Ciasto ze śliwkami i kruszonką
na słodko, przepis

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

0 komentarzy

W dzisiejszym wpisie mamy dla Was prawdziwą ucztę dla podniebienia – ciasto ze śliwkami i kruszonką. To połączenie słodkich, soczystych śliwek, delikatnego ciasta i chrupiącej kruszonki to prawdziwy raj dla łasuchów. To ciasto ze śliwkami i kruszonką idealnie sprawdzi się jako deser po obiedzie, przekąska do popołudniowej kawy czy po prostu jako małe, słodkie co nieco dla poprawy nastroju. Aromat pieczonych śliwek i kruszonki roznoszący się po domu przyciągnie każdego, kto znajduje się w pobliżu. Zatem, nie czekajmy dłużej, zaczynajmy!

Ciasto ze śliwkami i kruszonką – składniki

  • 500g śliwek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125g masła
  • 2 łyżki śmietany 18%

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g masła

Jeśli nie macie pod ręką śliwek, można je zastąpić innymi owocami, na przykład jabłkami lub gruszkami. W przypadku kruszonki, jeśli wolicie jej więcej, możecie podwoić porcję składników.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką – przepis krok po kroku

  1. Przygotujcie składniki: śliwki umyjcie, osuszcie i przekrójcie na pół, usuńcie pestki.
  2. W dużej misce połączcie mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajcie jajka, miękkie masło i śmietanę, a następnie wymieszajcie wszystko na gładkie ciasto.
  3. Przygotujcie kruszonkę: w osobnej misce połączcie mąkę z cukrem, dodajcie masło i zagniećcie kruszonkę palcami.
  4. Ciasto przełóżcie do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na cieście ułóżcie półki śliwek, skórką do góry. Na wierzchu posypcie kruszonką.
  5. Ciasto ze śliwkami i kruszonką pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Gotowe ciasto powinno być złote i chrupiące.
  6. Upieczone ciasto ze śliwkami i kruszonką pozostawcie do ostygnięcia, a następnie podawajcie.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]