W końcu nadszedł czas na chlebek bananowy z płatkami owsianymi! Bez mąki* i bez cukru, za to z dużą porcją orzechów, kokosa i żurawiny! Jestem szczęśliwsza dzięki niemu, serio. Uwielbiam wszelkie placki i muffiny bananowo-owsiane, więc nie mogło zabraknąć i chlebka! Idealnie nadaje się on na śniadanie. Przekąskę. Nawet deser, choć nie jest za słodki.
*Żeby nie było, że jestem maniaczką antymączną, ale prawda jest taka, że lepiej się czuję, jak zamiast białej mąki jem płatki owsiane.
W płatkach owsianych zakochałam się dopiero z rok temu, a teraz trudno mi sobie wyobrazić życie bez nich! Czasem zdarza mi się zjeść miskę owsianki, jednak zdecydowanie najczęściej jem je w muffinach, ciastkach i plackach. Poniżej kilka moich ulubionych propozycji.
ciasteczka owsiane / muffiny czekoladowe „nutella” / placki bananowo-owsiane / muffiny bananowo-owsiane
A co się stanie jak dodamy do nich kokosa, orzechów i suszonych owoców? Otrzymamy BOMBĘ BŁONNIKOWĄ ???? Nasze jelita będą szczęśliwsze, a my będziemy zdrowsi, bo zdrowie zaczyna się w brzuchu.
Kokosa dodałam bardzo drobnego, więc jest praktycznie niewyczuwalny. Ale jak ktoś woli, można dodać grubszego i w pełni cieszyć się smakiem tego orzecha, bo chlebek bananowo-kokosowy też brzmi pysznie.
Jeśli szukacie wiórek kokosowych niesiarkowanych, znajdziecie je np.tutaj za 6,49 zł za 0,4 kg! Warto od razu kupić więcej dla znajomych i rodziny i tym samym zaoszczędzicie na przesyłce:D Część pójdzie na ciasto, a część można „wydoić” na mleko !
- 2-3 dojrzałe banany (300g miąższu)
- 3 jajka (210g) o temp. pokojowej (1 całe, 2 rozdzielone)
- 120g płatków owsianych (duża szklanka)
- 110g wiórków kokosowych (duża szklanka + 2 duże łyżki)*
- 150g jogurtu naturalnego
- ⅔ szklanki orzechów (np. włoskich i nerkowców) 100g
- ⅓ szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek (50g)
- 2 łyżki miodu (lub syropu klonowego, cukru)- można pominąć
- szczypta soli
- łyżeczka sody oczyszczonej
- trochę soku z cytryny
- pół łyżeczki cynamonu
- Płatki zmielić malakserem. Dodać kokosa, sól, sodę, cynamon i chwilę miksować.
- Banany zmiksować z jednym całym jajkiem i dwoma żółtkami. Dodać miód, jogurt, sok z cytryny, zamieszać i dodać do suchych składników.
- Opcja szybsza: banany, jajka i miód dodać do płatków i wszystko zmiksować na gładką masę. Dodać jogurt i sok z cytryny i dokładnie zamieszać.
- Na koniec dodać orzechy oraz owoce i dokładnie wymieszać.
- Pozostałe 2 białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą bananowo-owsianą.
- Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180C przez 35 minut., +- 5 minut.
- Ostudzić, wyciągnąć z foremki i zajadać na śniadanie, przekąskę lub deser!
- Chlebek najlepszy jest następnego dnia.
- Można polać czekoladą** lub posypać przed upieczeniem orzechami.
** Żeby zrobić polewę wystarczy połamaną gorzką czekoladę (50g) zalać dobrze podgrzaną śmietanką 30%. (75g)
Nie przebijać białek i delikatnie je łączyć z resztą składników!
Pierwszy raz robiłam chleb bananowy. Ostatnio dużo szukam zdrowych i smacznych słodkości. Wyszedł świetny! Ten przepis na stałe zagości u mnie. Dziękuję! 🙂
Super! Bardzo pyszny 🙂 zamiast orzechów dodałam płatki migdałowe.
Jest pyszny a czy mozna go mrozic. ?
Przepyszny! Najlepszy przepis jako kiedykolwiek wyprobowalam i juz kilka osob pytalo mnie o przepis 🙂
super! bardzo mnie to cieszy 🙂
pychotka! palce lizać. Nie bylam przekonana,że niby zdrowe i dobre,ale tak jest.Napewno powtorze przepis.
super! cieszę się, że jednak się skusiłaś i że zasmakowało:)
Czy zamiast zmielonych płatków mogę dodać mąki żytniej typ 720 lub innej pełnoziarnistej? Mam zalegającą w szafce mąkę 🙂
Pozdrawiam
oczywiście można spróbować, ale nic nie gwarantuję 😉 nie używam mąki żytniej i nie mam pojęcia jak się zachowa! obawiam się, że mogłoby wyjść trochę klejąco, jak chleb żytni, ale może się mylę. do odważnych świat należy:)
Musze tez dodac, ze ten chlebek w formie muffinkow rewelacja, przepyszne zdrowe drugie sniadanie, jeszcze lyzeczka miodu rzepakowego na gore udajaca polewe, extra.
