Pojawiają się pierwsze dynie, więc czas rozpocząć #dyniowelove! Co mnie bardzo zdziwiło, na blogu są tylko 4 przepisy z jej wykorzystaniem, a mam wrażenie, że jadłam ją na okrągło! Chciałabym to zmienić i mam nadzieję, uda mi się dodać kilka moich ulubionych sposobów na to pomarańczowe warzywo. Na początek sałatka z dynią, jabłkiem, ciecierzycą i orzechami.
Jaka jest ta sałatka z dynią?
Po pierwsze pyszna! Dynia jest upieczona, podobnie jak papryka i cebula, a nawet ciecierzyca! Ale skoro blachy do piekarnika wejdą dwie, nie widzę innego wyjścia. Dodać do tego uprażone orzechy oraz chrupiące jabłko i mogę ją jeść codziennie.
Po drugie pożywna i odżywcza: ciecierzyca- białko; orzechy- białko i tłuszcze; dynia- minerały, witaminy. Beta-karoten, potas, wapń, fosfor. Oraz cynk, który ponoć nazywany jest męskim pierwiastkiem i poza tym, że chroni prostatę oraz żywotność plemników to jeszcze poprawia sprawność seksualną. A wyczytałam to tutaj.
- 400 g dyni (np. hokkaido)
- pół szklanki surowej ciecierzycy (lub puszka ugotowanej)
- 1 papryka
- 1 nieduża cebula
- 1 jabłko
- 1-2 garści szpinaku, rukoli
- dressing:2-3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki miodu, sok z cytryny
- tymianek, pieprz cayenne, oliwa, garść pokrojonej pietruszki
- garść orzechów, np. włoskich, lekko uprażonych na patelni lub piekarniku
- Ciecierzycę moczyć przez co najmniej 5 godzin, a najlepiej przez noc. Wypłukać i gotować ok 30-40 minut, do miękkości. Można dodać łyżeczkę sody oczyszczonej, żeby przyśpieszyć gotowanie. Odcedzić i wysuszyć.
- Ciecierzycę wymieszać z łyżką oliwy, odrobiną soli, dużą szczyptą pieprzu cayenne oraz tymianku i wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Dynię wymyć, opcjonalnie obrać (to zależy od użytej dyni, hokkaido nie obieram) i pokroić na 2 cm kawałki. Paprykę umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić. Warzywa wymieszać z 1-2 łyżkami oliwy, odrobiną soli i szczyptą tymianku. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Obydwie blachy wstawić do piekarnika (ciecierzycę na dół) nagrzanego do 190C i piec ok. 15-20 minut, aż warzywa zmiękną, ale wciąż będą jędrne. Wyjąć blachę z warzywami, a ciecierzycę przełożyć na górę na 5 kolejnych minut.
- W misce warzywa wymieszać z ciecierzycą, pokrojonym jabłkiem (na zdjęciach jabłko obrane, nie wiem zupełnie czemu to zrobiłam, bo normalnie nie obieram), liśćmi, uprażonymi orzechami. Polać dressingiem i posypać pietruszką.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Sałatka wyszła naprawdę mega pyszna, jedna z lepszych które ost jadłam. Napewno będzie często gościem na moim stole
miło słyszeć 🙂 dzięki za komentarz!