granola cups z ekspresowymi lodami bananowo-kokosowymi
bezglutenowe, na słodko, przekąski, przepis, śniadania, wegańskie, wegetariańskie

granola cups z ekspresowymi lodami bananowo-kokosowymi

0 komentarzy

Granola na śniadanie czy przekąskę to nic nowego, ale gdyby tak ją podać  z ekspresowymi lodami bananowo-kokosowymi? Ja jestem jak najbardziej za! Szczególnie jeśli będzie to w formie granola cups 🙂 Chciałam nazwę spolszczyć, ale niestety nic sensownego nie wymyśliłam, nic też nie znalazłam w polskiej blogosferze. Niektóre moje pomysły to kubeczki z granoli czy tarteletki granolowe, więc jak macie jakieś lepsze dajcie znać!

przejdź prosto do przepisu

Granola cups czy też kubeczki z granoli, jak wolicie, są dość popularne w internecie, więc oczywiście nie twierdzę, że to mój wynalazek, ale pomysł, żeby podać je z lodami bananowo-kokosowymi, wymyśliłam sama. I jak się okazało, było to całkiem niegłupie.

Kubeczki robi się dokładnie tak jak granole, z tym że dobrze żeby kawałki nie były za duże i piecze się je wciśnięte w foremki. Lody z kolei to po prostu zblendowane zamrożone banany i mleko kokosowe (a najlepiej śmietanka kokosowa). I tyle 🙂 Prosto, pysznie i efektownie.

granola cups z ekspresowymi lodami bananowo-kokosowymi

granola cups z ekspresowymi lodami bananowo-kokosowymi
 
na 18 tarteletek lub 9 i małą porcję granoli
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1,5 szklanki (165 g) płatków owsianych*
  • ½ szklanki (45 g ) wiórek kokosowych
  • ½ szklanki (80 g ) słonecznika
  • ¼ szklanki (40 g) siemienia lnianego
  • 40 g masła (lub innego tłuszczu)
  • 2- 3 duże łyżki miodu (ok. 80 - 100 g)
  • łyżeczka cynamonu, szczypta soli
  • lody: 200 g zamrożonych bananów (miąższu, ok. 2 średnie) i 250 ml mleka kokosowego lub śmietanki (na 9 tartaletek)**
  • owoce, chipsy kokosowe do dekoracji
Przygotowanie
  1. lody:
  2. Mleko przez noc trzymać w lodówce. Następnego dnia otworzyć i zebrać z góry najgęstszą część. Można je też dodawać stopniowo i dać taką ilość, jaka będzie nam najbardziej odpowiadać. Zmiksować z bananami mocnym malakserem lub innym blenderem. Jeśli nie będą używane od razu włożyć do zamrażalnika.
  3. tarteletki:
  4. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczone masło i miód. Jeśli mieszanka jest za sucha dodać odrobinę wody. Nie ma być klejąca, ale ma się sklejać pod naciskiem.
  5. Foremki (najlepiej silikonowe) posmarować masłem i wcisnąć w nie granolę tworząc kubeczek. Może się wydawać, że granola jest za sypka i że będzie się kruszyć, ale po upieczeniu i ostudzeniu będzie twarda.
  6. Piec w 160 st C ok 20 minut, aż będą ładnie przypieczone. Wyjąć z piekarnika, dobrze ostudzić i dopiero wtedy wyjmować z foremek.
  7. Ja robię 9 tarteletek i małą porcję granoli, zatem to, co zostanie mi po zrobieniu 9 szt., zapiekam na malej blaszce raz na jakiś czas mieszając.
  8. Nałożyć lody, udekorować wg uznania.
  9. przechowywanie:
  10. Tarteletki z lodami dobrze przechowują się w lodówce. Lody się nie rozpuszczają, tylko pozostają puchate i przypominają mus. Jednak po kilku godzinach granola może zmięknąć, dlatego najlepiej lody nakładać przed podaniem. Lody w zamrażalniku zrobią się bardzo twarde.
Uwagi
*Najlepiej górskich lub zwyczajnych, ale wtedy część odrobinę zmielić.
**Można dać mniej mleka, jeśli lody mają być bardziej bananowe i bardziej twarde.
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]