faworki
na słodko, przepis, wegetariańskie

pyszne delikatne faworki z milionem bąbelków

6 komentarzy

Faworki, oczywiście tylko te domowe, darzę wielką miłością i choć wiem, że nie bardzo pasują tutaj tematycznie, bo co by nie było smażone placki z mąki pszennej do najzdrowszych nie należą, to jednak postanowiłam spróbować was zainspirować do ich zrobienia.W końcu tłusty czwartek jest tylko raz w roku, a ich jedzenie daje tyle radości!! (oczywiście pod warunkiem, że nie przesadzimy z ilością).

Przejdź prosto do przepisu

faworki

Widzicie ile mają bąbelków?? Czyż nie są cudne? To zasługa wtłaczania powietrza poprzez składanie ciasta i uderzanie wałkiem. Wystarczy to zrobić kilka razy.

Następnie ciasto rozwałkowujemy maksymalnie cienko i kroimy (ja lubię krótsze, ok 10 cm, żeby się nie łamały). W Środku robimy nacięcia, przez które wywijamy ciasto.

faworki

Smażymy na maksymalnie rozgrzanym tłuszczy (smalcu, oleju..) po kilka sekund z każdej strony. Ja lubię je delikatnie przypiec i smażę po 5 na raz.

faworki

Na koniec, po ostudzeniu, posypujemy porządną porcją cukru pudru. Smacznego !!

DSC_7049

pyszne delikatne faworki z milionem bąbelków
 
Na dość dużą porcję. Na zdjęciach faworki z połowy składników.
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • ok. 4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • łyżka spirytusu lub wódki
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
  1. Mąkę przesiać przez sitko. Dodać sól i wymieszać.
  2. Dodać żółtka, wódkę i stopniowo dodawać śmietanę. Zagnieść ciasto i chwilę wyrabiać. Powinno być dość twarde i nieklejące. Przykryć folią i odstawić na pół godziny.
  3. Teraz ciasto powinno być znacznie miększe. Chwilę wyrabiać. Następnie uderzać wałkiem i składać ciasto, w celu wtłoczenia jak największej ilości powietrza. Opcjonalnie można składać i rozwałkowywać.
  4. Ciasto przekroić na pół, delikatnie podsypać mąką blat i rozwałkować ciasto. Im cieniej tym faworki będą delikatniejsze.
  5. Ciasto pokroić na ok. 2 x 10 cm paski, w środku faworka zrobić nacięcie i wywinąć przez nie ciasto. (Najlepiej to zrobić stosunkowo szybko, zanim faworki zaczną wysychać. W sensie najpierw wszystkie wywinąć, potem smażyć.)
  6. Na patelni albo w garnku bardzo dobrze rozgrzać tłuszcz, ok 2 cm głębokości. (dobrze przed wrzuceniem większej ilości zrobić próbę). Faworki smażyć po kilka sekund na każdej stronie, przełożyć na papier kuchenny i następnie na kratkę do ostygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem i zajadać !
Uwagi
Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym.

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Porady
Herbata turecka, znana ze swojego intensywnego aromatu i głębokiego smaku, jest nie tylko napojem, ale także ważnym elementem kultury tureckiej....
Czytaj dalej
Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

6 komentarzy

  1. Kraina Sosny

    Fantastyczny patent! 🙂

  2. pyszne. potwierdzam 😉

  3. laNika_pl

    Pięknie Ci wyszły, widać że cieniutkie i chrupkie 🙂

    • Ania | zielonysrodek.pl

      dzięki! z tym chrupkie to może trochę ciężko dostrzec, ale faktycznie wyszły nieźle 😉

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):