Sałatka z kurczakiem, awokado, cieciorką i nektarynką

 

Upały upałami, ale coś trzeba jeść.

Nie powiem, ostatnimi czasy ciężko mi idzie w kuchni. Nie mam natchnienia, a przede wszystkim siły. Najchętniej piłabym wodę i jadła owoce. Zaliczyłam kilka efektownych porażek kulinarnych, wczoraj cały obiad wylądował w koszu (ale głównym powodem była nie do końca świeża ryba) i ostatecznie zjedliśmy placki bananowe! Może nie powinnam się tym tu chwalić, ale każdy przecież miewa gorsze chwile, prawda?

Przejdź prosto do przepisu

sałatka z kurczakiem awokado cieciorką nektarynką

Dziś postawiłam na prostą sałatkę z kurczakiem. Żeby było bardziej pożywnie, dodałam awokado i cieciorkę. A jako że nektarynki aż się proszą, żeby je jeść, dodałam trochę tych pysznych owoców dla słodyczy i koloru.

sałatka z kurczakiem awokado cieciorką

Kurczaka zamarynowałam w oliwie, cytrynie, czosnku, odrobinie kminu rzymskiego i kolendrze. Potem szybko usmażyłam go na suchej patelni (wystarczająco oliwy było już w marynacie).

sałatka z kurczakiem awokado cieciorką nektarynką z kremowym sosem z awokado i cytryny

Awokado dostałam wyjątkowo dorodne. Miękkie jak masło, orzechowe w smaku. Pychota. Postanowiłam dodać trochę do sosu i wyszedł kremowy, cytrynowy sos, który w konsystencji przypominał sos majonezowy. Warto rozejrzeć się za dobrymi awokado. Warto wydać trochę więcej, bo te twarde jak kamień i tak nigdy nie zmiękną, prędzej zgniją.

sałatka z kurczakiem awokado cieciorką nektarynką

Żeby było jeszcze ciekawiej, cieciorkę po ugotowaniu podpiekłam na patelni, po wcześniejszym wymieszaniu z resztką marynaty po kurczaku.

sałatka z kurczakiem awokado cieciorką nektarynką

sałatka z kurczakiem, awokado, cieciorką i nektarynką
 
na 2 porcję
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 nieduże piersi z kurczaka (ok. 300g)
  • pół kubka suchej cieciorki
  • marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, ½ łyżeczki tymianku, sok z ½ cytryny, 1 łyżeczka startej skórki z cytryny, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, 2 łyżki oliwy
  • sos: ¼ awokado, 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka sosu sojowego, sok z ½ cytryny, 2 łyżki wody, ½-1 łyżeczki soli, ½ łyżeczki cukru, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, 2 łyżki pietruszki
  • 2 duże garści młodego szpinaku
  • 1 nektarynka
  • 1 awokado (-1/4 na sos)
  • kilka listków mięty
CZYTAJ DALEJ  Pieczona pierś kaczki z musem jabłkowo-winnym i kluskami śląskimi z dynią
Przygotowanie
  1. Cieciorkę moczyć w zimnej wodzie co najmniej kilka godzin, a najlepiej przez noc. Następnie opłukać i zagotować z łyżeczką sody oczyszczonej. Gotować na małym ogniu ok. 30-45 min. do miękkości. Odcedzić i przepłukać.
  2. Przygotować marynatę: wszystkie składniki dokładnie wymieszać z wyciśniętym czosnkiem. Odstawić.
  3. Kurczaka opłukać, osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Np. wielkości polędwiczek. (Czyli każdą pierś na ok. 3 części jak są niezbyt duże). Przełożyć do miseczki, dodać marynatę i marynować co najmniej godzinę, a najlepiej przez noc.
  4. Przygotować sos: wszystkie składniki oprócz pietruszki zmiksować na gładki sos, ew. dosolić lub dodać więcej cytryny, wg uznania. Dodać pietruszkę i dokładnie wymieszać.
  5. Dobrze rozgrzać nieprzywierającą patelnię o grubym dnie, położyć kurczaka i piec go przez ok. 30 sekund z każdej strony. Powinien się w tym czasie ładnie przypiec. Zmniejszyć ogień, aby patelnia trochę ostygła i piec z każdej strony kolejne 2-3 min., aż kurczak się upiecze. Przełożyć na talerz, deskę, żeby mięso odpoczęło.
  6. Patelnię przetrzeć i ponownie rozgrzać, cieciorkę wymieszać z resztką marynaty i podpiekać przez ok. 5 min, aż płyn wsiąknie/wyparuje, a cieciorka się przyrumieni.
  7. Awokado pokroić w paski.
  8. Nektarynkę opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki.
  9. Na talerzach ułożyć szpinak, awokado, nektarynkę i kurczaka. Polać sosem i posypać pokrojoną miętą.
Uwagi
Soda oczyszczona przyśpiesza gotowanie cieciorki, ale można ją pominąć.
Można też pominąć sos i polać sałatkę oliwą i skropić sokiem z cytryny.

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

5 komentarzy

  1. Pyszne danie, idealne na cieplejsze dni. No i piękne zdjęcia!
    Nominowałam Cię do Liebster Blog Award, jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie, to zapraszam na mojego bloga http://lanika.pl po pytania 🙂

    • dokładnie, najlepsze na upały;)
      a co do Liebster Blog Award, pierwsze słyszę! rozumiem, że to taka zabawa tylko? w każdym razie dzięki i zobaczę co z tym fantem pocznę 😉

      • Tak, to tylko taka zabawa, która krąży po blogach i mnie również lekko zaskoczyła 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):