Ho ho ho! Mam nadzieję, że Mikołajki mieliście udane, buty były wypastowane, a w nich mnóstwo czekolady! Jest to piękna tradycja, ale trochę zastanawiające, że Mikołajowi tak się chce przychodzić 2,5 tygodnia przed Świętami, ale nie narzekam, bo czekolada zawsze mile widziana???? Żeby podziękować i trochę się mu odwdzięczyć, przygotowałam dla niego pierniczki orkiszowe, które od razu nadają się do jedzenia, choć póki co są chrupiące i dość twarde, ale mam nadzieję, do świąt zmiękną i nabiorą charakteru.
przejdź prosto do przepisuNajważniejsze w takich przygotowaniach przedświątecznych jest zadbanie o odpowiednią atmosferę: dużo przyjemniej rozwałkowywać ciasto gdy ma się widok na choinkę, a z głośników dobiegają przyjemne dźwięki kolęd. Całe szczęście we Francji zupełnie normalne jest strojenie drzewka już na początku grudnia i mogę się nim trochę nacieszyć, bo dziewiętnastego grudnia jadę już do Polski!
Pierniczki zrobiłam z mąki orkiszowej i bez cukru, ale nie dlatego, że mam obsesję, bo z przyjemnością zjem normalne pierogi czy uszka, słodki makowiec czy jeszcze słodszy sernik, ale z kilku innych powodów:
- nie mam zwykłej mąki pszennej,
- nie lubię za słodkich ciastek, plus jak mają być polukrowane, trochę cukru jeszcze dojdzie
- znam sporo osób, które nie mają w domu cukru ???? i może też będą miały ochotę je zrobić.
Ponieważ użyłam mąkę orkiszową białą (typu 650), pierniczki smakują co najmniej tak samo dobrze, jak te ze zwykłej, w końcu orkisz to mniej zmodyfikowany, pradawny kuzyn pszenicy. Plus zdrowszy i łatwiej strawny.
Część pierniczków trafiło na choinkę, część oblałam czekoladą, żeby móc się nimi cieszyć już dziś, a większość będzie sobie czekać w pudełeczkach, aż je udekoruję przed Świętami.
Uwaga: pierniki powinny zmięknąć w 2 tygodnie i z każdym dniem będą coraz lepsze. Gdyby nie chciały mięknąć, można postawić w wilgotnym pomieszczeniu lub zamknąć w puszce z przekrojonym jabłkiem. Dekorowanie lukrem lub czekoladą też trochę pomoże.
- 400 g mąki orkiszowej typ 650
- 200 g miodu
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka przyprawy do piernika (10~13g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczka cynamonu (lub wg uznania, zależy od stosowanej przyprawy piernikowej)
- 1 duża łyżeczka kakao (do koloru)
- szczypta soli
- Suche składniki dobrze wymieszać lub przesiać.
- Rozpuścić masło. Dodać miód i dobrze wymieszać. Dodać jajko i zamieszać raz jeszcze.
- Mokre składniki wlać do suchych i wyrobić gładkie, błyszczące ciasto. Wstawić do lodówki na chwilę jeśli jest zbyt miękkie.
- Rozwałkować na 3-5 milimetrów na blacie posypanym mąką, wycinać ulubione kształty i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180C 8-12 minut w zależności od grubości, aż będą zarumienione, a w domu będzie unosił się zapach piernika.
- Ostudzić, przełożyć do pudełek/puszek. W dzień lub parę dni przed planowanym jedzeniem udekorować lukrem lub czekoladą (np. mleczną).
Ciasto po zostawieniu na drugi dzień b.się kruszy. Co może być przyczyną? Może rozwałkować w tym samym dniu i będzie ok?
Moze byc typ 700?
Są przepyyyyszne:))) robię drugą turę bo okazało się że jedna to mało:):)gorąco polecam 🙂 robiłam z mąki tym 650 św. Hildegardy orkiszowa.
Jej super! Bardzo sie ciesze;)
Co zrobić, jeśli ciasto po pół godzinie w lodowce się kruszy i nie da się rozwałkować?
Są pyyyyszne:))) robię drugą turę bo okazało się że jedna to mało:):)
Są pyyyyszne:))) robię drugą turę bo okazało się że jedna to mało:)
Witam ile dodać ksylitolu zamiast miodu ??
witam czy pierniczki są wymagające i trudne ? nie mam wielkiego doświadczenia w pieczeniu. po upieczeniu zamknąć na 2 tygodnie w słoikach? Czy mąka orkiszowa firmy melvit się nadaje nie ma informacji jaki typ?
Pierniczki są raczej proste w przygotowaniu:) tak wystarczy zamknąć, a lepiej nawet na dłużej. Nie wiem jaka to mąka, powinno gdzieś być napisane czy np 700 czy 1000? Można też na oko ocenić, czy jest biała, jak zwykła pszenna? Czy bardziej jak razowa? Jak ta druga to może na pół ze zwykłą pszenną wymieszać.
Czy można dodać posiekane orzechy?
Można użyć tortowej orkiszowej?
tak!
Witam, zrobiłam ciasto, które odlezalo dwa dni w lodówce zawinięte w folię. Po wyjęciu i ociepleniu ciasto podczas walkowania strasznie się kruszy. Co zrobić aby je uratować?
400 gram mąki orkiszowej typ 650 to ile to jest szklanek?
trochę późno, ale ze 3!
Oooo jakie ładniutkie.Mniam.