Szybkie placki z hummusu z marchewką i brokułem

Ostatnie parę wpisów to ciecierzyca na różne sposoby: pieczona, chrupiąca przekąska, następnie hummus (z dynią), czyli pasta z cieciorki z tahiną, a dziś alternatywny sposób wykorzystania pasty, czyli placki z hummusu.

Przejdź prosto do przepisu

kotleciki z cieciorki

Placki są super proste w przygotowaniu, pod warunkiem, że mamy pod ręką hummus;) Dodałam też marchewki (startej) i brokuła (podgotowanego), co sprawdziło się świetnie, ale wybór dodatków jest dowolny i można wykorzystać to co się akurat ma pod ręką, albo nawet resztki z obiadu.

Pastę z ciecierzycy, którą użyłam, była z dodatkiem dyni, ale oczywiście każda się nada, a domowa będzie najlepsza.

kotleciki z cieciorki

Placki mają jedną wielką zaletę: spowodują, że częściej będę robić hummus. Wcześniej miałam obawy, czy wszytko zjemy i czy na pewno mam na niego ochotę przez parę dni z rzędu. Teraz problemu nie ma: jednego dnia będę jeść go jako pastę, a np. 2 dni później przerobie na placki ❤️.

kotleciki z cieciorki

szybkie placki z hummusu z marchewką i brokułem
 
na 2 male lub 1 duża porcję
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 200ml hummusu
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • szklanka różyczek brokuła
  • garść pietruszki
  • przyprawy: duża szczypta pieprzu cayenne, kminu rzymskiego, wędzonej papryki (wg uznania)
  • sól do smaku
  • do podania: ser feta, jogurt naturalny, pomidor, kawałek ogórka, kawałek cebuli
Przygotowanie
  1. Dosolić i doprawić hummus wg uznania. Powinien być wyrazisty i aromatyczny.
  2. Dodać jajko oraz drobno posiekaną pietruszkę i dobrze wymieszać.
  3. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Brokuła podgotować w osolonej wodzie al dente.
  5. Warzywa dodać do masy i zamieszać.
  6. Smażyć na średnio rozgrzanej patelni z odrobiną masła po 5-6 min. z każdej strony, do ładnego przyrumienienia. Mi wyszło 6 sztuk.
  7. Podawać z fetą rozrobioną z jogurtem naturalnym i sałatka z pomidora, ogórka cebuli.
CZYTAJ DALEJ  Włoskie babki świąteczne – tradycyjny deser z włoskim akcentem
Uwagi
Wykorzystałam hummus z dynią z poprzedniego przepisu i dodałam jedynie szczyptę pieprzu cayenne.

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):