bezglutenowe, dania główne, na słono, przepis

butter chicken, czyli kurczak w aromatycznym sosie pomidorowym

17 komentarzy

Butter chicken, czyli jedno z pyszniejszych dań kuchni indyjskiej. Wielokrotnie próbowałam je w restauracji, ale jakoś nigdy się nie zakochałam, stało się to dopiero jak zjadłam je u koleżanki: kremowy sos, soczysty kurczak, do tego ryż, jogurt, kolendra. Może do niektórych smaków trzeba dorosnąć, a może po prostu koleżanka znalazła przepis idealny. Obstawiam opcję drugą, bo danie wychodzi tak pyszne, że robię je co najmniej raz w tygodniu od kilku miesięcy. I z tego powodu postanowiłam się nim z Wami, moi mili czytelnicy, podzielić, cobyście również mogli je przyrządzić. Dziękujemy Kamila!

W tradycyjnym przepisie na to danie, kurczak jest marynowany w jogurcie z przyprawami, tutaj krok ten jest pominięty, przez co danie robi się ekspresowo, nie ma to jednak wpływu na walory smakowe dania, kurczak (pod warunkiem, że jest dobrej jakości) wychodzi soczysty, a sos aromatyczny.

przejdź prosto do przepisu

Danie najlepiej smakuje z ryżem, kolendrą i chlebkami naan, na które niebawem pojawi się przepis, tymczasem odsyłam do strony Manjuli.

Przepis na chlebki naan znajdziecie tutaj.

4.0 from 3 reviews
butter chicken, czyli kurczak w aromatycznym sosie pomidorowym
 
na 4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • przyprawy: 2 ł. mielonej kolendry, 2 ł. słodkiej papryki, ½ ł. płatków chilli, ½ ł. cynamonu, ½ ł. kurkumy, 1 ł. gram masali, ¼ ł. kardamonu (lub 4 ziarna)* ł.-łyżeczka
  • 80 g masła
  • 1 cebula
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 ząbki czosnku
  • 1 marchewka (100g)
  • puszka pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomdorowego
  • 1 łyżeczka soli+ 1 łyżeczka cukru
  • szklanka śmietanki
  • 1 łyżka octu jabłkowy lub soku z cytryny
  • do podania: ryż, świeża kolendra, chlebki naan
Przygotowanie
  1. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni na maśle. Dodać posiekany czosnek, starty imbir i chwilę podsmażyć. Dodać przyprawy. Zamieszać.
  2. Pierś opłukać, osuszyć i pokroić na kawałeczki. Dodać na patelnię i chwilę smażyć.
  3. Pomidory pokroić i wraz z całym sosem i koncentratem pomidorowym oraz startą marchewką dodać na patelnię. Gotować, aż kurczak będzie gotowy, a pomidory zaczną się rozpadać, mieszając raz na jakiś czas, ok. 10-15 minut. Dodać sól, cukier, śmietankę i ocet i gotować jeszcze chwilkę.
  4. Podawać z ryżem, świeżą kolendrą i opcjonalnie z chlebkami naan (powyżej link do przepisu).
Uwagi
*garam masalę, kardamon można pominąć
 

Przepis pochodzi z strony cookomix.com.

 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

17 komentarzy

  1. Slaby ten przepis

    To taka wersja na szybko, na ubogo…
    Kurczak lepiej smakuje gdy jest wczesniej pieczony w wysokiej temperaturze po zamarynowaniu w jogurcie z przyprawami (uprzednio prazonymi bo to indyjskie danie przeciez), do sosu warto dodac pokrojone drobno a czesciowo zmiksowane nerkowce a kardamonu kategorycznie nie nalezy pomijać (garam masala zresztą też nie, chyba ze damy wiecej przypraw).
    Mozna tez dodac mleczko kokosowe zamiast smietany choc to juz wersja nieco zmodyfikowana, za to chyba jednak smaczniejsza.

  2. Śmietankę zastąpiłam jogurtem naturalnym i już nie dodawałam octu. Przepyszne danie!!!

  3. Dziękuję!

  4. Śmietanka 30%?

  5. Dzisiaj zrobię. Tylko nie wiem… Śmietanka 30%?

  6. Cardamumcandy

    Wydawal mi sie ten przepis zdecydowanie zbyt prosty jak Na to Danie , ale Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona rezultatem, przepyszne!!

  7. Czy dobrze rozumiem? Kurczaka nie smazyc az calkiem wytopi sie z niego woda tylko pomidory marchewke i koncentrat dodac gdy kurczak.jest na wpół surowy tak? Dziękuję za odpowiedz

  8. Wyszło pysznie! Brakuje informacji co zrobić z marchewką, jeśli zetrzeć na tarce i dodać z pomidorami to trafiłam w dziesiątkę. 🙂
    To teraz mój ulubiony blog kulinarny ! dziękuje za świetne przepisy i ciekawostki.

    • Ania | zielonysrodek.pl

      faktycznie! już dodałam i trafiłaś w dziesiątkę! dzięki za komentarz, jest mi niezmiernie miło :*

      • Witam! Czym mogę zastąpić śmietankę? Okazało się, że jestem nie mogę jeść nabiału a jestem w tym nowicjuszką. -,-

  9. Przepyszne! zrobiłam wczoraj i nie mogłam się najjeść, nieziemki blog:) będę tu często zaglądać, pozdrawiam:)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]