Chciałam upiec tradycyjny piernik, ale było już za późno. Z kolei od dawna marzyła mi się czekoladowa rolada z gruszką i pomyślałam, że najlepiej będzie jeśli te dwa pomysły połączę w jeden. I tak oto powstała rolada piernikowa, która podbiła moje serce.
przejdź prosto do przepisuPrzygotowanie jej jest dość pracochłonne. Nie wystarczy zamieszać i wstawić do piekarnika. Ale uwierzcie mi: warto! Piernikowy biszkopt, czekoladowy krem z mascarpone i karmelizowane gruszki. Idealne na święta i nie tylko. Rozpływa się w ustach i bardzo ciężko jest poprzestać na jednym kawałku.
Całe szczęście ciasto jest w miarę zdrowe: zawiera jaja, orzechy, cukru jest stosunkowo mało, a mąki wcale. I dużo czekolady, a jak już nieraz pisałam, czekolada to samo zdrowie (dowód tutaj). Więc jak dla mnie jest to ciasto idealne! ????
- 4 nieduże jaja (230 g), w temp. pokojowej
- 50-70 g cukru
- 1 łyżka kakao (ok. 15 g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30 g)
- 2 duże łyżki mielonych migdałów (30 g)
- niecała łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2-3 twarde gruszki, 2 łyżki cukru
- krem:opakowanie mascarpone (250 g), 100 g gorzkiej czekolady
- polewa: 80 g gorzkiej czekolady, 70 ml śmietanki
- Jajka rozdzielić. Żółtka utrzeć z cukrem. Wymieszać ze sobą sypkie składniki. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Połączyć z żółtkami. Stopniowo dodawać suche składniki. Delikatnie zamieszać, aż powstanie jednolita masa.
- Wyłożyć na papierze do pieczenia wysmarowanym masłem! (prostokąt o wymiarach ok. 26x30 cm). Piec w 190 st. C ok. 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika, gdy trochę ostygnie przełożyć na ręcznik kuchenny posypany cukrem pudrem i zawinąć(zaczynając od szerszego brzegu) razem z ręcznikiem. Pozostawić do ostygnięcia.
- Gruszki obrać, pokroić w plasterki. Rozgrzać patelnię, dodać 2 łyżki cukru i łyżkę wody. Gdy cukier się rozpuści, dodać gruszki i dusić, aż zmiękną. Można przykryć pokrywką i ew. podlać wodą, gdyby gruszki robiły się za suche.
- Masa: czekoladę rozpuścić i stopniowo wymieszać z mascarpone. Posmarować ostygnięte ciasto. Na górze ułożyć gruszki. Zawinąć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, albo aż masa stężeje.
- Przygotować polewę: śmietanę dobrze podgrzać i zalać nią czekoladę. Po rozpuszczeniu dokładnie zamieszać, aż powstanie gładka i jednolita, błyszcząca masa. Polać nią ciasto.
- Przed podaniem najlepiej wyciągnąć z lodówki co najmniej godzinę wcześniej. Albo trzymać ją poza lodówką, jeśli w pomieszczeniu nie jest za ciepło. Gdyby rolada zaczęła za bardzo mięknąć, schować na trochę do lodówki.
to oficjalnie przybyło mi pracy na święta! 😀