Odkryj magię białego hibiskusa w swojej kuchni!

Biały hibiskus, choć mniej popularny (a szkoda!) niż jego czerwony kuzyn, również odnajduje swoje miejsce w kulinarnym świecie i to w bardzo wielu jego częściach. Delikatne, prawie przezroczyste kwiaty hibiskusa, czyli malwy sudańskiej nazywanej także ketmią szczawiową, odmieniają smak wielu deserów oraz napojów. Stosowane są także jako elementy dekoracyjne wielu potraw. Przekonaj się, jak używać kwiatów hibiskusa w swojej kuchni!

Kulinarna wszechstronność białego hibiskusa

Jasne kwiaty hibiskusa świetnie sprawdzają się do uzyskiwania intrygujących barw wielu potraw. Ich subtelny kolor doskonale nadaje się do naturalnego barwienia:

  • ciast,
  • galaretek,
  • lodów i innych wypieków.

Kwiaty w odpowiedniej ilości potrafią zabarwić konkretny składnik lub całe danie, dodając mu nieco uroku. Nie musisz także obawiać się o to, że ów składnik (znajdziesz go w sklepie Planteon) będzie dominował nad innymi w deserze czy przekąsce. Jest stosunkowo jasny. Pamiętaj także, że biały hibiskus jest również doskonałym wyborem do przygotowania przezroczystych naparów, które zachwycają swoją delikatnością i świeżością.

Jak przygotować napar z suszonych kwiatów białego hibiskusa?

Aby cieszyć się wyjątkowym smakiem białego hibiskusa w pełni, przygotuj z niego aromatyczny napar o wyjątkowo delikatnym smaku. Wystarczy mała łyżeczka suszonych kwiatów, którą następnie należy zalać gorącą wodą. Zaparzaj kwiaty przez około 10 do 15 minut.

Napar ten, o lekko cierpkim i odświeżającym smaku, świetnie sprawdzi się zarówno na gorąco, jak i w wersji orzeźwiającej, czy napój na zimno podczas upalnych letnich dni. Nie zapominaj, że kwiaty hibiskusa możesz także dodać do innych napojów, uzyskując niepowtarzalny smak.

Pozostałe zastosowania hibiskusa

Biały hibiskus, dzięki swojej subtelności, może być wykorzystywany do przyrządzania różnorodnych deserów. Ma kwaśny, ale subtelny smak, który doskonale komponuje się ze słodyczą marmolad, sorbetów, a także aromatycznych ciast. Jest również doskonałym dodatkiem do mieszanych herbat i innych napojów, subtelnie wzbogacając ich smak.

CZYTAJ DALEJ  Poszukiwanie równowagi między pracą a życiem prywatnym

Biały hibiskus jest bezpieczny w codziennym użyciu. Nie zawiera substancji, które w większej ilości mogłyby być szkodliwe. Stosuj go więc bez obaw, ciesząc się jego smakiem i właściwościami zapachowymi.

Zastosowania kulinarne hibiskusa są bardzo szerokie. Pamiętaj jednak, aby suszone kwiaty przechowywać w oryginalnym opakowaniu, szczególnie je zamykając. Nie dopuszczaj do nadmiernego przesuszenia kwiatów, nie wystawiaj go też na działanie promieni słonecznych, a zachowa swoje właściwości przez długi czas i uświetni wiele twoich deserów oraz napojów!

Jak wybrać płytki podłogowe do kuchni? Ekspert radzi

Jak wybrać płytki podłogowe do kuchni? Ekspert radzi

inne
Kuchnia to bez wątpienia jedno z najbardziej wymagających pomieszczeń w domu. Podłoga musi tu radzić sobie z intensywnym użytkowaniem, rozlanymi...
Czytaj dalej
ciasto czekoladowo migdałowe  z czereśniami (bez mąki)

ciasto czekoladowo migdałowe z czereśniami (bez mąki)

bezglutenowe na słodko przepis
Czy to już prawie lato? Tutaj jest coraz cieplej (znaczy coraz bardziej gorąco) i pojawiły się słodkie, przepyszne czereśnie. Zajadałam się...
Czytaj dalej
Ciasto marchewkowe z kokosem i migdałami

Ciasto marchewkowe z kokosem i migdałami

bezglutenowe na słodko przekąski przepis śniadania wegetariańskie
Pewnie nie trudno zauważyć, że do wszystkich wypieków dodaję orzechów. Jem ich naprawdę bardzo dużo, a najwięcej migdałów. W muffinach orzechowych, bananowych,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *