Kto nie lubi czasem zjeść słodko pikantnych, klejących, pieczonych skrzydełek z kurczaka?
Można je jeść rękami, popijając piwem i oblizując palce, na stojąco, lub oglądając film. Taka idealna przekąska zamiast chipsów, albo opcja na obiad. Co kto lubi.
Lista składników jest bardzo krótka: miód, sos sojowy, pieprz cayenne (albo inna ostra papryka) i trochę kminu rzymskiego. A i oczywiście skrzydełka.
Dwie najważniejsze rady:
- Pieczone skrzydełka są dobre jak są soczyste, wiec nie przepiekamy ich! Jak mięso zaczyna puszczać soki, to znaczy, że są już gotowe.
- I wychodzą zawsze dużo mniej ostre niż marynata, więc jak chcemy żeby były pikantne, marynata musi być bardzo pikantna.

słodko pikantne pieczone skrzydełka z kurczaka
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 2,5 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego (mielonego)
- 1-2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub innej ostrej papryki)
Przygotowanie
- Skrzydełka opłukać, porozcinać w stawach. Wyrzucić skrajne (najcieńsze) kawałki.
- Wymieszać pozostałe składniki. Dosolić do smaku.
- Skrzydełka wymieszać z marynatą i pozostawić na co najmniej 0,5 godziny, a najlepiej kilka.
- Piekarnik rozgrzać do 200C, skrzydełka rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 30 min. Po 15 minutach blachę wyciągnąć z piekarnika i posmarować skrzydła (np. pędzlem) resztą marynaty, a na ostatnie 5 min. włączyć grilla (i ewentualnie podkręcić temperaturę), żeby przypiec skórkę.
- Podawać z sosem z roqueforta: 50g sera niebieskiego (np. roquefort) rozpuścić z łyżką mleka. Dodać 1-2 łyżki gęstej śmietany.
Uwagi
Ostrej papryki dajemy wg uznania, w zależności od ostrości. Ja pieprzu cayenne dałam ok. 1,5 łyżeczki i skrzydełka wyszły dość ostre.
Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.
