Pachnące słońcem (no może w przenośni) suszone pomidory są najlepszym wspomnieniem lata. Zimą sprawdzają się wyjątkowo dobrze, a już najlepiej w kremowym sosie z parmezanem ❤️ Dodać do tego np. kurczaka i mamy pyszny obiad w zaledwie kilka chwil.
Sam sos jest obłędnie dobry. Ale czy może być inaczej, gdy do suszonych pomidorów dodamy wina, czosnku, śmietany i parmezanu?
Tylko zaraz ktoś powie, że za dużo tu tłuszczu, żeby było zdrowo! Ale czy na pewno?
Francuzi jedzą tyle sera, śmietany i masła, że aż strach, a mimo to są generalnie szczupli i prawdopodobnie są jednym z najzdrowszych narodów.
Z drugiej strony weźmy Amerykanów. Wszystko low fat, fat free.. a jajecznice z samych białek. I jak się kojarzy przeciętny Amerykanin?
Wiadomo, to co napisałam, jest bardzo dużym uproszczeniem i uogólnieniem, chcę tylko podkreślić, że nie warto bać się tłuszczu!
Z ciekawości wpisałam na stronie walmart hasło jogurt i trochę się przeraziłam, że z 35 stron wyników, aż 24 jest o obniżonej zawartości tłuszczu lub całkowicie go pozbawionych! Tutaj link.
Taki kurczak z suszonymi pomidorami najlepiej smakuje z gniecionymi ziemniakami, oczywiście z dużą ilością masła 😀
- 400 g piersi z kurczaka (2 nieduże)
- łyżka oliwy
- szczypta płatków chili lub pieprzu cayenne
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kaparów (można pominąć)
- 7-8 suszonych pomidorów (ok. 80 g)
- ½ szklanki wina wytrawnego (białego lub różowego)
- 50-100 ml bulionu (ew. wody)
- ½ szklanki śmietany słodkiej 30%
- 1 zaokrąglona łyżeczka mąki pszennej
- duża garść parmezanu (plus więcej do podania)
- łyżka masła (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- duża szczypta słodkiej papryki
- pietruszka (lub bazylia)
- Kurczaka umyć i pokroić w paski wielkości polędwiczek. Wymieszać z łyżką oliwy, ½ ząbka czosnku (przeciśniętym), chili, ewentualnie kaparami oraz odrobiną soli i pieprzu.
- Pomidory pokroić w paseczki. Resztę czosnku drobno posiekać. Pomidory i czosnek podsmażyć w garnku (wystarczy oliwa z pomidorów). Dodać słodką paprykę oraz wino i na średnim ogniu zredukować o połowę.
- Mąkę rozrobić z odrobiną płynu, wymieszać ze śmietaną i 50 ml bulionu. Dodać do sosu i gotować, ciągle mieszając, kilka minut na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.
- W międzyczasie usmażyć kurczaka na dobrze rozgrzanej nieprzywierającej patelni, po kilka minut z każdej strony w celu przyrumienienia. Kurczak nie musi być całkowicie upieczony- dokończymy go w sosie. Nie dodawać więcej tłuszczu.
- Kurczaka przełożyć do sosu, dodać parmezan i więcej bulionu (lub wody) jeśli sos jest zbyt gęsty i gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu. Doprawić do smaku. Można dodać więcej śmietany lub łyżkę masła.
- Podawać posypane dodatkowym parmezanem i pietruszką (lub bazylią). Najlepiej smakuje z gniecionymi ziemniakami, ale może być też makaron albo ryż.
Trochę zmodyfikowałam tzn bez wina i kaparów ale wyszło super. Pozdrawiam
Facet musi mieć kawę na ławę! Napisane: … jeśli sos jest zbyt gęsty i gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu… Chyba jak za rzadki? Wygląda pysznie. Na pewno to ugotuję! 🙂
Tak, za rzadki. Dziękuję i pozdrawiam 😉
A robił ktoś ze schabu zamiast kurczaka?
Moje firmowe danie dla gości. Wszyscy się zajadają. Nie daję tylko kaparów i pietruszki.
Świetny przepis.!! . Danie łatwe i pyszne .. chociaż go trochę zmodyfikowałam bo nie jem mąki i zamiast duetu śmietana+mąka używam mascarpone, którego konsystencja i łagodny smak równoważy chili :))
Przepis super !! łatwy i pyszny.. troche zmodyfikowałam bo nie używam mąki i zamiast duetu śmietana + mąka daję mascarpone, którego kremowa konsystencja i łagodny smak równoważy chili
Super przepis! Pyszny obiad 😊
dzięki Kasia! 🙂
Pycha tylko nie dałam mąki wystarczy śmietana 30% i zgęstnieje z makaronem super szaleństwo.Polecam
oj z makaronem 😉 mniam. dzięki!
Pyszne wyszło, właśnie jemy z synem🙂
Kasiu bardzo mnie to cieszy! dzięki za wiadomość 😉
Moje ulubione danie ????
Dziękuję za ten przepis!! 5+
bardzo mi miło! dzięki ????
Jejku jak to pięknie wygląda :):):)
Miałam takiego kurczaczka na dzisiejszy obiad – ależ było pyszne:) zdecydowanie będę powtarzać:)
dzięki Aguś!! cieszę się, że zasmakowało! 🙂
Cudownie wygląda! 🙂
Wygląda doskonale! 🙂