Galette z rabarbarem i truskawkami czyli słodko-kwaskowate owoce, otoczone kruchą skorupką z maślanego ciasta. Uwielbiam! Za prostotę i fakt, że można je jeść na ciepło z lodami, jak również z jogurtem naturalnym w wersji bardziej light (tak jak zrobiłam dziś na śniadanie). Niedawno zaczął się sezon na truskawki i udało mi się dostać rabarbar, więc uznałam, że najwyższy czas przepisem się podzielić i przy okazji przygotować coś słodkiego na majówkę. Postawiłam na wersje mini, coby łatwiej było jeść i zabierać na wynos, np. na piknik. Szkoda tylko, że pogoda nie dopisała i w poniedziałek było 6 st C ?
przejdź prosto do przepisu
A co to takie ten galette? Jest to tarta pieczona bez foremki, dzięki czemu nabiera rustykalnego wyrazu i nie ma możliwości, żeby zrobił się zakalec: para może swobodnie uciekać, a ciasto ma bezpośredni kontakt z gorącą blachą i ładnie się przypieka. Plus łatwo uformować miny tarty, a wszystko co małe jest super!
Ciasto zrobiłam z mąki orkiszowej, jak w przepisie na galette ratatouille, taki à la francuskie, bardzo ala: rozwałkowałam je, złożyłam jak list i zrolowałam, Dzięki temu jest bardziej lekkie i warstwowe.
Następnie podzieliłam na 8 części i uformowałam koła o średnicy ok. 14 cm.
Ciasto posmarowałam roztrzepanym jajkiem, posypałam cukrem i piekłam, aż tarty się zarumieniły, a w domu unosił się zapach truskawek z rabarbarem.
A poniżej ciasto w przekroju z bliska. Całkiem ładnie prawda?
- 250 g mąki orkiszowej (typ 700) lub zwykłej pszennej
- 160 g masła
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 250 g pokrojonego rabarbaru
- 250 g pokrojonych truskawek
- łyżeczka starter skórki z cytryny
- łyżeczka aromatu waniliowego lub nasionka z laski wanilii
- 50-70 g cukru
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
- Przygotować ciasto: Masło pokroić w kostkę, mąkę wymieszać z cukrem i solą. Wetrzeć masło. Jak macie za ciepłe ręce, można je wymoczyć w lodowatej wodzie. Można to też zrobić przy pomocy malaksera.
- Przełożyć na blat, dodać jogurt i delikatnie połączyć składniki. W razie potrzeby dodać trochę lodowatej wody. Wyrobić gładkie ciasto, podsypać mąką. Cienko rozwałkować. Złożyć jak list i zrolować (zdjęcia powyżej). Uformować kulkę i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Po wyjęciu z lodówki podzielić na 8 części. Uformować koła o średnicy ok. 14 cm.
- Przygotować nadzienie: wymieszać pokrojone truskawki, rabarbar, cukier, wanilię i mąkę.
- Układać na cieście, zostawiając cześć brzegu do zawinięcia.Trzeba działać szybko, coby owoce nie puściły za dużo soku. Zawinąć ciasto dookoła nadzienia, dobrze docisnąć. Posmarować rozbełtanym jajkiem i opcjonalnie posypać cukrem.
- Piec w 200 st C przez ok. 30 minut, aż będą ładnie przypieczone. W połowie można obkręcić blachę, żeby się równo przypiekły.
- Podawać z jogurtem naturalnym lub lodami.
Czy rabarbar był wystarczająco miekki po zakończeniu pieczenia?
Pyszne mini tarty, trochę ciężko mi się je formowalo i ostatecznie sok z truskawek wypłynął, ale na szczescie nie mialo to zadnego wpływu na ich smak 🙂
jakiej maki bezglutenowej mozna uzyc ??
oj nie wiem, zupełnie się nie znam, ale możliwe że taki kupny mix zadziała. najlepiej znaleźć przepis na bezglutenowe galette. ja próbowałam w zeszłym roku z ciastem migdałowo kokosowym. i było całkiem dobre, tylko trochę zbyt kruche. mogę jutro poszukać przepisu.
Wielkie WOW ! Wygląda obłednie.
dzięki Alex! 😍
Cudowne maleństwa! i ta gałka lodów wieńczy dzieło:)