Krem sezamowy Tahini – jak wykorzystać go w kuchni?

Tahini to bardzo ważny składnik kuchni bliskowschodniej, śródziemnomorskiej oraz chińskiej. Jest to pasta sezamowa w formie gęstego kremu, która powstaje poprzez zmielenie ziaren sezamu i wymieszanie ich z oliwą lub olejem. W zależności od obróbki gastronomicznej i wybranej formy ziaren (naturalne, łuskane, prażone), może mieć lekko gorzkawy smak, intensywny aromat lub gładką konsystencję. To zdrowa i pyszna przekąska oraz dodatek do wielu różnych dań. Jak wykorzystać pastę sezamową Tahini w swojej kuchni? Przedstawiamy kilka pomysłów!

Czym jest krem Tahini?

Pasta Tahini, zwana inaczej masłem sezamowym, to krem powstający poprzez dokładne zmielenie ziaren sezamu na gładką masę razem z olejem lub oliwą. Konsystencją przypomina masło orzechowe. To bardzo popularny i ceniony składnik w krajach Bliskiego Wschodu, basenu Morza Śródziemnego czy Grecji, chętnie wykorzystywany w kuchni jako element śniadań, dań głównych, deserów i przekąsek. Po krem sezamowy Tahini sięgają również coraz częściej Polacy.

Skąd pochodzi pasta sezamowa Tahini?

Chociaż Tahini kojarzy nam się przede wszystkim z krajami Bliskiego Wschodu, sam sezam – jako surowiec – pochodzi z Afryki. To jedna z najstarszych roślin, które uprawiał człowiek, i z czasem został sprowadzony do Europy i Azji. Pastę Tahini, o wyjątkowym smaku i intensywnym aromacie, znano już ponad cztery tysiące lat temu, jednak trudno jednoznacznie wskazać, kto stworzył recepturę kremu. Sukces ten przypisują sobie zarówno Grecy, jak i Egipcjanie i Chińczycy. Współcześnie sezam jest uprawiany w wielu miejscach na świecie, a smak Tahini doceniany przez mieszkańców mnóstwa państw.

W jakich wariantach może występować pasta Tahini?

Pasta Tahini to krem o wyjątkowym smaku. Może się on jednak różnić w zależności od wariantu sezamu, jaki został użyty do produkcji masy. Sezam naturalny, niełuskany, po obróbce gastronomicznej ma ciemną barwę i charakterystyczny, wyraźnie gorzkawy smak; ma jednak więcej właściwości odżywczych, znajdujących się w otoczkach małych ziaren. Natomiast krem zrobiony z sezamu łuskanego ma jaśniejszy kolor i gładszą konsystencję, a w smaku nie jest gorzki. Z tego względu w kuchni częściej wykorzystuje się ten drugi wariant. Zarówno pasta z łuskanego, jak i niełuskanego sezamu, wyróżnia się intensywnym, aromatycznym zapachem.

Jakie właściwości odżywcze ma krem sezamowy Tahini?

Tahini, oprócz walorów smakowych, może się również poszczycić bogatą zawartością witamin i minerałów. Krem sezamowy jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczy, a także białka i błonnika oraz pierwiastków takich jak magnez i żelazo. Sezam zawiera również substancję zwaną sezamolem, który ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Badania naukowe wykazały, że sezamol pozytywnie wpływa na układ krążenia, minimalizuje ryzyko chorób takich jak miażdżyca, a także spowalnia proces starzenia oraz działa odprężająco i uspokajająco.

Jak wykorzystać krem sezamowy Tahini w kuchni?

Bogaty w wartości odżywcze krem Tahini z łuskanych ziaren sezamu dostępny w sklepie Promienie Słońca może być dodatkiem do wielu potraw – zarówno dań głównych, jak i sałatek, zup czy przekąsek. Jego wyjątkowy, oryginalny smak i orientalny charakter pozwoli na przygotowanie prawdziwej uczty dla podniebienia. Jak wykorzystać masło sezamowe w kuchni? Przedstawiamy pomysły na tradycyjne i mniej powszechne dania z udziałem Tahini.

  • Podstawowym i najbardziej znanym wykorzystaniem kremu Tahini jest hummus z pasty sezamowej. W jego skład wchodzi również ugotowana ciecierzyca, sok z cytryny i czosnek. Stworzy on idealny duet ze słonymi przekąskami, takimi jak krakersy, nachosy, paluszki czy pieczywo. Będzie się również wspaniale komponował z owocami.
  • Pasta sezamowa to również obowiązkowy składnik baba ghanoush, czyli kremu z Tahini i bakłażana, który jest kultowym daniem kuchni arabskiej.
  • W kuchni greckiej i bliskowschodniej Tahini jest niezastąpionym składnikiem dipów, sosów i dressingów. Ten krem będzie idealną polewą sałatek i warzyw!
  • Krem sezamowy może również być zdrowym zamiennikiem margaryny lub tradycyjnego masła, doskonałym do smarowania chleba i innego rodzaju pieczywa.
  • Pasta Tahini może być również wykorzystana do wielu dań głównych. Idealnie komponuje się z pieczonymi warzywami, takimi jak cukinia, papryka, dynia czy pomidor. Wzmocni ich smak i zapewni intensywny aromat. Krem sezamowy doskonale nada się do dań z ryżem i makaronem. Na blogu sklepu ze zdrową żywnością Promienie Słońca można znaleźć prosty przepis na makaron z suszonymi pomidorami i tahini – https://promienieslonca.pl/blog/post/makaron-z-suszonymi-pomidorami-i-tahini.html 
  • Wyjątkowy krem Tahini wspaniale pasuje również do dań i przekąsek na słodko. Jest obowiązkowym składnikiem chałwy, wzmocni smak czekolady i daktyli, a także doda wykwintności ciastkom i bajaderkom.
  • Masło sezamowe będzie również doskonałym i nieoczywistym składnikiem koktajli czy smoothie. Dzięki bogactwu składników odżywczych, białka i zdrowych tłuszczów sprawi, że będą to przepisy na pełnowartościowe śniadania ze zwiększoną wartością energetyczną.

Na co zwracać uwagę i gdzie kupić dobrej jakości pastę Tahini?

Kupując krem sezamowy Tahini, należy przede wszystkim zwracać uwagę, czy w składzie pasty nie ma konserwantów i chemicznych dodatków, a także soli, cukru i oleju palmowego. Doskonały krem Tahini z łuskanych ziaren sezamu o dobrym składzie można dostać w sklepie internetowym ze zdrową żywnością, bakaliami i orzechami – PromienieSlonca.pl

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *