rolada piernikowa z gruszką i czekoladą bez mąki i z małą ilością cukru. bezglutenowa
bezglutenowe, na słodko, przepis, wegetariańskie

rolada piernikowa z gruszką i czekoladą

1 komentarz

Chciałam upiec tradycyjny piernik, ale było już za późno. Z kolei od dawna marzyła mi się czekoladowa rolada z gruszką i pomyślałam, że najlepiej będzie jeśli te dwa pomysły połączę w jeden. I tak oto powstała rolada piernikowa, która podbiła moje serce.

przejdź prosto do przepisu

rolada-piernikowa-gruszka01rolada-piernikowa-z-gruszka-i-czekolada

Przygotowanie jej jest dość pracochłonne. Nie wystarczy zamieszać i wstawić do piekarnika. Ale uwierzcie mi: warto! Piernikowy biszkopt, czekoladowy krem z mascarpone i karmelizowane gruszki. Idealne na święta i nie tylko. Rozpływa się w ustach i bardzo ciężko jest poprzestać na jednym kawałku.

rolada-piernikowa-gruszka06 rolada-piernikowa-gruszka07

rolada-piernikowa-z-gruszka-i-czekolada-001

Całe szczęście ciasto jest w miarę zdrowe: zawiera jaja, orzechy, cukru jest stosunkowo mało, a mąki wcale. I dużo czekolady, a jak już nieraz pisałam, czekolada to samo zdrowie (dowód tutaj). Więc jak dla mnie jest to ciasto idealne! ????

rolada piernikowa z gruszką i czekoladą bez mąki i z małą ilością cukru. bezglutenowa

rolada-piernikowa-gruszka12

rolada piernikowa z gruszką i czekoladą
 
potrzebny będzie ręcznik kuchanny posypany cukrem pudrem i papier do pieczenia wysmarowany masłem
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 4 nieduże jaja (230 g), w temp. pokojowej
  • 50-70 g cukru
  • 1 łyżka kakao (ok. 15 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30 g)
  • 2 duże łyżki mielonych migdałów (30 g)
  • niecała łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2-3 twarde gruszki, 2 łyżki cukru
  • krem:opakowanie mascarpone (250 g), 100 g gorzkiej czekolady
  • polewa: 80 g gorzkiej czekolady, 70 ml śmietanki
Przygotowanie
  1. Jajka rozdzielić. Żółtka utrzeć z cukrem. Wymieszać ze sobą sypkie składniki. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Połączyć z żółtkami. Stopniowo dodawać suche składniki. Delikatnie zamieszać, aż powstanie jednolita masa.
  2. Wyłożyć na papierze do pieczenia wysmarowanym masłem! (prostokąt o wymiarach ok. 26x30 cm). Piec w 190 st. C ok. 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika, gdy trochę ostygnie przełożyć na ręcznik kuchenny posypany cukrem pudrem i zawinąć(zaczynając od szerszego brzegu) razem z ręcznikiem. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Gruszki obrać, pokroić w plasterki. Rozgrzać patelnię, dodać 2 łyżki cukru i łyżkę wody. Gdy cukier się rozpuści, dodać gruszki i dusić, aż zmiękną. Można przykryć pokrywką i ew. podlać wodą, gdyby gruszki robiły się za suche.
  4. Masa: czekoladę rozpuścić i stopniowo wymieszać z mascarpone. Posmarować ostygnięte ciasto. Na górze ułożyć gruszki. Zawinąć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, albo aż masa stężeje.
  5. Przygotować polewę: śmietanę dobrze podgrzać i zalać nią czekoladę. Po rozpuszczeniu dokładnie zamieszać, aż powstanie gładka i jednolita, błyszcząca masa. Polać nią ciasto.
  6. Przed podaniem najlepiej wyciągnąć z lodówki co najmniej godzinę wcześniej. Albo trzymać ją poza lodówką, jeśli w pomieszczeniu nie jest za ciepło. Gdyby rolada zaczęła za bardzo mięknąć, schować na trochę do lodówki.
 

Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Porady
Kasza gryczana to jeden z najchętniej wykorzystywanych produktów spożywczych w polskich kuchniach. Może być doskonałą alternatywą dla ziemniaków oraz ryżu...
Czytaj dalej
Placki z brokuła z parmezanem

Placki z brokuła z parmezanem

na słono przepis wegańskie wegetariańskie
Gotowanie w czasach zarazy zaczyna być odrobinę upierdliwe. Ciągłe stanie w kuchni, kilka posiłków dziennie. Staram się przygotowywać dania na...
Czytaj dalej
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

bezglutenowe na słodko przepis śniadania wegetariańskie
Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Jeden komentarz

  1. to oficjalnie przybyło mi pracy na święta! 😀

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):