Fantastyczny przepis! Dałam przez przypadek 4 banany i zapomniałam ubić najpierw białko, ale chlebek wyszedł wyśmienicie. Jak dla mnie smakuje jak mokry makowiec (może to przez sporą ilość kardamonu). Rewelacja, zagości u mnie na stałe! 🙂
mokry makowiec brzmi pysznie, bardzo ciekawe skojarzenie:D z kardamonem musiało być super! dzięki za komentarz 🙂
Zrobiłam wg przepisu, wyszło super, bardziej jak ciasto niż chleb . I tu się zastanawiam czy jeśli nie dodam miodu i suszonych owoców to czy tez mi wyjdzie? Bo troszeczkę za słodkie dla mnie jako chleb.
pewnie!
Czy zamiast płatków możan dać mąkę owsianą ???
jeśli mąka to po prostu zmielone płatki to pewnie!
Pyszny! Upieklam wczoraj. Polecam! 🙂
bardzo miło słyszeć ! 😀
Witaj, przepis wygląda smacznie, jak i zdjęcie 😉 ale zastanawiam się czy zamiast zmielonych płatków mogę dodać owsiane otręby bio? Chcę po prostu wykorzystać zalegające w domu zapasy…
nie mogę nic zagwarantować, nie używam zbytnio otrębów i nie wiem jak się zachowają. wydaje mi się, że ciasto może wyjść cięższe, a już za sprawą płatków najlżejsze nie jest. możesz spróbować i dać znać jak wyszło! 😉
Czy można pominąć lub zastąpic wiórki kokosowe, ponieważ nie chciałbym aż tylu tłuszczy w mojej diecie, a przynajmniej wolałbym je z innego źródła 😛
ale to są takie zdrowe tłuszcze;) i w kawałku lub dwóch nie ma ich tak dużo !
nie próbowałam ich zastępować. pownie można mąką, ale w jakiej ilości i jak wyjdzie to nie wiem. prosze spróbować muffiny bananowe w takim razie;)
ok. nie zrobilam polewy i zapomnialam o zurawince. zjadlam pierwszy kawelek, gdy byl jeszcze cieply 😛 ale szalu nie robil. moze dlatego,ze od lat robie ten z ksiazki ” gotuj i chudnij”, Moja corka z mezem chetnie zajadali nastepnego dnia na sucho, Po 2 dniach dalam mu druga szanse, posmarowalam maslem orzechowym i odrobinka dzemu nislodkodzonego…i nie moglam sie oderwac. zjadlam ostatnie 3 kawalki! jestem ogromna fanka kokosu i na szczescie byl on lekko wyczuwalny …. zrobie jeszcze raz. czekam na przepisy z kokosem 😛
cieszę się, że ostatecznie posmakował;) z kokosem polecam jeszcze ciasto z riccottą, kokosem i cytryną. pozdrawiam i dzięki za komentarz!
Witam, mam pytanie jaki powinien byc w srodku. Zastanawiam sie czy jest mokry czy poprostu wyszedl mi zakalec.
ale to już po ostudzeniu? chlebek powinien wyjść dość wilgotny, ale nie bardzo mokry. A czy wyrósł?
Wilgony, z tym mokry przesadzilam 😉 troche wyrusl ale tez bez przesady. Wierzchu popekal troszke.
no to chyba taki ma być;)
Czym moge zastapic wiorki kokosowe? Jedyny skladnik ktorego nie mam w domu 🙁
Kupilam wiorki i upieklam :-). juz wystudzony czeka na jutrzejsze sniadanie 😀
świetnie! niestety moja odpowiedź na poprzedni komentarz wsiąkła:( to smacznego i mam nadzieję, że będzie smakować!????
Aniu wlasnie skonczylam jesc drugi kawalek i musze powiedziec ze chlebek jest rewelacyjny! Ja zrobilam swoj na slodko (dodalam troche slodzika) i do kawki jak znalazl! Poki co jest to moj ulubiony domowej roboty wypiek! (dodam tylko ze dopiero zaczynam raczkowac w swiecie pieczenia ;)). Z niecierpliwoscia czekam na kolejne fit przepisy i bardzo dziekuje za ten :*
serce się raduje;) dzięki za komantarz i powodzenia z wypiekami!
Mniam! Już dawno nie jadłam chlebka bananowego… narobiłaś smaku 🙂
to proponuję czym prędzej sobie taki zrobić;)) a ja będę musiała powtórzyć, za szybko się skończył!
Pyszny i zdrowy! 🙂
tak jest ????
Wygląda fantastycznie 😀