jajka w batatach z pomidorami

Wielokrotnie pisałam, że moim ulubionym posiłkiem jest śniadanie weekendowe, a tu się okazuje, że ostatnim wpisem na ten temat były placki z ricotty! Zatem postanowiłam się poprawić i dziś dodaję jajka w batatach. Myślę, że jest to bardziej pomysł niż przepis, bo bardzo łatwo można go zmodyfikować po swojemu, niemniej na pewno wyjdzie smacznie i pożywnie, a co najważniejsze w słonecznych kolorach!

Przejdź prosto do przepisu

jajka-w-batatach

Takie śniadanie jest szczególnie wskazane, gdy na dworze szaro i ponuro… I to nie tylko dzięki kolorystyce. Batat poza tym, że jest pyszny, jak gdyby spokrewniony jednocześnie z ziemniakiem i dynią, to jest też kopalnią wartości odżywczych!

„Biorąc pod uwagę zawartość błonnika, złożonych węglowodanów, białka, tłuszczu, witamin A, B, C, E, K, makro – i mikropierwiastków batat w rankingu warzyw zdobył pozycję warzywa o najwyższej wartości odżywczej”  Żródło.

DSC_4896

Do towarzystwa dodałam pomidora, odrobinę czosnku i pietruszki. Świetnie pasuje też świeża kolendra, pieprz cayenne lub wędzona papryka. Doprawiać można według uznania, a na koniec wybrać dowolne dodatki: ser, jogurt naturalny, czy kwaśną śmietanę. Bez dodatków też będzie super.

DSC_4903

jajka w batatach z pomidorami
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 nieduży batat
  • 2 małe pomidory (albo jeden średni)
  • kilka jajek
  • 1 ząbek czosnku
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
Przygotowanie
  1. Bataty obrać i pokroić w 1,5 cm kostkę.
  2. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i drobno pokroić.
  3. Batata podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy przez 2 minuty, mieszając raz na jakiś czas. Zmniejszyć ogień, dodać pomidora, masło oraz posiekany czosnek, posolić i chwilę smażyć, aż bataty zaczną mięknąć.
  4. Wbić jajka w przygotowane miejsca, przykryć pokrywką i piec ok. 10 minut na małym ogniu, aż jajka będą odpowiednio ścięte.
  5. Posypać pietruszką lub innym, dowolnym dodatkiem.
CZYTAJ DALEJ  quesadillas z jajecznicą ze szpinakiem i sosem z chipotle
Uwagi
Pietruszkę można zastąpić kolendrą, z przypraw można dodać kmin, pieprz cayenne lub wędzoną paprykę. Można też posypać serem, albo podać z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]

Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

7 komentarzy

  1. Jest to jedno z najlepszych śniadań jakie jadłam, połączenie batatów z pomidorem i aromatem czosnku – rewelacja!

  2. Takiemu śniadanku mówię zdecydowanie tak! Ja bym tu jeszcze dodała sporo chilli, bo uwielbiam jego połączenie ze słodkimi batatami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):