muffiny bananowe z płatkami owsianymi

muffiny bananowe z płatkami owsianymi

Dobry muffin nie jest zły. A jak jest do tego zdrowy i można jeść go bez żadnych wyrzutów, to jest nawet bardzo dobry. Te muffiny są własnie takie. Owszem mają trochę cukru, ale mają też migdały (samo zdrowie), płatki owsiane (król zbóż), jajka i banany. I w zasadzie prawie nic poza tym.

Przejdź prosto do przepisu

muffiny bananowe

Należy pamiętać o tym, że nie jest to typowy muffin z mąki pszennej. Będzie miał trochę inną konsystencję, mniej wyrośnie i będzie bardziej mokry. Ale jak mam być szczera, może to kwestia przyzwyczajenia, ale zdecydowanie wolę właśnie takie.

muffiny bananowe z płatkami owsianymi

Piekę je w silikonowych foremkach wysmarowanych masłem. Nie daję papilotek, bo tak mi po prostu lepiej wychodzą. Ale może to kwestia silikonu i w metalowej foremce z papilotkami powinno być ok.

muffiny bananowe z płatkami owsianymi

muffiny bananowe z płatkami owsianymi
 
porcja na 9 muffinów
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka + 1 łyżka płatków owsianych (120g)
  • ½ szklanki migdałów mielonych (50g)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (ok. 30g) lub miodu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej (lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia)
  • 2 banany (ok. 250g miąższu)
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • trochę soku z cytryny (koniecznie w przypadku użycia sody oczyszczonej)
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzać do 180C.
  2. Wszystkie składniki zmielić blenderem na gładką masę.
  3. Silikonowe foremki wysmarować masłem i wypełnić masą. Mi wyszło 9 niedużych muffinów.
  4. Piec przez ok 25 min., aż będą ładnie zarumienione.
Uwagi
Do masy można dodać orzechów, czekolady, owoców. Tylko nie za dużo!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

14 Odpowiedzi

  1. Rewelacja! Mi wyszlo 9 i 6 juz poszlo :), kolejne 3 sie pieka;)

    • czyli chlebek już zjedzony i muffiny prawie zjedzone ? 😀

      • Chlebka mam jeszcze polowe i 3 muffinki :-). Chlebek bedzie na sniadanie a muffinki na droge do kawusi :-). Uwielbiam Twoje przepisy- sa zdrowe (a to dla mnie najwazniejsze) i pyszne!

  2. […] 10. muffiny bananowe z płatkami owsianymi […]

  3. Bardzo smaczne:-) Mnie z tej ilości składników wychodzi 12 normalnej wielkości muffinów!:-) Co ciekawe to były moje pierwsze muffiny w życiu! Teraz robię już po raz trzeci:-))

    • Zielony Środek

      pierwsze muffiny w życiu i to z mojego przepisu;) bardzo mnie to cieszy. a co do ilości, to 12 to nawet lepiej! moje foremki maja pojemność ok. 120ml.

  4. Pycha! Proste,szybkie do zrobienia i teraz sobie wcinam na drugie śniadanie:)

    • Zielony Środek

      super! bardzo się cieszę 😀 ja wczoraj zrobiłam i też wcinam!

  5. Pyszne! 🙂 Dodałam jeszcze otręby, następnym razem dodam maliny albo gorzką czekoladę. Czekam na kolejne wpisy, powodzenia!

    • Zielony Środek

      dzięki i mam nadzieje, że inne przepisy też przypasują 😉

  6. Świetne na drugie śniadanie i jako przekąska dla dzieci 🙂

  7. super muffinki!

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):