krem z batatów, buraków i jabłka, czyli oda do jesieni

Wiem, że teoretycznie jest jeszcze lato i choć nie jest za ciepło, chodzę z gołymi nogami i udaję, że nie jest mi zimno. Z drugiej strony, liście są zdecydowanie bardziej żółte, niż były jakiś czas temu, a na półkach straganów pojawiają się dynie i buraki. Naprawdę chciałam celebrować lato najdłużej, jak to możliwe, ale chyba jednak nie dam rady: moje serce trochę tęskni już za jesienią (takiej prawdziwej nie widziałam, odkąd wyjechałam z Polski 3,5 roku temu, ale od 3 tygodni jesteśmy w Paryżu, więc nadrobię zaległości ????) i zrobiłam krem z batatów, buraków i jabłka.

przejdź prosto do przepisu

Takie połączenie może nie każdego przekonuje, ale poważnie wyszło smacznie, a do tego jest to niezła bomba witaminowo-minerałowa, która postawi Cię na nogi, gdy za oknem szaro i deszczowo. Bonus: ten kolor ????

W kremie znalazł się też składnik, którego chyba ciężko wyczuć, ale dzięki niemu jest bardziej pożywnie i rozgrzewająco: kasza jaglana. Tylko pół szklanki, ale powoduje, że miseczka zupy z dodatkami jest tak sycąca, że można się nią najeść!

krem z batatów, buraków i jabłka.

W zupach krem najbardziej lubię dodatki: prażone pestki, orzechy, grzanki, chrupiące warzywa lub owoce, sery, zioła, jogurt, śmietanę czy mleko kokosowe. Sama zupa potrafi być zupełnie zwyczajna, a dopiero odpowiednio przyodziana nabiera wyrazu, więc traktuje ją jako bazę do czegoś bardziej wyjątkowego. Dzisiejsza jest dość buraczana, słodkawa, dodałam więc słonej fety, pokrojonego jabłka i chrupiących pestek dla kontrastu.

krem z batatów, buraków, jabłka i kaszy jaglanej.

5.0 from 2 reviews
krem z batatów, buraków, jabłka i kaszy jaglanej
 
na 4 większe porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 500 g batatów (2 małe)
  • 400 g buraków (2 nieduże)
  • 150 g jabłka (1 średnie) + więcej do podania
  • 1 cebula
  • ½ szklanki kaszy jaglanej (surowej)*
  • 1 l delikatnego bulionu, lub bulion na pół z wodą
  • łyżka startego imbiru
  • ½ łyżeczki startej świeżej kurkumy (lub ⅓ łyżeczki suszonej)
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie trochę pieprzu cayenne lub chili
  • oliwa z oliwek
  • 1 pomarańcz
  • do podania: jabłko, uprażone pestki, feta
Przygotowanie
  1. Bataty i buraki dobrze umyć, ponakłuwać widelcem i piec w 180st. do miękkości. Małe bataty niecałą godzinę, buraki trochę ponad godzinę. Ostudzić, obrać i pokroić.
  2. Kaszę jaglaną dobrze opłukać pod bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem.
  3. Cebulę podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek, imbir i kurkumę i smażyć jeszcze chwilę.
  4. Obrać jabłko, pokroić w kostkę i dodać do cebuli wraz z kaszą jaglaną. Chwilę dusić, dodać bulion, gotować, aż kasza zmięknie. Dodać upieczone warzywa, trochę soli i chwilę pogotować, następnie wszystko zmielić na gładki krem*. Dodać sok wyciśnięty z 1 pomarańczy i trochę pieprzu. W razie potrzeby dodać trochę wody i dosolić do smaku.
  5. Podawać z pokrojonym w kostkę jabłkiem, uprażonymi pestkami i pokruszoną fetą.
Uwagi
Najbardziej dominujące w smaku są tu buraki, można zmniejszyć ich ilość, zwiększając ilość batatów.
*Zupa wychodzi dość gęsta, można pominąć kaszę jaglaną, zmniejszyć jej ilość lub dodać więcej płynu, jak zupa ma być bardziej rzadka.
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

9 komentarzy

  1. Krem wygląda smakowicie. Kurcze a mi dania z buraków nie za bardzo wychodzą, ale może odważę się i spróbuję zrobić ten krem wg Twojego przepisu:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):