Białe grzane wino z jabłkiem, cynamonem, imbirem i rodzynkami

 

Grzane wino zazwyczaj kojarzy się z wersją czerwoną i choć uwielbiam się taką raczyć, ostatnio moje serce podbiła wersja biała. Jest bardziej delikatna, a za sprawą soku jabłkowego, miodu i rodzynek przepysznie słodka. Z kolei cynamon i imbir dodają nuty zimowo-świątecznej i w całym domu pięknie pachnie.

Przejdź prosto do przepisu

białe grzane wino z jabłkiem, cynamonem, rodzynkami i imbirem

Wino nada się każde, jednak ja preferuję wytrawne. W przypadku wykorzystania wina słodkiego, prawdopodobnie nie będzie trzeba już dosładzać. Z kolei jak macie ochotę na bardziej intensywne aromaty, można dodać gwiazdkę anyżu, kilka goździków lub odrobinę gotowej przyprawy do grzańca (lub piernika). Ja wolę jedna wersję prostszą.

białe grzane wino z jabłkiem, cynamonem, rodzynkami i imbirem

Z poniższego przepisu można też zrobić grzaniec bezalkoholowy, którym będą mogły się rozgrzewać również dzieci. Wystarczy wino zastąpić sokiem jabłkowym i ewentualnie pominąć miód.

białe grzane wino z jabłkiem, cynamonem, rodzynkami i imbirem

grzaniec z białego wina z jabłkiem, cynamonem, rodzynkami i imbirem
 
na ok. 1 litr
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 0,75 l białego wina
  • 0,3 l soku jabłkowego (najlepiej świeżo wyciskanego)
  • 1-2 jabłka
  • 3 laski cynamonu + więcej do dekoracji (lub mielonego według uznania)
  • 2 łyżki miodu (lub do smaku)
  • garść rodzynek
  • 3 cm kawałek imbiru
Przygotowanie
  1. Wino, sok, pokrojone jabłko, cienko pokrojony imbir, cynamon i rodzynki dodać do garnka i gotować na małym ogniu ok. pół godziny. Na koniec dodać miód i ewentualnie doprawić według uznania.
  2. Wino jest najlepsze jak się przegryzie, czyli najlepiej przygotować je kilka godzin przed planowanym podaniem.
Uwagi
Można też dodać: goździki, gwiazdki anyżu lub gotową przyprawę do grzańca.

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

5 komentarzy

  1. Bardzo lubię grzane wino, choć z uwagi na ciążę i teraz karmienie, to chyba już z dwa lata go nie piłam. No, ale zawsze robiłam z czerwonego, nigdy z białego. Ten napój wygląda bardzo zachęcająco 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):