cottage pie z guinessem czyli zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków

cottage pie z guinessem czyli zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków

Znacie cottage pie? Dla tych, co nie wiedzą, jest to duszone mięso mielone z dodatkiem groszku i (lub) marchewki zapieczone pod pierzynką z gniecionych ziemniaków, najczęściej z dodatkiem sera, które z góry tworzą skorupkę, a w środku pozostają kremowe. W przedstawianej wersji dodałam też guiness’a, który choć mało wyczuwalny, zdecydowanie podnosi walory smakowe tego dania.

Przejdź prosto do przepisu

DSC_4354

Ta pyszna zapiekanka z mięsa mielonego jest typowym daniem z Wielkiej Brytanii, przygotowywanym oryginalnie przede wszystkim przez te biedniejsze warstwy społeczne z resztek mięsa z pieczeni i (tanich) ziemniaków. Inna nazwa to shepards’ pie, choć ta zazwyczaj kojarzy się z wersją jagnięcą.

cottage pie-001

I jeszcze ciekawostka. Oglądaliście Przyjaciół? Pamiętacie odcinek jak Rachel zrobiła angielski deser- trifle i dodała do niego mięsa, myśląc, że Anglicy są po prostu dziwni? Tak naprawdę skleiły jej się strony i zrobiła częściowo deser, a częściowo właśnie cottage pie.

Ale najważniejsze, że Joe’mu smakowało. What’s not to like? Jam good, custard good, beef goood .

DSC_4462

cottage pie z guinessem czyli zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 0,7 kg mięsa mielonego (wołowego lub cielęcego)
  • 0,7-1kg ziemniaków (sypkich)*
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • szklanka groszku
  • szklanka guiness'a (lub innego piwa lub bulionu)
  • 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 gałązki tymianki lub łyżeczka suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 50-100g masła*
  • 100-150ml mleka (lub mleka na pół ze śmietaną)*
  • 1 szklanka startego sera np. cheddar (ok. 80g)
  • sól i pieprz
Sposób
  1. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ugnieść lub wycisnąć specjalną prasą. Dodać masła, mleka lub śmietany i ser. Dokładnie wymieszać.
  2. Mięso przyrumienić na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu (najlepiej w kilku partiach, żeby nie było zbyt dużo mięsa na raz), przełożyć do miski i odstawić.
  3. Na średnim ogniu zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem i tymiankiem (bez łodyżek). Dodać mięso, koncentrat, łyżeczkę soli, guiness'a oraz marchewkę pokrojoną w kosteczkę i gotować na średnim ogniu kilka minut. Zmniejszyć ogień i dusić koleje 20-30 min., aż płyn się zredukuje (bez przykrycia). Doprawić do smaku i dodać groszek.
  4. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć ziemniakami (im bardziej nierówna powierzchnia, tym lepiej, można też zrobić "kratki widelcem) i piec przez ok. 30 min. w 180C, aż ziemniaki się ładnie przyrumienią. Można na ostatnie kilka minut włączyć grilla.
  5. Przed podaniem odczekać co najmniej 15-30 minut, aż zapiekanka trochę stężeje.
Uwagi
Na zdjęciu zapiekanka zrobiona z 1kg ziemniaków. Warstwa wychodzi dość gruba. Jak ma być cieńsza, zmniejszyć ilość ziemniaków do 0,7kg.
Masła, mleka i śmietany oraz sera dać według uznania, jak na puree. Wszytko zależy od ziemniaków. Ale zasada im więcej masła (i sera), tym lepiej, się sprawdza.


Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

6 Odpowiedzi

  1. Głodna się zrobiłam patrząc na zdjęcia… wygląda bardzo smacznie! 🙂

  2. Uwielbiam cottage pie, ale z Guinessem jeszcze nie robiłem. Muszę wypróbować ten patent! 🙂

  3. Ale fajnie, że wspomniałaś o Przyjaciołach. To mój ulubiony serial, więc doskonale pamiętam ten odcinek 🙂

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):