Sałatka z kopru włoskiego (fenkułu) z pomarańczą musi być jedną z najprostszych sałatek, jaką kiedykolwiek zrobiłam! Poza tytułowymi składnikami zawiera jedynie oliwę i sól, a jest pyszna, lekka i dodatkowo wspomaga trawienie! Zatem idealnie sprawdzi się przed czy po sytym obiedzie.
przejdź prosto do przepisu
Pierwszy raz jadłam podobną u koleżanki jako przekąskę po wielodaniowej uczcie. Trochę się zdziwiłam, że po wszystkim wjeżdża jeszcze sałatka i nie sądziłam, że dam radę ją zjeść. Szybko się jednak okazało, że nie dość, że bez problemu sobie z nią poradziłam, to od razu poczułam się lżej i byłam gotowa na deser ????!
Koper włoski, podobnie jak anyż, wspomaga trawienie: pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Poza tym jest łatwostrawny i dostarcza mnóstwo minerałów i witamin (w tym witaminę C, błonnik, kwas foliowy czy potas). Warto więc wprowadzić go do swojej diety!
Więcej można poczytać tutaj.
- 1 koper włoski
- 2 pomarańcze
- oliwa z oliwek, sól
- Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Drugą wyfiletować (poniżej filmik pokazujący jak to zrobić) lub pokroić wg uznania.
- Koper włoski umyć. Odkroić stwardniałe części, opcjonalnie trochę obrać. Przekroić na połowę i bardzo drobno posiekać. Im cieniej, tym lepiej. Wymieszać z sokiem z pomarańczy, 1-2 łyżkami oliwy i odrobiną soli i odstawić na co najmniej godzinę albo nawet na noc.
- Do sałatki dodać wyfiletowaną pomarańcz i opcjonalnie trochę koperku, jeśli był przy fenkule.
- Podawać przed lub po obiedzie albo jako dodatek do mięsa czy ryby.
Poniżej filmik pokazujący, jak filetować pomarańcz: