Krem sezamowy Tahini – jak wykorzystać go w kuchni?

Tahini to bardzo ważny składnik kuchni bliskowschodniej, śródziemnomorskiej oraz chińskiej. Jest to pasta sezamowa w formie gęstego kremu, która powstaje poprzez zmielenie ziaren sezamu i wymieszanie ich z oliwą lub olejem. W zależności od obróbki gastronomicznej i wybranej formy ziaren (naturalne, łuskane, prażone), może mieć lekko gorzkawy smak, intensywny aromat lub gładką konsystencję. To zdrowa i pyszna przekąska oraz dodatek do wielu różnych dań. Jak wykorzystać pastę sezamową Tahini w swojej kuchni? Przedstawiamy kilka pomysłów!

Czym jest krem Tahini?

Pasta Tahini, zwana inaczej masłem sezamowym, to krem powstający poprzez dokładne zmielenie ziaren sezamu na gładką masę razem z olejem lub oliwą. Konsystencją przypomina masło orzechowe. To bardzo popularny i ceniony składnik w krajach Bliskiego Wschodu, basenu Morza Śródziemnego czy Grecji, chętnie wykorzystywany w kuchni jako element śniadań, dań głównych, deserów i przekąsek. Po krem sezamowy Tahini sięgają również coraz częściej Polacy.

Skąd pochodzi pasta sezamowa Tahini?

Chociaż Tahini kojarzy nam się przede wszystkim z krajami Bliskiego Wschodu, sam sezam – jako surowiec – pochodzi z Afryki. To jedna z najstarszych roślin, które uprawiał człowiek, i z czasem został sprowadzony do Europy i Azji. Pastę Tahini, o wyjątkowym smaku i intensywnym aromacie, znano już ponad cztery tysiące lat temu, jednak trudno jednoznacznie wskazać, kto stworzył recepturę kremu. Sukces ten przypisują sobie zarówno Grecy, jak i Egipcjanie i Chińczycy. Współcześnie sezam jest uprawiany w wielu miejscach na świecie, a smak Tahini doceniany przez mieszkańców mnóstwa państw.

W jakich wariantach może występować pasta Tahini?

Pasta Tahini to krem o wyjątkowym smaku. Może się on jednak różnić w zależności od wariantu sezamu, jaki został użyty do produkcji masy. Sezam naturalny, niełuskany, po obróbce gastronomicznej ma ciemną barwę i charakterystyczny, wyraźnie gorzkawy smak; ma jednak więcej właściwości odżywczych, znajdujących się w otoczkach małych ziaren. Natomiast krem zrobiony z sezamu łuskanego ma jaśniejszy kolor i gładszą konsystencję, a w smaku nie jest gorzki. Z tego względu w kuchni częściej wykorzystuje się ten drugi wariant. Zarówno pasta z łuskanego, jak i niełuskanego sezamu, wyróżnia się intensywnym, aromatycznym zapachem.

CZYTAJ DALEJ  Zdrowy wybór na wielkanocny stół - ekologiczne mięsa i wędliny

Jakie właściwości odżywcze ma krem sezamowy Tahini?

Tahini, oprócz walorów smakowych, może się również poszczycić bogatą zawartością witamin i minerałów. Krem sezamowy jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczy, a także białka i błonnika oraz pierwiastków takich jak magnez i żelazo. Sezam zawiera również substancję zwaną sezamolem, który ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Badania naukowe wykazały, że sezamol pozytywnie wpływa na układ krążenia, minimalizuje ryzyko chorób takich jak miażdżyca, a także spowalnia proces starzenia oraz działa odprężająco i uspokajająco.

Jak wykorzystać krem sezamowy Tahini w kuchni?

Bogaty w wartości odżywcze krem Tahini z łuskanych ziaren sezamu dostępny w sklepie Promienie Słońca może być dodatkiem do wielu potraw – zarówno dań głównych, jak i sałatek, zup czy przekąsek. Jego wyjątkowy, oryginalny smak i orientalny charakter pozwoli na przygotowanie prawdziwej uczty dla podniebienia. Jak wykorzystać masło sezamowe w kuchni? Przedstawiamy pomysły na tradycyjne i mniej powszechne dania z udziałem Tahini.

  • Podstawowym i najbardziej znanym wykorzystaniem kremu Tahini jest hummus z pasty sezamowej. W jego skład wchodzi również ugotowana ciecierzyca, sok z cytryny i czosnek. Stworzy on idealny duet ze słonymi przekąskami, takimi jak krakersy, nachosy, paluszki czy pieczywo. Będzie się również wspaniale komponował z owocami.
  • Pasta sezamowa to również obowiązkowy składnik baba ghanoush, czyli kremu z Tahini i bakłażana, który jest kultowym daniem kuchni arabskiej.
  • W kuchni greckiej i bliskowschodniej Tahini jest niezastąpionym składnikiem dipów, sosów i dressingów. Ten krem będzie idealną polewą sałatek i warzyw!
  • Krem sezamowy może również być zdrowym zamiennikiem margaryny lub tradycyjnego masła, doskonałym do smarowania chleba i innego rodzaju pieczywa.
  • Pasta Tahini może być również wykorzystana do wielu dań głównych. Idealnie komponuje się z pieczonymi warzywami, takimi jak cukinia, papryka, dynia czy pomidor. Wzmocni ich smak i zapewni intensywny aromat. Krem sezamowy doskonale nada się do dań z ryżem i makaronem. Na blogu sklepu ze zdrową żywnością Promienie Słońca można znaleźć prosty przepis na makaron z suszonymi pomidorami i tahini – https://promienieslonca.pl/blog/post/makaron-z-suszonymi-pomidorami-i-tahini.html 
  • Wyjątkowy krem Tahini wspaniale pasuje również do dań i przekąsek na słodko. Jest obowiązkowym składnikiem chałwy, wzmocni smak czekolady i daktyli, a także doda wykwintności ciastkom i bajaderkom.
  • Masło sezamowe będzie również doskonałym i nieoczywistym składnikiem koktajli czy smoothie. Dzięki bogactwu składników odżywczych, białka i zdrowych tłuszczów sprawi, że będą to przepisy na pełnowartościowe śniadania ze zwiększoną wartością energetyczną.
CZYTAJ DALEJ  Czy powinieneś rozważyć wegańską karmę dla swojego kota?

Na co zwracać uwagę i gdzie kupić dobrej jakości pastę Tahini?

Kupując krem sezamowy Tahini, należy przede wszystkim zwracać uwagę, czy w składzie pasty nie ma konserwantów i chemicznych dodatków, a także soli, cukru i oleju palmowego. Doskonały krem Tahini z łuskanych ziaren sezamu o dobrym składzie można dostać w sklepie internetowym ze zdrową żywnością, bakaliami i orzechami – PromienieSlonca.pl

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *