cottage pie z guinessem czyli zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków

Znacie cottage pie? Dla tych, co nie wiedzą, jest to duszone mięso mielone z dodatkiem groszku i (lub) marchewki zapieczone pod pierzynką z gniecionych ziemniaków, najczęściej z dodatkiem sera, które z góry tworzą skorupkę, a w środku pozostają kremowe. W przedstawianej wersji dodałam też guiness’a, który choć mało wyczuwalny, zdecydowanie podnosi walory smakowe tego dania.

Przejdź prosto do przepisu

DSC_4354

Ta pyszna zapiekanka z mięsa mielonego jest typowym daniem z Wielkiej Brytanii, przygotowywanym oryginalnie przede wszystkim przez te biedniejsze warstwy społeczne z resztek mięsa z pieczeni i (tanich) ziemniaków. Inna nazwa to shepards’ pie, choć ta zazwyczaj kojarzy się z wersją jagnięcą.

cottage pie-001

I jeszcze ciekawostka. Oglądaliście Przyjaciół? Pamiętacie odcinek jak Rachel zrobiła angielski deser- trifle i dodała do niego mięsa, myśląc, że Anglicy są po prostu dziwni? Tak naprawdę skleiły jej się strony i zrobiła częściowo deser, a częściowo właśnie cottage pie.

Ale najważniejsze, że Joe’mu smakowało. What’s not to like? Jam good, custard good, beef goood .

DSC_4462

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego (wołowego lub cielęcego)

0,7-1kg ziemniaków (sypkich)*

1 duża cebula

2-3 ząbki czosnku

2 nieduże marchewki

szklanka groszku

szklanka guiness’a (lub innego piwa, bulionu albo trochę wody)

1 duża łyżka koncentratu pomidorowego lub 1 pomidor drobno pokrojony(wtedy można dać mniej płynu)

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka soli

50-100g masła*

trochę mleka lub śmietany*

1/2-1 szkl. startego sera np. cheddar

sól i pieprz

Sposób:

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ugnieść lub wycisnąć specjalną prasą. Dodać masła, mleka lub śmietany i ser. Dokładnie wymieszać.

Mięso przyrumienić na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu (najlepiej w kilku partiach, żeby nie było zbyt dużo mięsa na raz), przełożyć do miski i odstawić.

CZYTAJ DALEJ  Wytrawne placki z dyni

Na średnim ogniu zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem i tymiankiem (bez łodyżek). Dodać mięso, koncentrat, łyżeczkę soli, guiness’a oraz marchewkę pokrojoną w kosteczkę i gotować na średnim ogniu kilka minut. Zmniejszyć ogień i dusić koleje 20-30 min., aż płyn się zredukuje (bez przykrycia). Doprawić do smaku i dodać groszek.

Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć ziemniakami (im bardziej nierówna powierzchnia, tym lepiej, można też zrobić „kratki widelcem) i piec przez ok. 30-40 min. w 200C, aż ziemniaki się ładnie przyrumienią. Można na ostatnie kilka minut włączyć grilla.

Przed podaniem odczekać z 10 minut, aż zapiekanka trochę stężeje.

Na zdjęciu zapiekanka zrobiona z 1kg ziemniaków. Warstwa wychodzi dość gruba. Jak ma być cieńsza, zmniejszyć ilość ziemniaków do 0,7kg.[br]Masła, mleka i śmietany oraz sera dać według uznania, jak na puree. Wszytko zależy od ziemniaków. Ale zasada im więcej masła (i sera), tym lepiej, się sprawdza.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

6 komentarzy

  1. Ale fajnie, że wspomniałaś o Przyjaciołach. To mój ulubiony serial, więc doskonale pamiętam ten odcinek 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *