Czy słyszeliście o labneh? Nie? to już tłumaczę: jest to kremowy, lekki serek, popularny w kuchni bliskiegowschodu, który otrzymuje się z jogurtu naturalnego, poprzez odcedzenie go z serwatki. I oczywiście można go w prosty sposób przygotować w domu. Ostatnio totalnie oszalałam na jego punkcie i robię go prawie co tydzień. Jem go przede wszystkim na słodko, ale wspaniale smakuje również na słono. Poniżej kilka propozycji na jego wykorzystanie, moje ulubione połączenie to z truskawkami i rabarbarem, ale tak naprawdę ze wszystkimi owocami smakuje wyśmienicie.
przejdź prosto do przepisuCzym różni się jogurt typu greckiego od zwykłego i jak zrobić labneh?
Jeszcze niedawno byłam przekonana, że jogurt grecki jest bardziej gęsty i tłusty, bo robi się go z dodatkiem śmietany. A okazje się, że jest to po prostu odcedzony jogurt, czyli pierwszy krok do labneh! Pewnie zauważyliście też, że jogurt grecki jest bardziej kwaśny niż ten rzadki. I im dłużej będziemy go odcedzać, tym bardziej wyrazisty będzie się robił.
Pokrótce proces odcedzania jogurtu wygląda tak:
kilka godzin ➡️ jogurt grecki
1 dzień ➡️ miękki i delikatny labneh (idealny na dip)
2-3 dni ➡️ twardszy i bardziej wyrazisty labneh (świetny na sernik)
4-5 dni ➡️ twardy i bardzo wyrazisty labneh (można z niego zrobić kulki i zamarynować w ziołach i oliwie)
Wszystko będzie zależało od wykorzystanego jogurtu (ja na przykład zaczynam od jogurtu greckiego) i wielu innych czynników.
- jogurt naturalny*
- sitko, gaza
- Sitko wyłożyć gazą lub papierem kuchennym. Można ten krok pominąć, jeśli sitko ma bardzo drobne oczka.
- Jogurt przełożyć na sitko, całość przykryć miseczką, talerzykiem lub folią i wstawić do lodówki.
- Czekać.
- Po kilku godzinach, otrzymamy jogurt grecki.
- Po 1 dniu: delikatny, dość miękki labneh. Idealny na dip czy do smarowania chleba.
- Po 2-3 dniach: bardziej twardy i bardziej intensywny w smaku labneh (doskonały na sernik, tartę, taki lubię najbardziej)
- po 4-5 dniach: twardy i delikatnie kwaskowaty labneh (można z niego ulepić kulki i zamarynować w oliwię i ziołach).
Jogurt musi być 100% prawdziwy. Bez zagęstników i najlepiej, żeby w składzie poza mlekiem (ew. śmietaną) i żywymi kulturami bakterii nie było innych dodatków.
Z czym najlepiej smakuje labneh?
Najprościej na kawałku chleba, grzanki, krakersa, ciastka z truskawkami i miodem.
Albo w formie mini serniczka z granolą i konfiturą z truskawek i rabarbaru.
Ser zmiksowałam z odrobiną syropu klonowego i wanilii. Można dodać trochę kremówki czy mascarpone.
Pysznie smakuje podany w naleśnikach z tą samą konfiturą.
Ale najefektowniej podać go w formie serniko-tarty, na surowym spodzie orzechowo czekoladowym ze świeżymi owocami. Przepis tutaj.
A tutaj kilka propozycji na słono:
kulki marynowane w oliwie (do rozsmarowywania np. na grzance) / z oliwą, ziołami i chrupiącymi warzywami (jako dip)
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Jestem oczarowana! I koniecznie wypróbuję <3 powiedz tylko proszę, jaki jogurt wybierasz ty? Chodzi mi o markę …
Przepraszam, przez przypadek kliknela gwiazdki przed zrobieniem :p
haha, no nie wiem co teraz, czy powinnam usunąć?;)
robię z jedynego sensownego jogurtu jaki mogę tu znaleźć: fage. ale w polsce spróbowałabym z jakiegokolwiek naturalnego (bardziej lokalnego), chyba że chciałabym przyśpieszyć proces, to wtedy bałkański 😉 im bardziej tłusty jogurt, tym będzie smaczniej chyba!
Ok,doczytałam o lodówce:)
Robiłam kilkukrotnie,ale nigdy nie przez 3 dni, zatem miałam kremowy serek do smarowania. W lodówce odsączasz przez 3 dni?
skoro doczytalaś, to nie musze odpowiadać;) taki
kremowy serek też fajny. super do naleśników. czy bruskietty z pieczonymi figami czy brzozkwiniami i octem balsamicznym ???? ah teraz się rozmarzyłam!