crepes Suzette, naleśniki, deser, pyszne śniadanie, kuchnia francuska
na słodko, placki i kotleciki, przepis, wegetariańskie

crêpes Suzette, czyli najpyszniejsze naleśniki pod słońcem

4 komentarze

Podobno przyszła już wiosna, jednak pogoda i zawartość lodówki mówi mi, że wciąż mamy zimę. Ale nie ma co płakać, sytuacja ta ma swoje plusy: można przygotować crêpes Suzette, które rozgrzeją nas zarówno swoją temperaturą, jak również kolorem! Historii powstania przepisu, podobnie jak samych przepisów jest mnóstwo i jeśli jeszcze nie próbowaliście, musicie to zrobić jak najszybciej! Delikatne naleśniki z dodatkiem migdałów w gorącym maślano-pomarańczowym sosie brzmi całkiem pysznie prawda?

przejdź prosto do przepisu

Przepis pochodzi ze starej francuskiej książki kucharskiej, która towarzyszyła mi podczas pierwszych poważniejszych prób w kuchni. Czy jest najlepszy? Tego nie wiem, ponieważ nigdy nie wypróbowałam innego i go nie modyfikowałam, bo dla mnie był idealny. Najbardziej podobał mi się dodatek migdałów w cieście, który powodował, że naleśniki były wyjątkowo delikatne.

Crêpes Suzette często stanowiły deser po niedzielnym obiedzie i choć zawsze marzyłam o tym, żeby zjeść jednego na śniadanie, nigdy nie udało mi się żadnego uchować. Może zmieni się to jutro, bo póki co są jeszcze cztery?

crepes Suzette, naleśniki, deser, pyszne śniadanie, kuchnia francuska crepes Suzette, naleśniki, deser, pyszne śniadanie, kuchnia francuska

Tutaj można zobaczyć, jak filetować pomarańcze.

5.0 from 1 reviews
crepes Suzette, czyli najlepsze naleśniki pod słońcem
 
na 6 naleśników
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 450 ml soku z pomarańczy (4-5 sztuk)
  • opcjonalnie trochę soku z cytryny
  • łyżeczka skórki z pomarańczy
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • ⅓-1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 75 g mąki
  • 55 g mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • duża szczypta soli
  • ¼ szklanki Grand Marnier (lub innego alkoholu) opcjonalnie, ja zwykle pomijam
Przygotowanie
  1. Jajka roztrzepać z mlekiem i dodać mąkę i migdały. Wymieszać na gładką masę i odstawić na pół godziny. Gdyby ciasto było za gęsto dodać odrobinę mleka lub wody.
  2. Na średnim ogniu rozpuścić masło, dodać cukier i mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać sok z pomarańczy, skórki oraz alkohol i raz na jakiś czas mieszając, zredukować o ⅓, aż trochę zgęstnieje. Jeśli sos jest za słodki, można dodać trochę soku z cytryny.
  3. Naleśniki usmażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem na złoto. Przed nakładaniem ciasto dobrze zamieszać.
  4. Pomarańcze wyfiletować (powyżej znajdziecie link do instrukcji na youtubie). Dodać do sosu.
  5. Naleśniki wymaczać w sosie, złożyć w trójkąty, włożyć do sosu i chwilę w nim pogotować. Podawać gorące.
  6. Można posypać uprażonymi migdałami.
Uwagi
Można na sam koniec, gdy sos wrze, wlać trochę brandy i podpalić.
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

4 komentarze

  1. Pyszne! Zrobione w weekend na śniadanie, oczywiście wszystkim smakowały 🙂 dzięki za przepis i czekam na więcej francuskich specjałów

  2. Wow ! Już na sam wyglad to NIEBO W GĘBIE 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]