Wielokrotnie pisałam, że moim ulubionym posiłkiem jest śniadanie weekendowe, a tu się okazuje, że ostatnim wpisem na ten temat były placki z ricotty! Zatem postanowiłam się poprawić i dziś dodaję jajka w batatach. Myślę, że jest to bardziej pomysł niż przepis, bo bardzo łatwo można go zmodyfikować po swojemu, niemniej na pewno wyjdzie smacznie i pożywnie, a co najważniejsze w słonecznych kolorach!
Takie śniadanie jest szczególnie wskazane, gdy na dworze szaro i ponuro… I to nie tylko dzięki kolorystyce. Batat poza tym, że jest pyszny, jak gdyby spokrewniony jednocześnie z ziemniakiem i dynią, to jest też kopalnią wartości odżywczych!
„Biorąc pod uwagę zawartość błonnika, złożonych węglowodanów, białka, tłuszczu, witamin A, B, C, E, K, makro – i mikropierwiastków batat w rankingu warzyw zdobył pozycję warzywa o najwyższej wartości odżywczej” Żródło.
Do towarzystwa dodałam pomidora, odrobinę czosnku i pietruszki. Świetnie pasuje też świeża kolendra, pieprz cayenne lub wędzona papryka. Doprawiać można według uznania, a na koniec wybrać dowolne dodatki: ser, jogurt naturalny, czy kwaśną śmietanę. Bez dodatków też będzie super.
- 1 nieduży batat
- 2 małe pomidory (albo jeden średni)
- kilka jajek
- 1 ząbek czosnku
- garść natki pietruszki
- sól
- oliwa z oliwek
- łyżka masła
- Bataty obrać i pokroić w 1,5 cm kostkę.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i drobno pokroić.
- Batata podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy przez 2 minuty, mieszając raz na jakiś czas. Zmniejszyć ogień, dodać pomidora, masło oraz posiekany czosnek, posolić i chwilę smażyć, aż bataty zaczną mięknąć.
- Wbić jajka w przygotowane miejsca, przykryć pokrywką i piec ok. 10 minut na małym ogniu, aż jajka będą odpowiednio ścięte.
- Posypać pietruszką lub innym, dowolnym dodatkiem.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
[…] Przepis pochodzi ze strony: zielonysrodek.pl […]
Jest to jedno z najlepszych śniadań jakie jadłam, połączenie batatów z pomidorem i aromatem czosnku – rewelacja!
jeszcze raz bardzo dziękuję Marzeno i mam nadzieję, że inne przepisy też zasmakują:)
zapowiada się bardzo smacznie!!
Takiemu śniadanku mówię zdecydowanie tak! Ja bym tu jeszcze dodała sporo chilli, bo uwielbiam jego połączenie ze słodkimi batatami 🙂
chilli to faktycznie świetnt pomysł????
Wygląda znakomicie! 🙂