słodko pikantne pieczone skrzydełka z kurczaka

 

Kto nie lubi czasem zjeść słodko pikantnych, klejących, pieczonych skrzydełek z kurczaka?

Można je jeść rękami, popijając piwem i oblizując palce, na stojąco, lub oglądając film. Taka idealna przekąska zamiast chipsów, albo opcja na obiad. Co kto lubi.

Przejdź prosto do przepisu

pikantne pieczone skrzydełka z kurczaka

Lista składników jest bardzo krótka: miód, sos sojowy, pieprz cayenne (albo inna ostra papryka) i trochę kminu rzymskiego. A i oczywiście skrzydełka.

pikantne pieczone skrzydełka z kurczaka

Dwie najważniejsze rady:

      1. Pieczone skrzydełka są dobre jak są soczyste, wiec nie przepiekamy ich! Jak mięso zaczyna puszczać soki, to znaczy, że są już gotowe.
      2. I wychodzą zawsze dużo mniej ostre niż marynata, więc jak chcemy żeby były pikantne, marynata musi być bardzo pikantna.
pikantne pieczone skrzydełka z kurczaka

słodko pikantne pieczone skrzydełka z kurczaka
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego (mielonego)
  • 1-2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub innej ostrej papryki)
Przygotowanie
  1. Skrzydełka opłukać, porozcinać w stawach. Wyrzucić skrajne (najcieńsze) kawałki.
  2. Wymieszać pozostałe składniki. Dosolić do smaku.
  3. Skrzydełka wymieszać z marynatą i pozostawić na co najmniej 0,5 godziny, a najlepiej kilka.
  4. Piekarnik rozgrzać do 200C, skrzydełka rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 30 min. Po 15 minutach blachę wyciągnąć z piekarnika i posmarować skrzydła (np. pędzlem) resztą marynaty, a na ostatnie 5 min. włączyć grilla (i ewentualnie podkręcić temperaturę), żeby przypiec skórkę.
  5. Podawać z sosem z roqueforta: 50g sera niebieskiego (np. roquefort) rozpuścić z łyżką mleka. Dodać 1-2 łyżki gęstej śmietany.
Uwagi
Ostrej papryki dajemy wg uznania, w zależności od ostrości. Ja pieprzu cayenne dałam ok. 1,5 łyżeczki i skrzydełka wyszły dość ostre.

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]

Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):