Robiąc klopsiki w sosie pomidorowym nigdy nie potrafię się zdecydować, którą wersję przygotować. Tą z delikatnym, słodkawym sosie w akompaniamencie purée z ziemniaków lub makaronu, czy może wersję bardziej pikantną, trochę orientalną, a jako dodatki pieczone bataty, ryż, jogurt i awokado. Są to ciężkie wybory i żeby sobie ułatwić życie i zadowolić wszystkie zachcianki, przygotowuję dużą porcję klopsików i najpierw jem je w wersji delikatniejszej, a następnie za pomocą kilku przypraw przekształcam w wersję drugą.
przejdź prosto do przepisuAle takie klopsiki można jeść też same, jako przekąskę! Wystarczy podać je z wykałaczkami i opcjonalnie kawałkiem chleba. Można tez zrobić słynną w Nowym Jorku kanapkę z klopsikami: ciepłe klopsiki z sosem układamy w bagietce (z której można wyjąć część chleba, żeby zrobić miejsce na klopsiki), posypujemy startym serem i zapiekamy, aż ser się rozpuści. Taką kanapkę uwielbiał Joe z Friendsów 🙂
Klopsiki zazwyczaj robię z cielęciny, bo wychodzą najbardziej delikatne, ale nada się też wołowina, czy wołowina na pół z wieprzowiną.
Do klopsików dodaję płatki owsiane, ale powód jest banalny: nie kupuję bułki tartej, a nie zawsze mam akurat chleb, poza tym nie lubię go mielić w moi blenderze. Płatki są zatem prostszym rozwiązaniem, i obiecuję, nie są wyczuwalne.
Którą opcję wybierasz? A może, podobnie jak ja, obydwie ?
Do klopsików można przygotować frytki z batatów.
- 700 g mięsa mielonego (np. cielęcego)*
- mała cebula
- duża garść pietruszki
- opcjonalnie garść kolendry
- 1-1,5 łyżeczki soli
- pieprz
- 2 jajka
- ⅔ szklanki płatków owsianych lub bułki tartej
- kilka łyżek startego parmezanu
- sos:
- 700 ml passaty, sosu pomidorowego lub 2 puszki pomidorów w puszczce
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- trochę soli
- do zaostrzenia do połowy porcji:
- 1 łyżeczka kuminu mielonego
- ½ łyżeczki kolendry mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- odrobina cynamonu (opcjonalnie)
- Płatki dobrze zmielić. Cebulę drobno posiekać. Pietruszkę drobno pokroić.
- Mięso wymieszać z wszystkim składnikami i ulepić klopsiki, które należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wychodzi ok 25 sztuk.**
- Klopsiki piec w 200C przez około 10 minut, albo aż trochę się przypieką.
- Sos: Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oliwy z dużą łyżką masła. Dodać posiekany czosnek i smażyć kolejne kilka minut. Dodać sos pomidorowy lub pokrojone pomidory z puszki wraz z sosem. Butelkę bądź puszki wypłukać wodą i zawartość wylać do garnka. Dusić, aż trochę zgęstnieje. Dosolić do smaku, opcjonalnie dodać trochę cukru, gdyby było za kwaśne.
- Dodać klopsiki i dusić jeszcze z 10 minut.
- Podawać z ziemniakami, makaronem i parmezanem, albo same z wykałaczkami.
- Gdy połowa zostanie zjedzona, klopsiki można przerobić na wersję bardziej pikantną dodając przyprawy z listy powyżej, wymieszać, chwilę pogotować i doprawić wg uznania. Podawać z pieczonymi batatami***, awokado, jogurtem, opcjonalnie z ryżem i posypać posiekaną kolendrą.
**Parmezan trochę wytapia się podczas pieczenia. Wszystko przełożyć do sosu, wraz z ewentualnymi sokami.
***Pieczone bataty: bataty pokroić na łódeczki, posmarować olejem, ułożyć na blasze i piec w 220C, aż będą ładnie przypieczone. Opcjonalnie można zrobić frytki z batatów, link powyżej przepisu.
Dopiero znalazłam Pani stronę. Zrobiłam klopsiki, najlepszy przepis jaki wypróbowałam do tej pory, klopsiki przepyszne sos również. Zaraz przejrzę inne przepisy, pozdrawiam serdecznie .
Czy mięso z indyka też się nada ? 🙂
oczywiście!
Noooo wyglądają rewelacyjnie ,pysznie 🙂