Butter chicken, czyli jedno z pyszniejszych dań kuchni indyjskiej. Wielokrotnie próbowałam je w restauracji, ale jakoś nigdy się nie zakochałam, stało się to dopiero jak zjadłam je u koleżanki: kremowy sos, soczysty kurczak, do tego ryż, jogurt, kolendra. Może do niektórych smaków trzeba dorosnąć, a może po prostu koleżanka znalazła przepis idealny. Obstawiam opcję drugą, bo danie wychodzi tak pyszne, że robię je co najmniej raz w tygodniu od kilku miesięcy. I z tego powodu postanowiłam się nim z Wami, moi mili czytelnicy, podzielić, cobyście również mogli je przyrządzić. Dziękujemy Kamila!
W tradycyjnym przepisie na to danie, kurczak jest marynowany w jogurcie z przyprawami, tutaj krok ten jest pominięty, przez co danie robi się ekspresowo, nie ma to jednak wpływu na walory smakowe dania, kurczak (pod warunkiem, że jest dobrej jakości) wychodzi soczysty, a sos aromatyczny.
przejdź prosto do przepisuDanie najlepiej smakuje z ryżem, kolendrą i chlebkami naan, na które niebawem pojawi się przepis, tymczasem odsyłam do strony Manjuli.
Przepis na chlebki naan znajdziecie tutaj.
- przyprawy: 2 ł. mielonej kolendry, 2 ł. słodkiej papryki, ½ ł. płatków chilli, ½ ł. cynamonu, ½ ł. kurkumy, 1 ł. gram masali, ¼ ł. kardamonu (lub 4 ziarna)* ł.-łyżeczka
- 80 g masła
- 1 cebula
- 600 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 ząbki czosnku
- 1 marchewka (100g)
- puszka pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomdorowego
- 1 łyżeczka soli+ 1 łyżeczka cukru
- szklanka śmietanki
- 1 łyżka octu jabłkowy lub soku z cytryny
- do podania: ryż, świeża kolendra, chlebki naan
- Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni na maśle. Dodać posiekany czosnek, starty imbir i chwilę podsmażyć. Dodać przyprawy. Zamieszać.
- Pierś opłukać, osuszyć i pokroić na kawałeczki. Dodać na patelnię i chwilę smażyć.
- Pomidory pokroić i wraz z całym sosem i koncentratem pomidorowym oraz startą marchewką dodać na patelnię. Gotować, aż kurczak będzie gotowy, a pomidory zaczną się rozpadać, mieszając raz na jakiś czas, ok. 10-15 minut. Dodać sól, cukier, śmietankę i ocet i gotować jeszcze chwilkę.
- Podawać z ryżem, świeżą kolendrą i opcjonalnie z chlebkami naan (powyżej link do przepisu).
Przepis pochodzi z strony cookomix.com.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
To taka wersja na szybko, na ubogo…
Kurczak lepiej smakuje gdy jest wczesniej pieczony w wysokiej temperaturze po zamarynowaniu w jogurcie z przyprawami (uprzednio prazonymi bo to indyjskie danie przeciez), do sosu warto dodac pokrojone drobno a czesciowo zmiksowane nerkowce a kardamonu kategorycznie nie nalezy pomijać (garam masala zresztą też nie, chyba ze damy wiecej przypraw).
Mozna tez dodac mleczko kokosowe zamiast smietany choc to juz wersja nieco zmodyfikowana, za to chyba jednak smaczniejsza.
cieszę się, że znawcy kuchni indyjskiej zaglądają do mnie na stronę:)
Śmietankę zastąpiłam jogurtem naturalnym i już nie dodawałam octu. Przepyszne danie!!!
super pomysł z jogurtem, obstawiam, że właśnie jogurt używają w indiach:D
Dziękuję!
Śmietanka 30%?
Dzisiaj zrobię. Tylko nie wiem… Śmietanka 30%?
super. tak śmietanka słodka 30%
Wydawal mi sie ten przepis zdecydowanie zbyt prosty jak Na to Danie , ale Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona rezultatem, przepyszne!!
cieszę się bardzo 😉
Czy dobrze rozumiem? Kurczaka nie smazyc az calkiem wytopi sie z niego woda tylko pomidory marchewke i koncentrat dodac gdy kurczak.jest na wpół surowy tak? Dziękuję za odpowiedz
tak! dodajemy gdy wpół surowy, dokończy się w sosie;)
Wyszło pysznie! Brakuje informacji co zrobić z marchewką, jeśli zetrzeć na tarce i dodać z pomidorami to trafiłam w dziesiątkę. 🙂
To teraz mój ulubiony blog kulinarny ! dziękuje za świetne przepisy i ciekawostki.
faktycznie! już dodałam i trafiłaś w dziesiątkę! dzięki za komentarz, jest mi niezmiernie miło :*
Witam! Czym mogę zastąpić śmietankę? Okazało się, że jestem nie mogę jeść nabiału a jestem w tym nowicjuszką. -,-
Przepyszne! zrobiłam wczoraj i nie mogłam się najjeść, nieziemki blog:) będę tu często zaglądać, pozdrawiam:)
ale miło ! dzięki Olga i mam nadzieję, inne przepisy też przypasują 🙂