Czasem, z przyczyn różnych, głównie lenistwa, robię sobie na śniadanie koktajl. A, że jest to śniadanie, pakuje dużo rożnych dobroci: orzechów, warzyw, płatków owsianych… Tym razem dodałam resztki z sałatki z burakiem, batatem, serem kozim i łososiem wędzonym. Nie, nie dodawałam łososia, ani sera koziego, choć akurat ser mógłby być ciekawy. Dodałam za to buraka, batata i szpinak.
Ale żeby całość przypominała jednak koktajl na słodko (choć buraki i batat są już bardzo słodkie) dodałam sok z 2 mandarynek i trochę mleczka kokosowego. Mniam, naprawdę był to jeden z lepszych koktajli jakie zrobiłam, a burak dorobił się drugiego najlepszego przyjaciela, którego imię to kokos.
koktajl z burakiem i batatem
1 duża porcja
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
- kawałek upieczonego buraka
- kawałek upieczonego batata
- garść szpinaku
- ½ szklanki mleczka kokosowego
- sok z 2 mandarynek lub 1 pomarańczy
Przygotowanie
- Wszystkie składniki zmiksować. Ew. dodać więcej płynu jakby było za gęste.
Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?
Kasza gryczana to jeden z najchętniej wykorzystywanych produktów spożywczych w polskich kuchniach. Może być doskonałą alternatywą dla ziemniaków oraz ryżu...
Czytaj dalej
Placki z brokuła z parmezanem
Gotowanie w czasach zarazy zaczyna być odrobinę upierdliwe. Ciągłe stanie w kuchni, kilka posiłków dziennie. Staram się przygotowywać dania na...
Czytaj dalej
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek
Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.
