Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć, wystarczy blaszkę wyłożyć surową masą (zmieniałam tylko trochę proporcje)! Póki co zrobiłam tę oto tartę z jabłkami. Jak dla mnie bomba. Świetna jako coś słodkiego po obiedzie, ale nada się też na śniadanie ????

Przejdź prosto do przepisu

tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

Spód to płatki owsiane, masło i trochę miodu. A górę stanowi mus z karmelizowanych jabłek, do którego nie daję cukru. Zatem w całym cieście jest tylko jedna duża łyżka miodu. Chyba nieźle?

Taki spód świetnie nadałby się też na tartę czekoladową, bananową czy nawet w wersji wytrawnej, gdyby pominąć miód.

Tylko uwaga! ciasto następnego dnia mięknie, ale w przypadku tej tarty z jabłkami jest to tylko i wyłącznie zaleta: ciasto zdecydowanie lepiej smakuje, jak trochę poleży.

tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

Chciałabym wytłumaczyć, dlaczego warto jeść płatki owsiane:

Są tanie i łatwo dostępne, są bardzo uniwersalne, nadają się zarówno na owsiankę, ale i do wypieków, ciastek i muffinów. Przy tym zawierają:

  • najwięcej białka z wszystkich zbóż (17%) i to tego najlepszego jakościowo;
  • najwięcej tłuszczy z wszystkich zbóż (7%), w większości są to nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • najwięcej błonnika (11%), którego korzystny wpływ na zdrowie jest nie do przecenienia! błonnik obniża cholesterol, zapewnia uczucie sytości, usprawnia pracę jelit, dobrze wpływa na mikroflorę w jelicie, która w dużej mierze jest odpowiedzialna za odporność organizmu; dla porównania w mące pszennej białej jest niecałe 3%;
  • oraz wapń, żelazo oraz wiele innych minerałów i witamin.

Do poczytania więcej tutaj, a tutaj porównanie wartości odżywczych mąki pszennej razowej z płatkami owsianymi.

A czym różnią się płatki owsiane zwykłe od górskich czy błyskawicznych?

W zasadzie tylko stopniem przetworzenia, czyli pokrojenia. Wartości odżywcze wszystkich trzech są zbliżone. Zwykłe są otrzymane z całego ziarna, a błyskawiczne są najdrobniejsze.

CZYTAJ DALEJ  pieczone klopsiki w sosie pomidorowym na dwa sposoby (w zasadzie nawet 4!)

tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek
 
blaszka o wymiarach 10x35cm, albo okrągła o średnicy 21cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 180g płatków owsianych
  • 100g masła
  • 60g miodu
  • szczypta soli
  • ⅓ łyżeczki sody
  • sok z cytryny*
  • 4-5 jabłek
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
  • łyżka masła
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Spód: płatki zmielić, wymieszać z solą i sodą. Dodać rozpuszczone (ew. lekko przypalone) masło, miód i wcisnąć trochę soku z cytryny i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny, albo aż masa trochę stężeje. Wcisnąć w blaszkę , ponakłuwać widelcem i piec w 180C przez ok. 13 minut, albo aż ciasto będzie ładnie przypieczone. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mus: jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić cukier z łyżeczką wody i gotować, aż zacznie się lekko karmelizować (uwaga, żeby nie przypalić). Dodać jabłka, łyżkę masła i szczyptę soli i gotować na średnim ogniu, aż jabłka się skarmelizują. W zależności od gatunku, jabłka zostaną w całości lub się rozpadną. Jeśli są w całości zmielić blenderem, ew. dodać odrobinę wody, gdyby masa była zbyt gęsta.
  3. Na spodzie rozłożyć ostudzoną masę. Udekorować wg uznania, np plastrami jabłka upieczonymi w maśle lub orzechami.
  4. Tarta najlepiej smakuje następnego dnia, gdy spód zmięknie.
Uwagi
*sok z cytryny dodajemy w celu aktywowania sody oczyszczonej.
Mus można też zrobić z pieczonych jabłek, dokładny przepis poniżej.

Do tarty super nadaje się mus z pieczonych jabłek bez cukru!

przecier z jabłek, mus jabłkowy, bez cukru

 

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

10 komentarzy

  1. wszystko super, robiłam z większej ilości składników bo na formę 24cm i dałam nawet mniej miodu do spodu niż w przepisie, wyszła pyszna w smaku 🤩 natomiast mam mała uwagę – moje 40g miodu to były 3 porządne łyżeczki, więc zastanawiam się jakim cudem 60g miodu to „jedna duża łyżka” 🤔

    • też ciągle nie miałam, aż w końcu przyniósł mi Mikołaj:) radze nie czekać i po prostu sobie kupić, bo świetnie się kroi taką tartę!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):