makaron z tuńczykiem i pomidorami

Jakie są najszybsze obiady? Pewnie makarony, bo można je zrobić w 12 minut. Jednym z takich, który robię bardzo podobnie od wielu lat, to makaron z tuńczykiem i pomidorami.  Takie a la puttanesca, choć on raczej kojarzy mi się z anchois. Jest ekspresowy w wykonaniu i składniki mam zawszę pod ręką.

A oto one: makaron, tuńczyk, pomidory, oliwki, kapary i czosnek. No i do wykończenia parmezan i pietruszka, którą pokrojoną trzymam w zamrażalniku.

przejdź prosto do przepisu

Jest to idealny obiad awaryjny i doskonały dla osób, które ogólnie nie lubią gotować. Wystarczy wszystko wrzucić na patelnię i nie trzeba nic kroić  poza czosnkiem (dlatego go czasem pomijam:D ), pod warunkiem, że kupimy pomidory już posiekane. A jest pyszny. I pożywny.

Składniki (porcja dla 2 osób):

makaron (ok. 200g)

puszka tuńczyka

puszka pomidorów pokrojonych

duża łyżka kaparów

2 łyżki oliwek

2-3 ząbki czosnku

Sposób:

Ugotować makaron.

Czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać kapary i oliwki, smażyć jeszcze chwilę i dodać pomidory. Chwilę poddusić, dodać tuńczyka i sos gotowy.

Sos wymieszać z makaronem, dodać pietruszki. Na koniec  posypać parmezanem. Smacznego 🙂

Niezbędne sprzęty w domu. Co warto mieć?

Niezbędne sprzęty w domu. Co warto mieć?

Porady
Urządzając dom, możesz się zastanawiać, w jakie sprzęty zainwestować, a z których możesz zrezygnować. W sklepach jest wiele propozycji, dlatego...
Czytaj dalej
Poszukiwanie równowagi między pracą a życiem prywatnym

Poszukiwanie równowagi między pracą a życiem prywatnym

Porady
Odkryj skuteczne metody na utrzymanie równowagi między pracą a życiem osobistym. Sprawdź, jak elastyczność pracy zdalnej może pomóc w osiągnięciu...
Czytaj dalej
Ciasto marchewkowe z kokosem i migdałami

Ciasto marchewkowe z kokosem i migdałami

bezglutenowe na słodko przekąski przepis śniadania wegetariańskie
Pewnie nie trudno zauważyć, że do wszystkich wypieków dodaję orzechów. Jem ich naprawdę bardzo dużo, a najwięcej migdałów. W muffinach orzechowych, bananowych,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *