domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)

domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)

Jestem uzależniona od czekolady, mogłabym ją jeść na okrągło: na śniadanie w owsiance, na przekąskę w muffinach, dodawałam ją też do sosu do kaczki zainspirowana filmem Czekolada (niestety bez lepszych rezultatów). No i oczywiście jest nutella… Czy można jej nie uwielbiać? Niestety robi mi się słabo na myśl o składzie tej kupnej i skręca mnie ze słodkości, gdy już ją jem, co nie zmienia faktu, że mogę pochłonąć z pół słoika. Jednak olej palmowy z cukrem to niekoniecznie najzdrowsze połączenie, zatem najlepiej jest ją zrobić samemu, co jest bardo prostym i pysznym procesem!

przejdź prosto do przepisu

Przepisów na domową nutellę jest już pewnie z milion, więc postanowiłam dodać kolejny! Moja wersja jednak nieco się różni od standardowej, bo nie dodaję żadnego słodzika  (cukru, miodu, syropu klonowego), a zastępuję go daktylami! Koniec końców, cukier to ciągle cukier, niezależnie od źródła, ale przynajmniej dostarczamy więcej błonnika 🙂 #happybelly

Poza tym oczywiście orzechy laskowe, kakao i woda!

Będzie też potrzebny mocny mikser (malakser), bo najpierw trzeba zrobić masło z orzechów, a potem jeszcze zmiksować je z daktylami.

I uwaga: można się pobrudzić czekoladą i objeść masą podczas przygotowania. Żeby nie było, że nie ostrzegałam.

domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)
 
na jeden słoik ok. 400 ml
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 200 g orzechów laskowych
  • 100-150 g wydrylowanych daktyli (najlepiej medjool)
  • 4 duże łyżki kakao (60 g)
  • szczypta soli
  • gorąca woda
  • opcjonalnie: łyżka zmielonego siemienia lnianego
Przygotowanie
  1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 15-30 minut.
  2. Orzechy uprażyć w piekarniku. Następnie wysypać na czystą ścierkę i częściowo obrać ze skórek. Nie musi być idealnie.
  3. Orzechy zmielić na gładkie masło. Można dodać ½-1 łyżkę oleju (np. kokosowego) w celu ułatwienia procesu.
  4. Dodać odciśnięte daktyle (na początek można ⅔ porcji i stopniowo dodawać więcej) i z 10 łyżek wody (po daktylach). Miksować, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać więcej wody w razie potrzeby.
  5. Dodać kakao i miksować. Dodać szczyptę soli i opcjonalnie więcej wody. Konsystencja może być bardziej/mniej płynna, wg uznania.
  6. Opcjonalnie: łyżkę zmielonego siemienia lnianego wymieszać z kilkoma łyżkami wody i dodać do nutelli. Będzie jeszcze więcej błonnika.
Uwagi
Orzechy muszą być świeże, inaczej będą gorzkie. Spróbuj, zanim je uprażysz!
 


Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):