tarta z labneh i owocami na orzechowo-czekoladowym spodzie (bez pieczenia)

Ostatnio robiliśmy labneh i wielu z was temat bardzo zaintrygował i jestem ciekawa, czy ktoś faktycznie go zrobił i jak się udał? I co z niego przygotowaliście? Ja jem go przede wszystkim na słodko i jakoś tak się składa, że zazwyczaj na śniadanie! A już najchętniej w formie ciasta, a ciasto na śniadanie (nie mówimy tu o weekendowym, bo to zupełnie inna bajka) to zawsze najfajniejszy pomysł. Szczególni jeśli jest to tarta z labneh i owocami! Ale spokojnie, można ją też zjeść na deser.

przejdź prosto do przepisu

A jest to tarta bardzo śniadaniowa, bo jej skład wygląda następująco: płatki owsiane i orzechy, daktyle, świeże owoce, labneh z mascarpone oraz kakao. Można by tych kilka składników zjeść na 100 różnych sposobów i chyba zawsze byłoby pysznie!

Proces przygotowania nie jest skomplikowany: wystarczy mocny mikser i kilka minut. Tarta jest surowa, zatem nie trzeba włączać piekarnika, co jest wyjątkowo przydatne, gdy na dworze turbo upał. Potem wystarczy już tylko wymieszać mascarpone z serkiem i udekorować owocami. Mogą to być truskawki z malinami i borówkami jak widać na zdjęciu. Ale pysznie będzie z jagodami prosto z lasu czy czereśniami ❤

À propos labneh: do tej pory robiłam go tylko z tego jogurtu, ale niedługo będę w Polsce to spróbuję z bałkańskiego, a w międzyczasie zrobię ze zwykłego.

Labneh robimy wg tego przepisu.

tarta z labneh i owocami na orzechowo-czekoladowym spodzie
 
forma 24 cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ¾ szklanki płatków owsianych (85g)*
  • 1 szklanka orzechów laskowych (140g)
  • 3 łyżki kakao (30g) lub więcej
  • 45g masła
  • 120-150g daktyli bez pestek
  • szczypta soli
  • 2-3 dniowe lebneh z 500g jogurtu greckiego (lub z 600g zwykłego) lub gęsty jogurt grecki, ok. 400g
  • opakowanie mascarpone (250g)
  • trochę syropu klonowego (1-2 łyżki)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • przykładowe owoce: truskawki, borówki i maliny lub czereśnie
CZYTAJ DALEJ  pieczone klopsiki w sosie pomidorowym na dwa sposoby (w zasadzie nawet 4!)
Przygotowanie
  1. Przygotować labneh wg instrukcji powyżej.
  2. Spód: orzechy zmielić z płatkami. Dodać kakao, sól i wymieszać. Daktyle zalać wrzątkiem. Jeśli suche potrzymać dłużej, jeśli wilgotne tylko chwilkę. Dodać do orzechów z rozpuszczonym masłem i mielić, aż powstanie klejąca masa. Jeśli jest za sucho dodać trochę wody po daktylach. Spróbować czy masa jest wystarczająco słodko, w razie potrzeby dodać trochę syropu klonowego. Masę przełożyć na formę (można wyłożyć papierem do pieczenia, żeby spód się nie przykleił) i uformować spód. Wstawić do lodówki na pół godziny.
  3. Mascarpone chwilę miksować, dodać labneh, wanilię i syropu do smaku. Ma być tylko delikatnie słodka. Przełożyć na spód i schłodzić.
  4. Przed podaniem udekorować owocami.
Uwagi
*Jeśli tarta ma być bezglutenowa, płatki muszą być certyfikowane bezglutenowe.
 

Spodobał się ten przepis? Polecam czekoladową tartę, przepis podobny tylko na odwrót 🙂

tarta czekoladowa z borówkami na spodzie z orzechów laskowych

 

 

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

4 komentarze

  1. Czym mogłabym zastąpić labneh? Niestety nie zdążę już go zrobić a podoba mi się bardzo spód do tarty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):