Mam wrażenie, że dopiero co zaczęła się wiosna, a zaraz będzie lato i najdłuższy dzień w roku. Trochę żałuję, że nie będzie mnie w Gdyni, bo na Cudawiankach będzie zarówno tata Waglewski, jak i jego synowie. No ale w Nicei mamy święto muzyki i w całym mieście będą odbywać się małe koncerty z kulminacją przy plaży. Niestety jest to raczej taki spęd i żadnych fajnych wykonawców nie będzie, no chyba że ktoś lubi Conchitę Wurst.
Ale może przejdę do bakłażanów. Oprócz pomidorów, żadne warzywo nie kojarzy mi się tak mocno z latem. Bakłażan z grilla, pieczony z pomidorami czy w minestrone z dużą ilością bazylii. Lubię go za jego fajną konsystencję i delikatny smak, którym można manipulować. W połączeniu z dorszem i suszonymi pomidorami smakuje wyśmienicie.
Danie jest proste i w miarę szybkie w przygotowaniu. Można pominąć też krok z soleniem bakłażana, ale ja lubię jak puści on trochę wody.
- 3 małe bakłażany lub 2 większe
- 350g filetu z dorsza
- 7 suszonych pomidorów
- 1 mała cebulka
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka płatków chili
- garść pietruszki
- garść bazylii
- trochę parmezanu do posypania
- sok z cytryny
- sól
- Bakłażany umyć, przekroić na pół i posypać dużą ilością soli. Odstawić na co najmniej pół godziny, żeby puściły wodę. Następnie dobrze je opłukać i osuszyć. W miąższu zrobić nacięcia, uważać przy tym, żeby nie rozciąć skóry. Natrzeć oliwą z oliwek. Piec w 190C przez ok 30 min., aż bakłażan będzie miękki. Łyżką wyciągnąć miąższ, pokroić go na mniejsze kawałki.
- Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć z posiekanym czosnkiem, aż zmięknie.
- Dorsza dobrze opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki ok 1cm. Przełożyć do miski. Dodać cebulę z czosnkiem, bakłażana, pokrojone suszone pomidory, posiekaną bazylię i pietruszkę oraz płatki chilli. Dosolić do smaku, dodać trochę soku z cytryny.
- Skóry bakłażanów wypełnić farszem. Posypać parmezanem i piec w 200C przez ok 12 min. Na ostatni 2 min. można włączyć funkcję grilla, żeby ser się lekko przypiekł.
- Po wyciągnięciu z piekarnika pozwolić bakłażanom odpocząć z 5 min. przed jedzeniem.
pyszna propozycja!