rolada piernikowa z gruszką i czekoladą

Chciałam upiec tradycyjny piernik, ale było już za późno. Z kolei od dawna marzyła mi się czekoladowa rolada z gruszką i pomyślałam, że najlepiej będzie jeśli te dwa pomysły połączę w jeden. I tak oto powstała rolada piernikowa, która podbiła moje serce.

przejdź prosto do przepisu

rolada-piernikowa-gruszka01rolada-piernikowa-z-gruszka-i-czekolada

Przygotowanie jej jest dość pracochłonne. Nie wystarczy zamieszać i wstawić do piekarnika. Ale uwierzcie mi: warto! Piernikowy biszkopt, czekoladowy krem z mascarpone i karmelizowane gruszki. Idealne na święta i nie tylko. Rozpływa się w ustach i bardzo ciężko jest poprzestać na jednym kawałku.

rolada-piernikowa-gruszka06 rolada-piernikowa-gruszka07

rolada-piernikowa-z-gruszka-i-czekolada-001

Całe szczęście ciasto jest w miarę zdrowe: zawiera jaja, orzechy, cukru jest stosunkowo mało, a mąki wcale. I dużo czekolady, a jak już nieraz pisałam, czekolada to samo zdrowie (dowód tutaj). Więc jak dla mnie jest to ciasto idealne! ????

rolada piernikowa z gruszką i czekoladą bez mąki i z małą ilością cukru. bezglutenowa

rolada-piernikowa-gruszka12

rolada piernikowa z gruszką i czekoladą
 
potrzebny będzie ręcznik kuchanny posypany cukrem pudrem i papier do pieczenia wysmarowany masłem
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 4 nieduże jaja (230 g), w temp. pokojowej
  • 50-70 g cukru
  • 1 łyżka kakao (ok. 15 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30 g)
  • 2 duże łyżki mielonych migdałów (30 g)
  • niecała łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2-3 twarde gruszki, 2 łyżki cukru
  • krem:opakowanie mascarpone (250 g), 100 g gorzkiej czekolady
  • polewa: 80 g gorzkiej czekolady, 70 ml śmietanki
Przygotowanie
  1. Jajka rozdzielić. Żółtka utrzeć z cukrem. Wymieszać ze sobą sypkie składniki. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Połączyć z żółtkami. Stopniowo dodawać suche składniki. Delikatnie zamieszać, aż powstanie jednolita masa.
  2. Wyłożyć na papierze do pieczenia wysmarowanym masłem! (prostokąt o wymiarach ok. 26x30 cm). Piec w 190 st. C ok. 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika, gdy trochę ostygnie przełożyć na ręcznik kuchenny posypany cukrem pudrem i zawinąć(zaczynając od szerszego brzegu) razem z ręcznikiem. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Gruszki obrać, pokroić w plasterki. Rozgrzać patelnię, dodać 2 łyżki cukru i łyżkę wody. Gdy cukier się rozpuści, dodać gruszki i dusić, aż zmiękną. Można przykryć pokrywką i ew. podlać wodą, gdyby gruszki robiły się za suche.
  4. Masa: czekoladę rozpuścić i stopniowo wymieszać z mascarpone. Posmarować ostygnięte ciasto. Na górze ułożyć gruszki. Zawinąć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, albo aż masa stężeje.
  5. Przygotować polewę: śmietanę dobrze podgrzać i zalać nią czekoladę. Po rozpuszczeniu dokładnie zamieszać, aż powstanie gładka i jednolita, błyszcząca masa. Polać nią ciasto.
  6. Przed podaniem najlepiej wyciągnąć z lodówki co najmniej godzinę wcześniej. Albo trzymać ją poza lodówką, jeśli w pomieszczeniu nie jest za ciepło. Gdyby rolada zaczęła za bardzo mięknąć, schować na trochę do lodówki.
CZYTAJ DALEJ  ciastka migdałowo-owsiane
 

Hurtownia opakowań – jak wybrać najlepszą? Kompletny poradnik dla firm z różnych branż

Hurtownia opakowań – jak wybrać najlepszą? Kompletny poradnik dla firm z różnych branż

Porady
W świecie, w którym szybkość dostaw, estetyka produktu i bezpieczeństwo transportu decydują o przewadze konkurencyjnej, wybór odpowiedniej hurtowni opakowań staje...
Czytaj dalej
Czy płatki owsiane można jeść codziennie?

Czy płatki owsiane można jeść codziennie?

inne
Płatki owsiane od lat cieszą się ogromną popularnością jako smaczny, sycący i łatwo dostępny element codziennej diety. Są chętnie wybierane...
Czytaj dalej
Produkty regionalne jako podstawa zdrowej kuchni – powidła i przeciery owocowe ze Spiżarni Hrabiny

Produkty regionalne jako podstawa zdrowej kuchni – powidła i przeciery owocowe ze Spiżarni Hrabiny

Porady
Najzdrowsza kuchnia to ta, która wyrasta z natury, tradycji i lokalnych receptur. Właśnie dlatego coraz więcej osób świadomie sięga po...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):