Dziś chciałabym Was zaprosić do wspólnego przyrządzania mielonki drobiowej z szynkowara. To danie, pełne aromatycznych nut, wraca do łask, a jego przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Czy jesteście gotowi zabrać się za tę smakowitą przygodę? Oto przepis!
Mielonka drobiowa z szynkowara – składniki
Na około 1 kg mielonki:
- 700 g mięsa z kurczaka (np. piersi)
- 300 g boczku wędzonego
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- Oliwa do smarowania szynkowara
Alternatywy:
- Mięso z kurczaka można zastąpić indykiem.
- Jeśli wolisz lżejszą wersję, możesz użyć boczku nie wędzonego.
Mielonka drobiowa z szynkowara – przepis krok po kroku
- Przygotowanie mięsa: Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. Mięso z kurczaka oraz boczek pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zmiel w maszynce do mięsa.
- Dodanie dodatków: Do mielonego mięsa dodaj posiekaną cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą, sól, paprykę i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż masa stanie się jednolita.
- Przygotowanie szynkowara: Szynkowar dokładnie wysmaruj oliwą, a następnie wypełnij masą mięsną, starając się usunąć ewentualne pęcherze powietrza.
- Gotowanie mielonki: Umieść mielonkę drobiową w szynkowarze w garnku z wrzącą, osoloną wodą i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
- Studzenie mielonki: Po ugotowaniu, mielonkę drobiową z szynkowara ostudź w zimnej wodzie, a następnie umieść w lodówce na co najmniej 3 godziny, aby dobrze się zastygła.
- Podawanie: Podawaj mielonkę drobiową z szynkowara pokrojoną w plastrach jako przekąskę na zimno, bądź ciepłą, z ulubionymi dodatkami.
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.