Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować przepis na coś niezwykle smacznego i efektownego – ciasto dwukolorowe. Jest to deser, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników, nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. A do tego jest naprawdę proste w wykonaniu! Zapraszam do wspólnego pieczenia.
Ciasto dwukolorowe – składniki
Na ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
Na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
Jeśli nie jesteście miłośnikami gorzkiej czekolady, możecie ją zastąpić mleczną lub białą. Zamiast mąki pszennej, można użyć mąki orkiszowej lub ryżowej dla wersji bezglutenowej.
Ciasto dwukolorowe – przepis krok po kroku
- Rozgrzejcie piekarnik do 180°C. Przygotujcie prostokątną formę do pieczenia, wyłożcie ją papierem do pieczenia.
- W misce ubijcie jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajcie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu wlewajcie powoli olej, cały czas mieszając.
- Podzielcie masę na dwie części. Do jednej dodajcie kakao i dokładnie wymieszajcie.
- Do formy najpierw wylejcie ciasto jasne, a następnie ciemne.
- Wstawcie ciasto do piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
- Na koniec przygotujcie polewę. Roztopcie czekoladę w kąpieli wodnej, dodajcie masło i dokładnie wymieszajcie. Polewę wylejcie na wystudzone ciasto.
- Pozostawcie ciasto do wystudzenia i zastygnięcia polewy.
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.