Racuchy z dyni i jabłek

Racuchy z dyni i jabłek są puszyste, delikatne i pachnące, a do tego łatwe do przygotowania. Chciałabym się z Wami podzielić tym przepisem i mam nadzieję, że będziecie zadowoleni z efektu końcowego. Gotowi? To zaczynamy!

Racuchy z dyni i jabłek – składniki

  • 1 mała dynia (około 500g)
  • 2 średnie jabłka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • olej do smażenia
  • cynamon do smaku (opcjonalnie)

Zamiast dyni, możecie użyć kabaczka, a jeśli lubicie, możecie dodać odrobinę imbiru dla dodatkowego smaku.

Racuchy z dyni i jabłek – przepis krok po kroku

  1. Na początek umyjcie dynię, przekrójcie na pół, a następnie wydrążcie nasiona i pokrójcie w drobną kostkę.
  2. Jabłka umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach.
  3. W dużej misce wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Dodajcie do mąki jajka, cukier, mleko, starte jabłka i pokrojoną dynię. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  5. Na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju, smażcie porcje ciasta, formując z nich racuchy. Smażcie je na średnim ogniu, aż będą złote z obu stron.
  6. Gotowe racuchy z dyni i jabłek podawajcie ciepłe, posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *