To wracam po krótkiej przerwie! Trochę mnie nie było, ponieważ przyjechałam do Polski i jak to zwykle bywa, nie mam na nic czasu. Tu działka, tam spacer, impreza i do tego Euro. Byłam już na kurkach (które pysznie smakowały z jajkiem w koszulce), najadłam się jagód prosto z krzaka. Trochę mi przykro, że już po truskawkach, ale za to wszędzie czereśnie, maliny, jagody i borówki amerykańskie. A z czym najbardziej smakują mi letnie owoce? Oczywiście z czekoladą. I nie tylko mi, bo cała moja rodzina jest jej wielkim fanem! Ciasto czekoladowo migdałowe z czereśniami zostało zjedzone ekspresowo, a mój tata, który generalnie za ciastami nie przepada, zjadł dokładkę! Zatem wczoraj postanowiłam wypróbować na nich kolejny przepis, który już od dawna chciałam tutaj dodać i dzięki temu dziś na śniadanie była tarta czekoladowa z orzechami laskowymi. A ciasto na śniadanie to zawsze dobry pomysł ❤
tarta czekoladowa z orzechami laskowymi odpowiednia na śniadanie ????
Szczególnie jeśli jest to ciasto bez cukru (pomijając cukier, który jest już w czekoladzie), bez mąki, z orzechami, płatkami owsianymi i olejem kokosowym! Oryginalnie ciasto zrobiłam z pistacjami i truskawkami. Było pyszne, ale pistacje były praktycznie niewyczuwalne, zatem uznałam że trochę ich szkoda. Z laskowymi wyszło zdecydowanie ciekawiej. Można też spód zastąpić ulubionym kruchym (np. takim), ale nie będzie już tak zdrowo.
Ciasto jest też surowe, jest opcja bezglutenowa i wegańska, zatem mogą je jeść wszyscy, na wszystkich dietach! Może być jedzone jako przekąska i oczywiście na deser. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. A takie ciasta są najlepsze!
- spód: 1 szklanka płatków owsianych (110 g)
- 1 szklanka orzechów laskowych (150 g)
- ¾ szklanki wydrylowanych daktyli (ok. 100 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (ok. 50 g)
- 1-2 łyżki wody
- masa: 200 g gorzkiej czekolady
- 250 ml śmietanki (zwyczajnej albo np. kokosowej)*
- 1 łyżka oleju kokosowego**
- owoce: truskawki albo maliny i borówki lub jagody.
- Daktyle jeśli bardzo suche, można chwilę moczyć w gorącej wodzie.
- Orzechy uprażyć na patelni albo w piekarniku.
- Płatki owsiane dokładnie zmielić w malakserze. Odłożyć na bok. Zmielić orzechy. Dodać płatki, daktyle, szczyptę soli i rozpuszczony olej kokosowy i mielić, aż powstanie klejąca masa. W razie potrzeby dodać trochę wody. Masę wcisnąć w blachę, dobrze docisnąć (np. szklanką). Wstawić do zamrażalnika.
- Śmietanę podgrzać, zalać nią połamaną czekoladę i ew. olej kokosowy**. Chwilę poczekać i dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita i błyszcząca. Wylać na spód i trzymać w lodówce, aż stężeje, ok. 2 godziny.
- Na wierzchu ułożyć owoce. Ciasto najlepiej smakuje niezbyt zimne.
** Olej kokosowy powoduje, że masa przyjemniej rozpuszcza się w buzi. Można pominąć.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Świetny pomysł i wykonanie!
owoce i orzechy to to co lubię najbardziej 🙂 musi smakować obłędnie!
i jeszcze czekolada ! 😀
[…] bloga regularnie, wie jak bardzo kocham czekoladę (szczególnie na śniadanie!). Na blogu Ani zielonysrodek.pl znalazłam wspaniałą tartę z orzechami laskowymi pełną czekolady. […]
Ten spód musi być genialny w smaku…. o matko nie tylko spód a po prostu całość! 😀
no całkiem smacznie wyszło, faktycznie 😉
Prezentuje się pięknie 🙂 a szkoda ją jeść 🙂
dzięki 😉
Wspaniała tarta! Ja również uważam, że czekolada najlepiej smakuje na śniadanie (szczególnie ta domowa, którą właśnie od pewnego czasu postanowiłam przygotowywać, w tedy już w ogóle pozbywamy się dodatkowego cukru i tłuszczu!).
Zazdroszczę kurek i jagódek własnoręcznie pozbieranych <3
o domowa czekolada 😀 super! gdzie znajdę przepis?
http://allrecipes.com/recipe/236212/homemade-melt-in-your-mouth-dark-chocolate-paleo/ korzystałam z tego przepisu 😉 jest pyszna 🙂
no wygląda super, ale niestety nie do końca nazwałabym to czekoladą 😀
pyszne! i jakie zdrowe :):)
😀