placuszki migdałowe- lekkie, pyszne i zdrowe!

placuszki migdałowe- lekkie, pyszne i zdrowe!

Idzie weekend, a wraz z nim pytanie: co by tu zjeść na śniadanie? Rym zamierzony nie był, ale już nie będę poprawiać, skupię się za to na odpowiedzi : placuszki migdałowe oczywiście! Jak ktoś tu czasem zagląda, wie, że jestem ogromną fanką wszelkich placków. Zazwyczaj robię je z bananem i płatkami owsianymi np. takie albo takie, ale żeby nie było nudno, nadszedł czas na małą odmianę!

placuszki migdałowe- lekkie, pyszne i zdrowe!

Składniki podstawowe są tylko trzy: jajka, jogurt naturalny i migdały! Dodatkowo jest trochę sody, którą  można pominąć, jednak placki będą mniej puchate. A jak ktoś bardzo chce, można część orzechów zastąpić płatkami owsianymi! I sama robię tak bardzo często.

placuszki migdałowe- lekkie, pyszne i zdrowe!

Ale najważniejszym składnikiem są oczywiście migdały. A dlaczego? Już mówię:

  • Są pyszne.
  • Idealnie zastępują mąkę w ciastach, muffinach i plackach!
  • Są super zdrowe! Zawierają dużo dobrego tłuszczu, białka, błonnika. Witaminy, minerały.
  • Obniżają ciśnienie krwi, poziom złego cholesterolu, koją nerwy….

Więcej o prozdrowotnych właściwościach migdałów możesz poczytać tutaj.

Oczywiście jest też stosunkowo dużo jajek, ale mam nadzieję, że stwierdzenie: jajka są prawdopodobnie najzdrowszym pokarmem na świecie, jest dla wszystkich oczywiste! Jeśli nie, proszę poczytać tutaj.

placuszki migdałowe- lekkie, pyszne i zdrowe!placuszki migdałowe- lekkie, pyszne i zdrowe!

Kilka wskazówek, jak zrobić okrągłe, równe i wyrośnięte placki:

  • patelnia musi być dobrze rozgrzana, ale nie na tyle, żeby palić ciasto,
  • ciasto nie może być za gęste,
  • ciasto najłatwiej nałożyć łyżką do lodów: dzięki temu równomiernie się rozlewa na kształt koła,
  • odwrócić, zanim góra się zetnie,
  • nie przepiekać, bo opadną,
  • i najważniejsze: dużo ćwiczyć !

Szukasz tańszych migdałów? Znajdziesz je w internecie, np. tutaj: 44 zł/kg, albo tutaj BIO za 87 zł/kg.

placuszki migdałowe- lekkie, pyszne i zdrowe!
 
2 duże porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 3 jajka (ok. 180g)
  • 100 g migdałów (całych, nieblanszowanych, z blanszowanych placki nie wychodzą tak dobrze)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • niecałe ½ łyżeczki sody oczyszczonej (można pominąć lub zastąpić ¾ łyżeczki proszku do pieczenia)
  • odrobina soku z cytryny (do aktywacji sody)
Przygotowanie
  1. Migdały uprażyć na patelni lub w piekarniku. Można ten krok pominąć, ale smak będzie mniej intensywny.
  2. Migdały najlepiej wymieszać z jajkami i pozostawić na noc w lodówce. Następnego dnia zmiksować na gładko. Dodać jogurt naturalny, zmiksować ponownie i odstawić na 15 minut, aż zgęstnieje.
  3. Jeśli migdały nie były przez noc moczone, zmiksować dokładnie z jajkami, odstawić na 30 minut, po czym znowu zmiksować z jogurtem i odstawić na 15 minut, aż masa zgęstnieje.
  4. Dodać sodę oczyszczoną, sok z cytryny, dokładnie zamieszać i smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej masłem po kilka minut z każdej strony. Na powierzchni powinny utworzyć się bąbelki.
  5. Podawać z ulubionym dżemem, owocami, syropem klonowym. Zawsze smaczniej jest też z odrobiną masła!
Uwagi
Jeśli robię placki z płatkami owsianymi, na 1 porcję daję: 30g płatków, 30 g migdałów, 1 jajko, pół małego jogurtu (75g) i trochę sody.

Tutaj znajdziesz moje przepisy na placki bananowe:

(kliknij w link poniżej)

najprostsze placki bananowe | pancakes owsiane z bananem | pieczone placki bananowe z masłem orzechowym

Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

16 Odpowiedzi

  1. Witam! Czy mozna użyć mąki migdalowej?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      tak! ale pewnie mąka z blanszowanych, to można część zastąpić płatkami owsianymi: w uwagach znajdziesz proporcje:)

  2. Agnieszka

    Zastanawiam sie nad zastosowaniem mleka kokosowego zamiast jogurtu, czy próbowałaś może ?

    • tego konkretnie przepisu nie, ale powinno być ok, pod warunkiem, że ciasto nie będzie za rzadkie. więc może na początek dałaby troch mniej niż 100ml. tylko nie zapomnieć o cytrynie, jeśli używana jest soda!

  3. […] weekendowe śniadanie? jak dla mnie to zazwyczaj placuszki! Takie jak te -> migdałowe, lekkie, puszyste i zdrowe! mogłabym jeść i jeść i jeść. […]

  4. Moje Bistro

    Genialne, bo bez mąki. Udaję chojraka z ciastami, ale serio, takie śniadanie dużo bardzie satysfakcjonuje.

  5. Migdały w całości czy płatki?

  6. Uwielbiam! Placuszki kocham całym sercem <3 A takie migdałowe to już w ogóle mogłabym jeść bez opamiętania 😉

  7. Placuszki idealne ! Wszystkie tej samej wielkości, o tym samym kształcie. Mi nigdy nie wychodzą takie piękne 🙁

    • ciasto nakładam łyżką do lodów;) zawsze ta sama ilosc i nalane w jednym punkcie równo się rozlewa w każdym kierunku. ale łyżką też da radę, tylko trzeba je robić często i dużo ćwiczyć ! powodzenia 😉

  8. Jak ona gotuje

    To coś dla mnie – uwielbiam migdały!

  9. kasia koczwara

    Placuszki wszelakie kochamy bardzo!
    I podoba mi się zastępstwo maki – trzeba będzie wypróbować!
    🙂

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):