Biały hibiskus, choć mniej popularny (a szkoda!) niż jego czerwony kuzyn, również odnajduje swoje miejsce w kulinarnym świecie i to w bardzo wielu jego częściach. Delikatne, prawie przezroczyste kwiaty hibiskusa, czyli malwy sudańskiej nazywanej także ketmią szczawiową, odmieniają smak wielu deserów oraz napojów. Stosowane są także jako elementy dekoracyjne wielu potraw. Przekonaj się, jak używać kwiatów hibiskusa w swojej kuchni!
Kulinarna wszechstronność białego hibiskusa
Jasne kwiaty hibiskusa świetnie sprawdzają się do uzyskiwania intrygujących barw wielu potraw. Ich subtelny kolor doskonale nadaje się do naturalnego barwienia:
- ciast,
- galaretek,
- lodów i innych wypieków.
Kwiaty w odpowiedniej ilości potrafią zabarwić konkretny składnik lub całe danie, dodając mu nieco uroku. Nie musisz także obawiać się o to, że ów składnik (znajdziesz go w sklepie Planteon) będzie dominował nad innymi w deserze czy przekąsce. Jest stosunkowo jasny. Pamiętaj także, że biały hibiskus jest również doskonałym wyborem do przygotowania przezroczystych naparów, które zachwycają swoją delikatnością i świeżością.
Jak przygotować napar z suszonych kwiatów białego hibiskusa?
Aby cieszyć się wyjątkowym smakiem białego hibiskusa w pełni, przygotuj z niego aromatyczny napar o wyjątkowo delikatnym smaku. Wystarczy mała łyżeczka suszonych kwiatów, którą następnie należy zalać gorącą wodą. Zaparzaj kwiaty przez około 10 do 15 minut.
Napar ten, o lekko cierpkim i odświeżającym smaku, świetnie sprawdzi się zarówno na gorąco, jak i w wersji orzeźwiającej, czy napój na zimno podczas upalnych letnich dni. Nie zapominaj, że kwiaty hibiskusa możesz także dodać do innych napojów, uzyskując niepowtarzalny smak.
Pozostałe zastosowania hibiskusa
Biały hibiskus, dzięki swojej subtelności, może być wykorzystywany do przyrządzania różnorodnych deserów. Ma kwaśny, ale subtelny smak, który doskonale komponuje się ze słodyczą marmolad, sorbetów, a także aromatycznych ciast. Jest również doskonałym dodatkiem do mieszanych herbat i innych napojów, subtelnie wzbogacając ich smak.
Biały hibiskus jest bezpieczny w codziennym użyciu. Nie zawiera substancji, które w większej ilości mogłyby być szkodliwe. Stosuj go więc bez obaw, ciesząc się jego smakiem i właściwościami zapachowymi.
Zastosowania kulinarne hibiskusa są bardzo szerokie. Pamiętaj jednak, aby suszone kwiaty przechowywać w oryginalnym opakowaniu, szczególnie je zamykając. Nie dopuszczaj do nadmiernego przesuszenia kwiatów, nie wystawiaj go też na działanie promieni słonecznych, a zachowa swoje właściwości przez długi czas i uświetni wiele twoich deserów oraz napojów!
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]