gulasz z dynią, guinnessem i przyprawą piernikową

gulasz z dynią, guinnessem i przyprawą piernikową

Pisałam już jak bardzo lubię grudzień? Nie? Pieczenie ciastek, lepienie pierogów, dekorowanie choinki i wcinanie rozgrzewających dań sprawia mi wiele radości. Szczególnie gdy pada śnieg. W Nicei raczej biało nie będzie, choć nigdy nie wiadomo, bo w 1985 roku, podczas zimy stulecia, na promenadzie ludzie jeździli na nartach. Tymczasem pozostaje mi zjeść gulasz z dynią, guinnessem i przyprawą piernikową.

promenade-des-anglais-1985

Ale i tak największą frajdę sprawiłby mi widok ośnieżonych palm! Nie ma co.

2800

Wracając do przepisu…

gulasz-dynia-guinessem02

Gulasz z dynią i guinnessem już sam w sobie jest pyszny, ale to dzięki przyprawie piernikowej nabiera nowego wymiaru: świąteczno-orientalno-rozgrzewającego, który bardzo przypadł mi do gustu, szczególnie w połączeniu z kremowym puree z ziemniaków.

I żeby nie było: przyprawy jest dość mało, więc gulasz nie będzie smakował jak piernik. Będzie za to wyczuwalny delikatny aromat cynamonu, goździków i imbiru.

gulasz-dynia-guinessem01

 

gulasz wołowy z dynią, guinnessem i przyprawą piernikową

gulasz z dynią, guinnessem i przyprawą piernikową
 
na 4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 600 g wołowiny (np. pręgi)
  • 3 średnie cebule (np. czerwone)
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek dyni (ok. 350 g)
  • 250 ml guinnessa
  • 250 ml delikatnego bulionu
  • sól, pieprz do smaku
  • ⅓ łyżeczki przyprawy piernikowej (najlepiej bez cukru)
  • duża szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie
  1. Mięso opłukać, wysuszyć i pokroić w niedużą kostkę (ok. 1,5 cm). Pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 minut.
  2. Rozgrzać patelnię. Cebulę zeszklić na maśle. Dodać posiekany czosnek i smażyć, aż cebula będzie lekko skarmelizowana. Przełożyć do garnka o grubym dnie.
  3. Zwiększyć temperaturę, dodać trochę tłuszczu i przyrumienić mięso. Najlepiej w 3 turach, żeby nie było zbyt tłoczno. Przełożyć do garnka.
  4. Zalać guinnessem i bulionem, posolić, opcjonalnie dodać więcej płynu, żeby mięso było w całości przykryte. Doprowadzić prawie do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować 2-3 godziny, aż mięso będzie prawie miękkie.
  5. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię, przyprawę piernikową oraz pieprz cayenne i gotować, aż dynia będzie miękka. Opcjonalnie gulasz można zagęścić mąką.
  6. Dosolić i dopieprzyć do smaku.
  7. Podawać z puree z ziemniaków, kopytkami, kluskami śląskimi. Wg uznania.
Uwagi
Gęstość sosu zależy od czasu gotowania się mięsa. Jeśli mięso bardzo szybko zmięknie, tym samym sos pozostanie rzadki, można go zagęścić mąką, wg uznania.
 

Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

3 Odpowiedzi

  1. Zrobione 😉 jedyna roznica to dluzsze gotowanie. Lacznie 6-7 godz 😉 wyszlo super!!

  2. Oj to by musiał być fajny widok zobaczyć tyle śniegu w Nicei 🙂 A danie prezentuje się pysznie! Super przepis 🙂

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):