodzą, od zawsze robiłam na patelni i niech tak zostanie. Tutaj prosta instrukcja na youtubie, jedyna różnica, że nie używam kieliszka, tylko wbijam bezpośrednio do wody.

grzanka z awokado i jajkiem w koszulce, szybie pyszne śniadanie

grzanka z awokado i jajkiem w koszulce
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 jajka
  • 1 awokado
  • 2 kawałki chleba (najlepiej na zakwasie)
  • masło, sól i pieprz
  • opcjonalnie: wędzona papryka, trochę soku z cytryny
Przygotowanie
  1. Z chleba zrobić grzanki, w tosterze albo w piekarniku.
  2. Awokado przekroić, wyciągnąć pestkę i łyżką wyjąć miąższ. Pokroić na cienkie plasterki.
  3. Grzanki posmarować masłem, ułożyć awokado. Posypać solą i pieprzem i ewentualnie skropić cytryną i posypać wędzoną papryką.
  4. Patelnię napełnić wodą i dodać trochę soli. Gdy będzie prawie zagotowana, zmniejszyć ogień, wbić jajka i gotować kilka minut, można jajka podlać wodą przy pomocy łyżki, żeby góra szybciej się ściełą. Gdy jajka uzyskają preferowaną konsystencję, (tak po 2-2,5 minuty) przy pomocy łyżki cedzakowej (z dziurkami) przełożyć je na grzanki.
  5. Smacznego!
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

  1. Aguś kulinarnie

    To musi wybornie smakować 🙂

  2. Tak czytam i czytam niby opis zwykłych kanapek a jednak nie.Wygląda tak smakowicie że ślinka cieknie.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]