omlet z batatem i ricottą
bezglutenowe, na słodko, placki i kotleciki, przepis, śniadania, wegetariańskie

omlet z batatem i ricottą

0 komentarzy

Przepadam za batatami. W każdej postaci. Na słodko i na słono. I za omletami też. Dlatego pomyślałam, że można połączyć te dwie miłości i zalać to wszytko słodko-słonym palonym masłem z orzechami i syropem klonowym,a dla koloru dodać ricotty.
Przejdź prosto do przepisu

omlet z batatem i ricottą

Przygotowanie jest bardzo proste pod warunkiem, że ma się upieczonego batata. Dlatego najlepiej pomyśleć o tym wcześniej i np. upiec jednego batata z jakimś innym daniem. Taki batat poleży w lodówce kilka dni i będzie czekał, aż postanowimy go wykorzystać.

omlet z batatem i ricottą

Omlet wychodzi bardzo delikatny, dlatego trzeba uważać, żeby go nie porwać. Najciężej jest go obrócić na drugą stronę: ale z pomocą przychodzi talerz, którym przykrywamy omleta i odwracamy cała patelnie.  Następnie zsuwamy omleta z powrotem na patelnie, pomagając sobie łopatką.

omlet z batatem i ricottą

Całość zalewamy masłem przypalonym z dodatkiem syropu klonowego albo miodu i szczyptą soli. Myślę, że spokojnie można by zrobić wersję słoną: pominąć miód czy syrop i dodać liście szałwii.

omlet z batatem i ricottą

omlet z batatem i ricottą
 
porcja na 2 osoby
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 3 jajka o temp. pokojowej
  • pół szklanki upieczonego batata
  • garść pekanów bądź orzechów włoskich
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 3 łyżki masła
Przygotowanie
  1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  2. Żółtka zmiksować z batatem. Połączyć z białkiem.
  3. Rozgrzać patelnię, dodać łyżkę masła i gdy się zarumieni dodać masę jajeczną. Piec na średnim ogniu ok 15-20 min pod przykryciem, aż góra się zetnie, a dół będzie ładnie przypieczony.
  4. Przygotować orzechy z masłem: do garnka wsypać orzechy i 2 łyżki masła. Na średnim ogniu, często mieszając przyrumienić masło, aż osad zrobi się koloru brązowego. Przelać do naczynka, dodać szczyptę soli i 2 łyżki syropu lub miodu.
  5. Omleta odwrócić na drugą stronę przy pomocy talerza i piec kolejne kilka min.
  6. Połowę omleta wypełnić ricottą, przykryć i polać sosem z orzechami.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]