przepis na domową nutellę
bezglutenowe, na słodko, przepis, słodycze, śniadania, wegańskie, wegetariańskie

domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)

10 komentarzy

Jestem uzależniona od czekolady, mogłabym ją jeść na okrągło: na śniadanie w owsiance, na przekąskę w muffinach, dodawałam ją też do sosu do kaczki zainspirowana filmem Czekolada (niestety bez lepszych rezultatów). No i oczywiście jest nutella… Czy można jej nie uwielbiać? Niestety robi mi się słabo na myśl o składzie tej kupnej i skręca mnie ze słodkości, gdy już ją jem, co nie zmienia faktu, że mogę pochłonąć z pół słoika. Jednak olej palmowy z cukrem to niekoniecznie najzdrowsze połączenie, zatem najlepiej jest ją zrobić samemu, co jest bardo prostym i pysznym procesem!

przejdź prosto do przepisu

Przepisów na domową nutellę jest już pewnie z milion, więc postanowiłam dodać kolejny! Moja wersja jednak nieco się różni od standardowej, bo nie dodaję żadnego słodzika  (cukru, miodu, syropu klonowego), a zastępuję go daktylami! Koniec końców, cukier to ciągle cukier, niezależnie od źródła, ale przynajmniej dostarczamy więcej błonnika 🙂 #happybelly

Poza tym oczywiście orzechy laskowe, kakao i woda!

Będzie też potrzebny mocny mikser (malakser), bo najpierw trzeba zrobić masło z orzechów, a potem jeszcze zmiksować je z daktylami.

I uwaga: można się pobrudzić czekoladą i objeść masą podczas przygotowania. Żeby nie było, że nie ostrzegałam.

Przepis na masło orzechowe.

5.0 from 1 reviews
domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)
 
na jeden słoik ok. 400 ml
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 150 g orzechów laskowych *
  • 100-150 g wydrylowanych daktyli (najlepiej medjool)
  • 4 duże łyżki kakao (60 g)
  • szczypta soli
  • gorąca woda
  • opcjonalnie: łyżka zmielonego siemienia lnianego
Przygotowanie
  1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 15-30 minut.
  2. Orzechy uprażyć w piekarniku lub na patelni. Następnie wysypać na czystą ścierkę i częściowo obrać ze skórek. Nie musi być idealnie.
  3. Orzechy zmielić na gładkie masło. Można dodać ½-1 łyżkę oleju (np. kokosowego) w celu ułatwienia procesu. Link do dokładnego przepisu na masło powyżej przepisu.
  4. Dodać odciśnięte daktyle (na początek można ⅔ porcji i stopniowo dodawać więcej) i z 10 łyżek wody (po daktylach). Miksować, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać więcej wody w razie potrzeby.
  5. Dodać kakao i miksować. Dodać szczyptę soli i opcjonalnie więcej wody. Konsystencja może być bardziej/mniej płynna, wg uznania.
  6. Opcjonalnie: łyżkę zmielonego siemienia lnianego wymieszać z kilkoma łyżkami wody i dodać do nutelli. Będzie jeszcze więcej błonnika.
  7. Przechowywać w lodówce 7-10 dni. Im bardziej świeża, tym lepsza.
Uwagi
Orzechy muszą być świeże, inaczej będą gorzkie. Spróbuj, zanim je uprażysz!
 

Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Porady
Kasza gryczana to jeden z najchętniej wykorzystywanych produktów spożywczych w polskich kuchniach. Może być doskonałą alternatywą dla ziemniaków oraz ryżu...
Czytaj dalej
Placki z brokuła z parmezanem

Placki z brokuła z parmezanem

na słono przepis wegańskie wegetariańskie
Gotowanie w czasach zarazy zaczyna być odrobinę upierdliwe. Ciągłe stanie w kuchni, kilka posiłków dziennie. Staram się przygotowywać dania na...
Czytaj dalej
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

bezglutenowe na słodko przepis śniadania wegetariańskie
Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

10 komentarzy

  1. Ok, zrobione! Zamiast zabawy z orzechami dodałam masło orzechowe że słoiczka i całość smakuje obłędnie! Mniam mniam! Dzisiaj niestety jest już za późno, ale jutro rano smażę naleśniory i będziemy wcinać! Cieszę się, że trafiłam na Pani stronę 🙂
    Ale zapytam jeszcze, co zrobić z pozostałą wodą po daktylach? Szkoda mi jej wylewać a nie wiem do czego zużyć… Może do herbaty jako słodzik 😉

  2. A czy syrop daktylowy (w składzie jedynie daktyle+woda) może zastąpić owoce? Czy jednak zmieni to mocno konsystencję?

  3. Witam . Ile można przechowywać taka nutellę?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      tydzień najlepiej, ale może do 10 dni? im bardziej świeża, tym lepsza:)

      • A czy syrop daktylowy (w składzie jedynie daktyle+woda) może zastąpić owoce? Czy jednak zmieni to mocno konsystencję?

      • Ania | zielonysrodek.pl

        a ile daktyli na 100 g? bo podejrzewam, że większość to jednak woda. ale myślę, że wyjdzie. z cukrem i wodą też by wyszło:) polecam dodawać stopniowo i dać tyle, żeby nie było byt płynne i odpowiednio słodkie 😉

  4. Pani Aniu, ten przepis to majstersztyk! Nawet bez dobrego blendera i z odrobinę zaburzonymi proporcjami (miałam trochę za mało orzechów) wychodzi genialny. Daktyle miałam przywiezione z Arabii Saudyjskiej – więc jedne z najlepszych 🙂 Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam!

    • Ania | zielonysrodek.pl

      z najlepszymi daktylami musiało być pysznie;) dzięki również!

      • Dzień dobry, bardzo intryguje mnie zrobienie tej Nutelli 😉 czy zamiast orzechów mogę dać krem orzechowy 100% i syrop z daktyli też 100% bez żadnych dodatków 😉

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):