pieczony łosoś z warzywami z jednej blachy, szybki zdrowy obiad, pieczona ryba, ryba z pieca, szybki sposób na rybę
bezglutenowe, dania główne, na słono, przepis

pieczony łosoś z warzywami z jednej blachy

3 komentarze

Jakie macie ulubione szybkie obiady? Bardziej mięsne, rybne czy warzywne? I jak byście zdefiniowali pojęcie „szybki”? Dla mnie będzie to ok. pół godziny, a jeszcze lepiej, jeśli danie zrobi się samo i będzie pełnowartościowe, pożywne i kolorowe. Jednym z takich jest pieczony łosoś z warzywami z jednej blachy i ostatnio króluje u mnie co najmniej raz w tygodniu.

uwaga: w moim słowniku istnieje jeszcze pojęcie ekspresowy i tutaj zaliczam obiady gotowe w 10-15 minut i są to zazwyczaj makarony.

przejdź prosto do przepisu

Od dawien dawna ulubionym kombo do ryby są pieczone bataty, papryka i jogurt naturalny. Po prostu uwielbiam to połączenie. A że zaczął się sezon na szparagi, na koniec pieczenia dorzuciłam kilka, przez co było bardziej kolorowo i wiosennie.

Najpierw ułożyłam bataty posmarowane oliwą.

…10 minut później dorzuciłam paprykę

Po kolejnych 10 minutach łososia ze szparagami.

I voilà, gotowe!

Rybę można zastąpić inną, np dorszem (najlepiej polędwiczką), ale można też upiec całą rybę: seabass’a (okonia morskiego) czy doradę, będzie tylko trzeba zmodyfikować kolejność pieczenia.

pieczony łosoś z warzywami z jednej blachy, szybki zdrowy obiad, pieczona ryba, ryba z pieca, szybki sposób na rybę pieczony łosoś z warzywami z jednej blachy, szybki zdrowy obiad, pieczona ryba, ryba z pieca, szybki sposób na rybę

5.0 from 2 reviews
pieczony łosoś z warzywami z jednej blachy
 
na 2 porcję
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 kawałki łososia
  • 1 większy batat
  • 1 większa papryka
  • mały pęczek szparagów
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie: przyprawy i zioła
  • np. wędzona papryka, koperek
  • do podania jogurt naturalny
Przygotowanie
  1. Nagrzać piekarnik do 210-220C.
  2. Bataty wyszorować i pokroić w księżyce. Wysuszyć, nasmarować oliwą i ułożyć na blasze (poziomo, skórą do boku). Piec ok. 10 minut. Po tym czasie można je odwrócić na drugą stronę. Powinny być lekko przypieczone.
  3. W międzyczasie wymyć i pokroić paprykę. Nasmarować oliwą, ułożyć na blasze i piec kolejne 10 minut. Można wszystko delikatnie posypać wędzoną papryką.
  4. Łososia opłukać, dobrze osuszyć, posmarować oliwą. Szparagi opłukać, ułamać końcówki i również posmarować oliwą. Ułożyć na blasze razem z łososiem i piec kolejne 10 minut, albo aż łosoś będzie gotowy. Jeśli kawałek jest bardzo gruby, najpierw wstawić łososia i po kilku minutach dodać szparagi, żeby za bardzo nie zmiękły.
  5. Gdy łosoś będzie gotowy (nie przepiekać, bo będzie suchy), posolić, opcjonalnie posypać koperkiem (a połączenie koperek, wędzona papryka, jogurt jest świetne!).
  6. Podawać z jogurtem naturalnym. Smacznego!
Uwagi
Polecam nastawiać sobię budzik co 10 minut.
 

Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Porady
Kasza gryczana to jeden z najchętniej wykorzystywanych produktów spożywczych w polskich kuchniach. Może być doskonałą alternatywą dla ziemniaków oraz ryżu...
Czytaj dalej
Placki z brokuła z parmezanem

Placki z brokuła z parmezanem

na słono przepis wegańskie wegetariańskie
Gotowanie w czasach zarazy zaczyna być odrobinę upierdliwe. Ciągłe stanie w kuchni, kilka posiłków dziennie. Staram się przygotowywać dania na...
Czytaj dalej
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

bezglutenowe na słodko przepis śniadania wegetariańskie
Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

3 komentarze

  1. Zrobione! Przepychota, choć obawiałam się, że przyprawiając wszystko na końcu wyjdzie niedobre, ale gdzie tam :). A mężowi jak się uszy trzęsły :). Dzięki za przepis!

  2. jesteś kopalnią inspiracji, prosto i smacznie… zamieniłam tylko sezonowo szparagi na cukinie, i do jogurtu wcisnęłam czosnek ..wyborne

    • Ania | zielonysrodek.pl

      dzięki Anna ! 😀 bardzo mi miło, że inspiruje! mam nadzieję, że na chwilę jeszcze starczy przepisów.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):