Rano często nie ma czasu i chęci na gotowanie, poza tym nie zawsze ma się ochotę na wielkie śniadanie (mówię tutaj o tygodniu, weekend to zupełnie osobny temat). Ja zazwyczaj wybieram jakiś owoc, koktajl, rzadziej owsiankę, a najchętniej muffina. Staram się, żeby były one stosunkowo zdrowe: czyli nie zawierały tony cukru, za to zawierały trochę orzechów, płatków owsianych, owoców czy warzyw. Wielkim hitem były muffiny bananowe z płatkami owsianymi, do których wracam dość często. Ale czasem wybieram też wersje wytrawne, np. prezentowaną dziś, z marchewką, serem i suszonymi pomidorami.
Do ciasta dodałam też trochę kaszy jaglanej, bo ponoć jest super zdrowa, no i mam jej duży zapas do zużycia, a nie za bardzo przepadam za wersją ugotowaną. Można ją pominąć i dodać więcej mąki, ale po co sobie odbierać cenne witaminy i minerały?
Ciasto wychodzi dość gęste, ale ładnie wyrasta i muffinki nie wychodzą suche ani kleiste. Właściwie byłam zaskoczona, jak fajną mają konsystencję. To na pewno zasługa kaszy jaglanej.
Dodałam suszonego pomidora, ale myślę że można go zastąpić np. boczkiem. Boczek z serem jest idealnym połączeniem. Uwielbiam.
- 70 g (trochę ponad ½ szklanki) mąki orkiszowej 700
- 50 g (1/4 szklanki) kaszy jaglanej
- 2 jajka
- 2 marchewki (100 g)
- 1 mała cebulka (50 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (lub inny tłuszcz)
- 80 g (1 szklanka) startego żółtego sera (np. cheddar)
- 2 duże łyżki jogurtu naturalnego
- 5-6 suszonych pomidorów
- duża szczypta soli, płatków chili, cukru, kminu rzymskiego mielonego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- trochę soku z cytryny
- Kaszę zalać wrzątkiem i potrzymać 10-20 min.
- Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulkę obrać i drobno pokroić.
- Cebulkę podsmażyć kilka minut na średnim ogniu na oliwie. Dodać przyprawy i marchewkę i trzymać kolejnych kilka minut, aż marchewka trochę zmięknie. Zdjąć z ognia i ostudzić.
- Suszone pomidory pokroić na drobne kawałki.
- Kaszę odcedzić, przepłukać zimną wodą. Zmiksować z jajkami na gładko. Dodać jogurt oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
- W misce przesiać mąkę i sodę oczyszczoną. Dodać ser i wymieszać. Dodać marchewkę z cebulą, jajka z kaszą oraz pomidory i wymieszać do połączenia składników.
- Foremki posmarować masłem lub użyć papilotek i napełnić masą.
- Piec w 180C ok 17-20 min., aż muffiny będą ładnie przypieczone.
Kaszę jaglaną można pominąć i dodać 2 łyżki mąki.
Mąkę można zastosować zwykłą, pszenną.
Z dodatkiem suszonych pomidorów na pewno są pyszne!
jak się lubi suszone pomidory oczywiście. a ja uwielbiam ! 🙂