jadalne kwiaty
Porady

Jadalne kwiaty, które możesz dodać do swoich potraw

0 komentarzy

Kwiaty nie tylko pięknie prezentują się w wazonach czy ogrodach, ale także mogą być doskonałym dodatkiem do różnorodnych dań. Dodając kolor, aromat i wyjątkowy smak, jadalne kwiaty podbijają serca zarówno kucharzy, jak i miłośników eksperymentowania w kuchni. W tym artykule przyjrzymy się kilku kwiatom, które możesz śmiało używać w swoich potrawach, by nadać im dodatkowy wygląd i smak.

Nagietek

Nagietek to intensywnie pomarańczowy lub żółty kwiat, który w smaku jest lekko gorzkawy i pieprzny. Doskonale komponuje się z sałatkami, serami kozimi, a nawet daniami rybnymi i owocami morza. Świetnie sprawdzi się również do przygotowania rozgrzewających naparów czy nalewek. Co więcej, jego naturalny barwnik można wykorzystać do wzbogacenia koloru ryżu, chleba, słodkich wypieków lub masła. Suszone kwiaty nagietka można znaleźć w sklepie w formie płatków, jak i w całych pąkach, dzięki czemu można je przechowywać przez dłuższy czas.

Lawenda

Do kwiatów jadalnych zalicza się również lawenda, która głównie jest kojarzona z olejkami eterycznymi, jednak można ją wykorzystać także dekoracji ciast, lodów czy napojów. Jej fioletowy kolor i wyrazisty aromat świetnie sprawdzą się do przygotowania domowych przetworów, nalewek, sosów czy sałatek. Fanom czekolady z pewnością zasmakuje lawendowa czekolada do picia z piankami marshmallow — https://uwielbiam.pl/przepis/lawendowa-czekolada-do-picia-z-pieczonymi-piankami-marshmallow. Wystarczy podgrzać mleko, wrzucić do niego suszone kwiaty lawendy, a następnie dodać czekoladę do picia. Całość mieszamy, przecedzamy i przelewamy do szklanek. Na wierzch kładziemy pianki marshmallow, które przypiekamy palnikiem. Gotowy napój możemy posypać kwiatkami lawendy do dekoracji.

Fiołki

Fiołki nie tylko zachwycają swoim wyglądem, ale także smakiem, który jest delikatnie słodki. Sprawdzą się jako dodatek do sałatek, deserów, napojów czy wypieków. Mogą być również używane do przygotowywania syropów, galaretek, konfitur lub innych przetworów domowych. Kwiaty fiołków można wykorzystać również do przygotowania lodów, kremów lub różnego rodzaju nadzień i marynat. Co więcej, odmiana fiołka trójbarwnego, znanego jako bratek, ma pozytywny wpływ na przemianę materii i naczynia krwionośne, a także oczyszcza organizm z toksyn.

Róże

Płatki kwiatów róży od wieków są wykorzystywane i cenione w kuchni, gdzie cieszą się ogromną popularnością. Mają delikatny, lekko kwaśny smak i wyrazisty aromat, które doskonale łączą się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi potrawami. Można je spożywać na surowo, jak i po wysuszeniu. Świetnie nadają się do przygotowywania konfitur, dżemów, lukrów do dekoracji ciast, a nawet do aromatyzowania napojów. Płatki róży można dodać również do sałatek, marynat, sosów, dressingów, potraw z kurczaka, dań z ryżem lub owoców morza. Dla miłośników słodkości świetnym wyborem będzie gorąca czekolada różana — https://uwielbiam.pl/przepis/goraca-czekolada-rozana, która z pewnością uwolni endorfiny i dostarczy energii na cały dzień.

Chaber bławatek

Chaber bławatek to kwiat o intensywnym niebieskim kolorze i lekko pikantnym, korzennym i słodkim smaku. Nadaje się do sałatek, makaronów, ryb, naleśników lub serów. Jego antybakteryjne, przeciwzapalne i moczopędne właściwości można wykorzystać także do przygotowania zdrowotej herbatki, naparu lub rozgrzewającej nalewki. To również doskonały dodatek do różnorodnych wypieków, deserów i innych słodkości — chabrowe kwiaty nadają im kobaltowego koloru, dzięki czemu pięknie będą się prezentować na stole.

Goździki

Goździki to także jadalne kwiatki, które możemy spożywać bez żadnej obróbki. Mają lekko słodki smak i świetnie sprawdzą się jako składnik sałatek, ciast, win, nalewek, syropów, marmolad, omletów lub dań makaronowych. Warto jednak przed użyciem usunąć białą końcówkę z płatków, która ma gorzki smak. Suszone kwiaty jadalne goździków możemy wykorzystać do przygotowania aromatycznych herbat, naparów, sosów, zup, marynat oraz dań mięsnych. Możemy je także dodawać do przygotowywania pikantnych potraw, takich jak curry czy gulasze, aby podkreślić smak i aromat dań.

 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]