cottage pie z guinessem czyli zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków

cottage pie z guinessem czyli zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków

Znacie cottage pie? Dla tych, co nie wiedzą, jest to duszone mięso mielone z dodatkiem groszku i (lub) marchewki zapieczone pod pierzynką z gniecionych ziemniaków, najczęściej z dodatkiem sera, które z góry tworzą skorupkę, a w środku pozostają kremowe. W przedstawianej wersji dodałam też guiness’a, który choć mało wyczuwalny, zdecydowanie podnosi walory smakowe tego dania.

Przejdź prosto do przepisu

DSC_4354

Ta pyszna zapiekanka z mięsa mielonego jest typowym daniem z Wielkiej Brytanii, przygotowywanym oryginalnie przede wszystkim przez te biedniejsze warstwy społeczne z resztek mięsa z pieczeni i (tanich) ziemniaków. Inna nazwa to shepards’ pie, choć ta zazwyczaj kojarzy się z wersją jagnięcą.

cottage pie-001

I jeszcze ciekawostka. Oglądaliście Przyjaciół? Pamiętacie odcinek jak Rachel zrobiła angielski deser- trifle i dodała do niego mięsa, myśląc, że Anglicy są po prostu dziwni? Tak naprawdę skleiły jej się strony i zrobiła częściowo deser, a częściowo właśnie cottage pie.

Ale najważniejsze, że Joe’mu smakowało. What’s not to like? Jam good, custard good, beef goood .

DSC_4462

cottage pie z guinessem czyli zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 0,7 kg mięsa mielonego (wołowego lub cielęcego)
  • 0,7-1kg ziemniaków (sypkich)*
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • szklanka groszku
  • szklanka guiness'a (lub innego piwa lub bulionu)
  • 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 gałązki tymianki lub łyżeczka suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 50-100g masła*
  • 100-150ml mleka (lub mleka na pół ze śmietaną)*
  • 1 szklanka startego sera np. cheddar (ok. 80g)
  • sól i pieprz
Przygotowanie
  1. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ugnieść lub wycisnąć specjalną prasą. Dodać masła, mleka lub śmietany i ser. Dokładnie wymieszać.
  2. Mięso przyrumienić na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu (najlepiej w kilku partiach, żeby nie było zbyt dużo mięsa na raz), przełożyć do miski i odstawić.
  3. Na średnim ogniu zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem i tymiankiem (bez łodyżek). Dodać mięso, koncentrat, łyżeczkę soli, guiness'a oraz marchewkę pokrojoną w kosteczkę i gotować na średnim ogniu kilka minut. Zmniejszyć ogień i dusić koleje 20-30 min., aż płyn się zredukuje (bez przykrycia). Doprawić do smaku i dodać groszek.
  4. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć ziemniakami (im bardziej nierówna powierzchnia, tym lepiej, można też zrobić "kratki widelcem) i piec przez ok. 30 min. w 180C, aż ziemniaki się ładnie przyrumienią. Można na ostatnie kilka minut włączyć grilla.
  5. Przed podaniem odczekać co najmniej 15-30 minut, aż zapiekanka trochę stężeje.
Uwagi
Na zdjęciu zapiekanka zrobiona z 1kg ziemniaków. Warstwa wychodzi dość gruba. Jak ma być cieńsza, zmniejszyć ilość ziemniaków do 0,7kg.
Masła, mleka i śmietany oraz sera dać według uznania, jak na puree. Wszytko zależy od ziemniaków. Ale zasada im więcej masła (i sera), tym lepiej, się sprawdza.

Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

6 Odpowiedzi

  1. Głodna się zrobiłam patrząc na zdjęcia… wygląda bardzo smacznie! 🙂

  2. Uwielbiam cottage pie, ale z Guinessem jeszcze nie robiłem. Muszę wypróbować ten patent! 🙂

    • Zielony Środek

      koniecznie. plusem jest też fakt, że resztę guinessa trzeba od razu wypić;))

  3. Ale fajnie, że wspomniałaś o Przyjaciołach. To mój ulubiony serial, więc doskonale pamiętam ten odcinek 🙂

    • Zielony Środek

      jest świetny. można do niego wracać wiele razy i zawsze śmieszy;)

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):