krem z batatów, buraków i jabłka, czyli oda do jesieni

Wiem, że teoretycznie jest jeszcze lato i choć nie jest za ciepło, chodzę z gołymi nogami i udaję, że nie jest mi zimno. Z drugiej strony, liście są zdecydowanie bardziej żółte, niż były jakiś czas temu, a na półkach straganów pojawiają się dynie i buraki. Naprawdę chciałam celebrować lato najdłużej, jak to możliwe, ale chyba jednak nie dam rady: moje serce trochę tęskni już za jesienią (takiej prawdziwej nie widziałam, odkąd wyjechałam z Polski 3,5 roku temu, ale od 3 tygodni jesteśmy w Paryżu, więc nadrobię zaległości ????) i zrobiłam krem z batatów, buraków i jabłka.

przejdź prosto do przepisu

Takie połączenie może nie każdego przekonuje, ale poważnie wyszło smacznie, a do tego jest to niezła bomba witaminowo-minerałowa, która postawi Cię na nogi, gdy za oknem szaro i deszczowo. Bonus: ten kolor ????

W kremie znalazł się też składnik, którego chyba ciężko wyczuć, ale dzięki niemu jest bardziej pożywnie i rozgrzewająco: kasza jaglana. Tylko pół szklanki, ale powoduje, że miseczka zupy z dodatkami jest tak sycąca, że można się nią najeść!

krem z batatów, buraków i jabłka.

W zupach krem najbardziej lubię dodatki: prażone pestki, orzechy, grzanki, chrupiące warzywa lub owoce, sery, zioła, jogurt, śmietanę czy mleko kokosowe. Sama zupa potrafi być zupełnie zwyczajna, a dopiero odpowiednio przyodziana nabiera wyrazu, więc traktuje ją jako bazę do czegoś bardziej wyjątkowego. Dzisiejsza jest dość buraczana, słodkawa, dodałam więc słonej fety, pokrojonego jabłka i chrupiących pestek dla kontrastu.

krem z batatów, buraków, jabłka i kaszy jaglanej.

5.0 from 2 reviews
krem z batatów, buraków, jabłka i kaszy jaglanej
 
na 4 większe porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 500 g batatów (2 małe)
  • 400 g buraków (2 nieduże)
  • 150 g jabłka (1 średnie) + więcej do podania
  • 1 cebula
  • ½ szklanki kaszy jaglanej (surowej)*
  • 1 l delikatnego bulionu, lub bulion na pół z wodą
  • łyżka startego imbiru
  • ½ łyżeczki startej świeżej kurkumy (lub ⅓ łyżeczki suszonej)
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie trochę pieprzu cayenne lub chili
  • oliwa z oliwek
  • 1 pomarańcz
  • do podania: jabłko, uprażone pestki, feta
CZYTAJ DALEJ  granola cups z ekspresowymi lodami bananowo-kokosowymi
Przygotowanie
  1. Bataty i buraki dobrze umyć, ponakłuwać widelcem i piec w 180st. do miękkości. Małe bataty niecałą godzinę, buraki trochę ponad godzinę. Ostudzić, obrać i pokroić.
  2. Kaszę jaglaną dobrze opłukać pod bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem.
  3. Cebulę podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek, imbir i kurkumę i smażyć jeszcze chwilę.
  4. Obrać jabłko, pokroić w kostkę i dodać do cebuli wraz z kaszą jaglaną. Chwilę dusić, dodać bulion, gotować, aż kasza zmięknie. Dodać upieczone warzywa, trochę soli i chwilę pogotować, następnie wszystko zmielić na gładki krem*. Dodać sok wyciśnięty z 1 pomarańczy i trochę pieprzu. W razie potrzeby dodać trochę wody i dosolić do smaku.
  5. Podawać z pokrojonym w kostkę jabłkiem, uprażonymi pestkami i pokruszoną fetą.
Uwagi
Najbardziej dominujące w smaku są tu buraki, można zmniejszyć ich ilość, zwiększając ilość batatów.
*Zupa wychodzi dość gęsta, można pominąć kaszę jaglaną, zmniejszyć jej ilość lub dodać więcej płynu, jak zupa ma być bardziej rzadka.
 

Jak wybrać płytki podłogowe do kuchni? Ekspert radzi

Jak wybrać płytki podłogowe do kuchni? Ekspert radzi

inne
Kuchnia to bez wątpienia jedno z najbardziej wymagających pomieszczeń w domu. Podłoga musi tu radzić sobie z intensywnym użytkowaniem, rozlanymi...
Czytaj dalej
ciasto czekoladowo migdałowe  z czereśniami (bez mąki)

ciasto czekoladowo migdałowe z czereśniami (bez mąki)

bezglutenowe na słodko przepis
Czy to już prawie lato? Tutaj jest coraz cieplej (znaczy coraz bardziej gorąco) i pojawiły się słodkie, przepyszne czereśnie. Zajadałam się...
Czytaj dalej
Ciasto marchewkowe z kokosem i migdałami

Ciasto marchewkowe z kokosem i migdałami

bezglutenowe na słodko przekąski przepis śniadania wegetariańskie
Pewnie nie trudno zauważyć, że do wszystkich wypieków dodaję orzechów. Jem ich naprawdę bardzo dużo, a najwięcej migdałów. W muffinach orzechowych, bananowych,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

9 komentarzy

  1. Krem wygląda smakowicie. Kurcze a mi dania z buraków nie za bardzo wychodzą, ale może odważę się i spróbuję zrobić ten krem wg Twojego przepisu:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):