sałatka z kopru włoskiego (fenkułu) z pomarańczą- super na trawienie

Sałatka z kopru włoskiego (fenkułu) z pomarańczą musi być jedną z najprostszych sałatek, jaką kiedykolwiek zrobiłam! Poza tytułowymi składnikami zawiera jedynie oliwę i sól, a jest pyszna, lekka i dodatkowo wspomaga trawienie! Zatem idealnie sprawdzi się przed czy po sytym obiedzie.

przejdź prosto do przepisu

Pierwszy raz jadłam podobną u koleżanki jako przekąskę po wielodaniowej uczcie. Trochę się zdziwiłam, że po wszystkim wjeżdża jeszcze sałatka i nie sądziłam, że dam radę ją zjeść. Szybko się jednak okazało, że nie dość, że bez problemu sobie z nią poradziłam, to od razu poczułam się lżej i byłam gotowa na deser ????!

Koper włoski, podobnie jak anyż, wspomaga trawienie: pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Poza tym jest łatwostrawny i dostarcza mnóstwo minerałów i witamin (w tym witaminę C, błonnik, kwas foliowy czy potas). Warto więc wprowadzić go do swojej diety!

Więcej można poczytać tutaj.

sałatka z kopru włoskiego (fenkułu) z pomarańczą
 
2 średnie porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 koper włoski
  • 2 pomarańcze
  • oliwa z oliwek, sól
Przygotowanie
  1. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Drugą wyfiletować (poniżej filmik pokazujący jak to zrobić) lub pokroić wg uznania.
  2. Koper włoski umyć. Odkroić stwardniałe części, opcjonalnie trochę obrać. Przekroić na połowę i bardzo drobno posiekać. Im cieniej, tym lepiej. Wymieszać z sokiem z pomarańczy, 1-2 łyżkami oliwy i odrobiną soli i odstawić na co najmniej godzinę albo nawet na noc.
  3. Do sałatki dodać wyfiletowaną pomarańcz i opcjonalnie trochę koperku, jeśli był przy fenkule.
  4. Podawać przed lub po obiedzie albo jako dodatek do mięsa czy ryby.

Poniżej filmik pokazujący, jak filetować pomarańcz:

CZYTAJ DALEJ  cottage pie z guinessem czyli zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):