hummus dyniowy
bezglutenowe, na słono, przekąski, przepis, wegańskie, wegetariańskie

kremowy hummus z dynią

4 komentarze

 

Oficjalnie nastała jesień, a wraz z nią sezon na dynię. I dla mnie jest to wystarczający powód, żeby kochać tę porę roku! Piękna, pomarańczowa, idealna do tak wielu dań na słono, jak i na słodko..

Z tej okazji chciałabym dziś przedstawiam hummus z dynią (ponieważ ciągle jestem w klimacie cieciorkowym!). Aromatyczny, rozpływający się w ustach, kremowy. Czy można wymagać więcej od hummusu?

Przejdź prosto do przepisu

hummus dyniowy

Sekretem kremowego hummusu jest odpowiednie ugotowanie ziaren cieciorki, a następnie obranie ich z błonek.

Jak ugotować ciecierzycę na hummus?

Ziarna należy wcześniej namoczyć przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej przez noc. Następnie odcedzić, opłukać i gotować do miękkości na małym ogniu (50-60min). Można też dodać sody oczyszczonej, aby przyśpieszyć proces. Ugotowana ciecierzyca powinny być kremowa po rozgnieceniu między palcami.

Można też kupić ugotowaną ciecierzycę, albo gotowy hummus..

hummus z dyni

Obranie ziaren może wydawać się żmudną pracą, ale faktycznie jest to dużo prostsze niż mogłoby się wydawać- zajmuje raptem 10 minut, a efekty są tego warte.

Kolejnym ważnym składnikiem hummusu jest tahina, czyli pasta z nasion sezamu, albo po prostu masło sezamowe.. Robi się je podobnie jak masło orzechowe, tylko potrzebny jest mikser o bardzo dużej mocy. Tahina ma piękną, aksamitną konsystencję i to w dużej mierze dzięki niej hummus jest taki gładki.

Ostatni, tytułowy składnik dzisiejszej pasty to dynia. Najlepiej nada się hokkaido, ze względu na swój mocno pomarańczowy i suchy miąższ. Ale każda inna też będzie odpowiednia, pod warunkiem, że nie będzie zbyt wodnista. A puree przygotowałam przez zmielenie blenderem upieczonej wcześniej dyni.

hummus dyniowy

kremowy hummus z dynią
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub ⅓ suchej, surowej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tahiny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki wody
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½-1 łyżeczki soli
Przygotowanie
  1. Ciecierzycę (jeśli surowa) ugotować zgodnie z instrukcja powyżej. Na ostatnie 5-10 min. dodać czosnek w łupinach, żeby zmiękł.
  2. Tahinę dobrze wymieszać, sięgając łyżka do samego dna słoika.
  3. Ciecierzycę, obrany czosnek, tahinę, oliwę, cytrynę i kilka łyżek wody dokładnie zmielić na gładką (dość gęstą) pastę blenderem (np.ręcznym). W razie potrzeby dodać więcej wody.
  4. Następnie dodać dynię, przyprawy i ½ łyżeczki soli i dokładnie blendować, aż masa będzie błyszcząca, jednolita i kremowa. W razie potrzeby dodać łyżkę wody.
  5. Dosolić do smaku lub dodać więcej cytryny/tahiny, wg uznania.
  6. Najlepiej odstawić na godzinę, żeby pasta się przegryzła.
  7. Podawać w temperaturze pokojowej z kawałkiem chleba.

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]

Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

4 komentarze

  1. Świetny pomysł żeby dodać dynie! Będę musiała wypróbować bo uwielbiam hummus 🙂

  2. Super! Czy mozna czyms zastapic 'tahine’?

    • Zielony Środek

      no jest to jeden z podstawowych składników hummusu, ale można pominąć i dodać więcej oliwy;)
      ale polecam sprawić sobie mały słoiczek! trochę postoi, a można wykorzystywać do wielu potraw

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]