Racuchy z dyni i jabłek
na słodko, przepis

Racuchy z dyni i jabłek

0 komentarzy

Racuchy z dyni i jabłek są puszyste, delikatne i pachnące, a do tego łatwe do przygotowania. Chciałabym się z Wami podzielić tym przepisem i mam nadzieję, że będziecie zadowoleni z efektu końcowego. Gotowi? To zaczynamy!

Racuchy z dyni i jabłek – składniki

  • 1 mała dynia (około 500g)
  • 2 średnie jabłka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • olej do smażenia
  • cynamon do smaku (opcjonalnie)

Zamiast dyni, możecie użyć kabaczka, a jeśli lubicie, możecie dodać odrobinę imbiru dla dodatkowego smaku.

Racuchy z dyni i jabłek – przepis krok po kroku

  1. Na początek umyjcie dynię, przekrójcie na pół, a następnie wydrążcie nasiona i pokrójcie w drobną kostkę.
  2. Jabłka umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach.
  3. W dużej misce wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Dodajcie do mąki jajka, cukier, mleko, starte jabłka i pokrojoną dynię. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  5. Na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju, smażcie porcje ciasta, formując z nich racuchy. Smażcie je na średnim ogniu, aż będą złote z obu stron.
  6. Gotowe racuchy z dyni i jabłek podawajcie ciepłe, posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.
Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Porady
Kasza gryczana to jeden z najchętniej wykorzystywanych produktów spożywczych w polskich kuchniach. Może być doskonałą alternatywą dla ziemniaków oraz ryżu...
Czytaj dalej
Placki z brokuła z parmezanem

Placki z brokuła z parmezanem

na słono przepis wegańskie wegetariańskie
Gotowanie w czasach zarazy zaczyna być odrobinę upierdliwe. Ciągłe stanie w kuchni, kilka posiłków dziennie. Staram się przygotowywać dania na...
Czytaj dalej
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

bezglutenowe na słodko przepis śniadania wegetariańskie
Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*