galette z rabarbarem i truskawkami, tarta z truskawkami, deser, ciasto z rabarbarem
na słodko, przepis, wegetariańskie

galette z rabarbarem i truskawkami

7 komentarzy

Galette z rabarbarem i truskawkami czyli słodko-kwaskowate owoce, otoczone kruchą skorupką z maślanego ciasta. Uwielbiam! Za prostotę i fakt, że można je jeść na ciepło z lodami, jak również z jogurtem naturalnym w wersji bardziej light (tak jak zrobiłam dziś na śniadanie). Niedawno zaczął się sezon na truskawki i udało mi się dostać rabarbar, więc uznałam, że najwyższy czas przepisem się podzielić i przy okazji przygotować coś słodkiego na majówkę. Postawiłam na wersje mini, coby łatwiej było jeść i zabierać na wynos, np. na piknik. Szkoda tylko, że pogoda nie dopisała i w poniedziałek było 6 st C ?

przejdź prosto do przepisu


A co to takie ten galette? Jest to tarta pieczona bez foremki, dzięki czemu nabiera rustykalnego wyrazu i nie ma możliwości, żeby zrobił się zakalec: para może swobodnie uciekać, a ciasto ma bezpośredni kontakt z gorącą blachą i ładnie się przypieka. Plus łatwo uformować miny tarty, a wszystko co małe jest super!

Ciasto zrobiłam z mąki orkiszowej, jak w przepisie na galette ratatouille, taki à la francuskie, bardzo ala: rozwałkowałam je, złożyłam jak list i zrolowałam, Dzięki temu jest bardziej lekkie i warstwowe.

Następnie podzieliłam na 8 części i uformowałam koła o średnicy ok. 14 cm.

Ciasto posmarowałam roztrzepanym jajkiem, posypałam cukrem i piekłam, aż tarty się zarumieniły, a w domu unosił się zapach truskawek z rabarbarem.

galette z rabarbarem i truskawkami, tarta z truskawkami, deser, ciasto z rabarbarem   galette z rabarbarem i truskawkami, tarta z truskawkami, deser, ciasto z rabarbarem

A poniżej ciasto w przekroju z bliska. Całkiem ładnie prawda?

5.0 from 1 reviews
galette z rabarbarem i truskawkami
 
na 8 małych tart
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 250 g mąki orkiszowej (typ 700) lub zwykłej pszennej
  • 160 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 250 g pokrojonego rabarbaru
  • 250 g pokrojonych truskawek
  • łyżeczka starter skórki z cytryny
  • łyżeczka aromatu waniliowego lub nasionka z laski wanilii
  • 50-70 g cukru
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
  1. Przygotować ciasto: Masło pokroić w kostkę, mąkę wymieszać z cukrem i solą. Wetrzeć masło. Jak macie za ciepłe ręce, można je wymoczyć w lodowatej wodzie. Można to też zrobić przy pomocy malaksera.
  2. Przełożyć na blat, dodać jogurt i delikatnie połączyć składniki. W razie potrzeby dodać trochę lodowatej wody. Wyrobić gładkie ciasto, podsypać mąką. Cienko rozwałkować. Złożyć jak list i zrolować (zdjęcia powyżej). Uformować kulkę i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Po wyjęciu z lodówki podzielić na 8 części. Uformować koła o średnicy ok. 14 cm.
  4. Przygotować nadzienie: wymieszać pokrojone truskawki, rabarbar, cukier, wanilię i mąkę.
  5. Układać na cieście, zostawiając cześć brzegu do zawinięcia.Trzeba działać szybko, coby owoce nie puściły za dużo soku. Zawinąć ciasto dookoła nadzienia, dobrze docisnąć. Posmarować rozbełtanym jajkiem i opcjonalnie posypać cukrem.
  6. Piec w 200 st C przez ok. 30 minut, aż będą ładnie przypieczone. W połowie można obkręcić blachę, żeby się równo przypiekły.
  7. Podawać z jogurtem naturalnym lub lodami.
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

7 komentarzy

  1. Czy rabarbar był wystarczająco miekki po zakończeniu pieczenia?

  2. Pyszne mini tarty, trochę ciężko mi się je formowalo i ostatecznie sok z truskawek wypłynął, ale na szczescie nie mialo to zadnego wpływu na ich smak 🙂

  3. jakiej maki bezglutenowej mozna uzyc ??

    • Ania | zielonysrodek.pl

      oj nie wiem, zupełnie się nie znam, ale możliwe że taki kupny mix zadziała. najlepiej znaleźć przepis na bezglutenowe galette. ja próbowałam w zeszłym roku z ciastem migdałowo kokosowym. i było całkiem dobre, tylko trochę zbyt kruche. mogę jutro poszukać przepisu.

  4. Wielkie WOW ! Wygląda obłednie.

  5. Cudowne maleństwa! i ta gałka lodów wieńczy dzieło:)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]