Kremowy kurczak z suszonymi pomidorami i parmezanem

Pachnące słońcem (no może w przenośni) suszone pomidory są najlepszym wspomnieniem lata. Zimą sprawdzają się wyjątkowo dobrze, a już najlepiej w kremowym sosie z parmezanem ❤️ Dodać do tego np. kurczaka i mamy pyszny obiad w zaledwie kilka chwil.

Przejdź prosto do przepisu

kremowy kurczak z suszonymi pomidorami i parmezanem

Sam sos jest obłędnie dobry. Ale czy może być inaczej, gdy do suszonych pomidorów dodamy wina, czosnku, śmietany i parmezanu?

kremowy kurczak z suszonymi pomidorami i parmezanem

Tylko zaraz ktoś powie, że za dużo tu tłuszczu, żeby było zdrowo! Ale czy na pewno?

Francuzi jedzą tyle sera, śmietany i masła, że aż strach, a mimo to są generalnie szczupli i prawdopodobnie są jednym z najzdrowszych narodów.

Z drugiej strony weźmy Amerykanów. Wszystko low fat, fat free.. a jajecznice z samych białek. I jak się kojarzy przeciętny Amerykanin?

Wiadomo, to co napisałam, jest bardzo dużym uproszczeniem i uogólnieniem, chcę tylko podkreślić, że nie warto bać się tłuszczu!

Z ciekawości wpisałam na stronie walmart hasło jogurt i trochę się przeraziłam, że z 35 stron wyników, aż 24 jest o obniżonej zawartości tłuszczu lub całkowicie go pozbawionych! Tutaj link.

kremowy kurczak z suszonymi pomidorami i parmezanem

Taki kurczak z suszonymi pomidorami najlepiej smakuje z gniecionymi ziemniakami, oczywiście z dużą ilością masła 😀

kremowy kurczak z suszonymi pomidorami i parmezanem

5.0 from 7 reviews
kremowy kurczak z suszonymi pomidorami i parmezanem
 
na 2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 400 g piersi z kurczaka (2 nieduże)
  • łyżka oliwy
  • szczypta płatków chili lub pieprzu cayenne
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kaparów (można pominąć)
  • 7-8 suszonych pomidorów (ok. 80 g)
  • ½ szklanki wina wytrawnego (białego lub różowego)
  • 50-100 ml bulionu (ew. wody)
  • ½ szklanki śmietany słodkiej 30%
  • 1 zaokrąglona łyżeczka mąki pszennej
  • duża garść parmezanu (plus więcej do podania)
  • łyżka masła (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • duża szczypta słodkiej papryki
  • pietruszka (lub bazylia)
CZYTAJ DALEJ  Sałatka z kurczakiem, awokado, cieciorką i nektarynką
Przygotowanie
  1. Kurczaka umyć i pokroić w paski wielkości polędwiczek. Wymieszać z łyżką oliwy, ½ ząbka czosnku (przeciśniętym), chili, ewentualnie kaparami oraz odrobiną soli i pieprzu.
  2. Pomidory pokroić w paseczki. Resztę czosnku drobno posiekać. Pomidory i czosnek podsmażyć w garnku (wystarczy oliwa z pomidorów). Dodać słodką paprykę oraz wino i na średnim ogniu zredukować o połowę.
  3. Mąkę rozrobić z odrobiną płynu, wymieszać ze śmietaną i 50 ml bulionu. Dodać do sosu i gotować, ciągle mieszając, kilka minut na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.
  4. W międzyczasie usmażyć kurczaka na dobrze rozgrzanej nieprzywierającej patelni, po kilka minut z każdej strony w celu przyrumienienia. Kurczak nie musi być całkowicie upieczony- dokończymy go w sosie. Nie dodawać więcej tłuszczu.
  5. Kurczaka przełożyć do sosu, dodać parmezan i więcej bulionu (lub wody) jeśli sos jest zbyt gęsty i gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu. Doprawić do smaku. Można dodać więcej śmietany lub łyżkę masła.
  6. Podawać posypane dodatkowym parmezanem i pietruszką (lub bazylią). Najlepiej smakuje z gniecionymi ziemniakami, ale może być też makaron albo ryż.
Uwagi
Smak sosu zależy od pomidorów i wina, gdyby wyszedł trochę kwaśny można dodać odrobinę cukru lub więcej śmietany.
Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

20 komentarzy

  1. Facet musi mieć kawę na ławę! Napisane: … jeśli sos jest zbyt gęsty i gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu… Chyba jak za rzadki? Wygląda pysznie. Na pewno to ugotuję! 🙂

  2. Świetny przepis.!! . Danie łatwe i pyszne .. chociaż go trochę zmodyfikowałam bo nie jem mąki i zamiast duetu śmietana+mąka używam mascarpone, którego konsystencja i łagodny smak równoważy chili :))

  3. Przepis super !! łatwy i pyszny.. troche zmodyfikowałam bo nie używam mąki i zamiast duetu śmietana + mąka daję mascarpone, którego kremowa konsystencja i łagodny smak równoważy chili

  4. Miałam takiego kurczaczka na dzisiejszy obiad – ależ było pyszne:) zdecydowanie będę powtarzać:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):