Czy wiecie, że bataty to jedne z najzdrowszych i najbardziej bogatych w wartości odżywcze warzyw? Są napakowane antyoksydantami, mnóstwem minerałów i witamin, mają działanie przeciwzapalne i pomagają regulować stężenie glukozy we krwi oraz obniżyć insulinooporność. Do tego są pięknie pomarańczowe, pyszne i dostępne przez cały rok, co powoduje, że jem ich bardzo dużo, szczególnie zimą. Dodaję je do zup, curry, sałatek, ale moją najukochańszą formą podania są frytki z batatów.
przejdź prosto do przepisuMam na ich punkcie niemałą obsesję, mogłabym je jeść o każdej porze dnia i nocy. Gdy widzę je w karcie, muszę zamówić i bez problemu spędzę godzinę w metrze żeby udać się do miejsca, gdzie dają najlepsze frytki z batatów, jakie w życiu jadłam, do la Bellevilloise. Fakt są smażone, nie pieczone, za to takie chrupiące ? Jak będziecie w Paryżu to polecam, są tam też świetne koncerty i imprezy. Plus jazzowe brunche w niedziele.
Jak zrobić idealne frytki z batatów
Żeby frytki z batatów faktycznie wyszły chrupiące, trzeba przestrzegać kilka prostych zasad:
- frytki kroimy w dość cienkie i równe kawałki, ok 0,6-0,7 cm będzie idealnie (im bardziej równe tym lepiej się upieką, ale tak między 0,5 a 1 cm)
- frytki myjemy i moczymy w zimnej wodzie, co najmniej 30 minut, a najlepiej godzinę,
- dobrze suszymy,
- obtaczamy w odrobinie mąki ziemniaczanej lub innej skrobi,
- i delikatnie smarujemy olejem (nie oliwą z oliwek!, która powoduje, że miękną)
- nie dodajemy soli do pieczenia,
- frytki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
- układamy jedną koło drugiej, ale nie za ciasno,
- pieczemy w dobrze rozgrzany piekarniku, gdyby za szybko się przypalały, następnym razem należy zmniejszyć temperaturę, gdyby nie chciały się przypiec, zwiększyć,
- pieczemy tak długo, aż będą dobrze przypieczone,
- jak będą gotowe, w celu dodatkowego wysuszenia, można pozostawić w piekarniku na kilka minut z otwartymi drzwiczkami.
Oczywiście zdarza się, że wcale nie wyjdą idealnie: czasem batat jest zbyt mokry, czasem są za ciasno ułożone, można je wtedy piec dłużej, żeby trochę podeschły, albo zjeść miękkie, bo i tak są pyszne. Plus piekarnik piekarnikowi nie równy i trzeba kombinować. Zatem zapraszam do eksperymentów i życzę smacznego!
- 1 duży batat
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki oleju (np. rzepakowego lub z pestek winogron)
- Batata obieramy lub tylko porządnie szorujemy i kroimy na frytki o grubości ok. 0,6-0,7 cm. Można przyciąć batata z jednej strony żeby stabilniej leżał na desce.
- Następnie frytki moczymy w zimnej wodzie przez 30-60 minut.
- Odcedzamy i dokładnie suszymy.
- W misce lub torebce plastikowej mieszamy bataty z mąką, dodajemy olej i dokładnie obtaczamy.
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, równo jedna przy drugiej, ale nie za ciasno, bo zrobią się miękkie (para musi mieć jak uciekać).
- Pieczemy przez ok. 30-40 minut w 220C, w połowie pieczenia można odwrócić na drugą stronę.
- Gdy są już praktycznie gotowe, pozostawić w piekarniku na jeszcze kilka minut z uchylonymi drzwiczkami, żeby zrobiły się bardziej chrupiące.
- Posypać solą i podawać z jogurtem greckim lub guacamole, jako dodatek do mięsa lub ryby, lub dania na bazie sosu pomidorowego.
Frytki można przyprawić cynamonem, wędzoną lub ostrą papryką, kuminem.
Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?
Placki z brokuła z parmezanem
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

Faktycznie najlepsze 🙂
super, że zasakowały! 😀
Zakochałam się w batatowych frytkach po zjedzeniu u znajomej-od tamtej pory sama je robię i uwielbiam, niestety albo stety mam wspolnika, mężowi też smakują więc musze robić większą porcję:)
Najsmaczniejsze frytki. Dużo smaczniejsze od tych z Mc… 😉
no pyszne są, ale czasem przychodzi taka chwila, że te makowe smakują najlepiej haha